Prezídium 19. 04. 2013

Bol schválený program prezídia. Zasadania sa zúčastnil aj rumunský predseda – rozdal informačný materiál s kontaktmi. Rumunský predseda predstavil činnosť ich organizácie a ich úmysly v činnosti C-C. Bol schválený záznam z predchádzajúceho prezídia a vedenie C-C následne predstavilo vlastné aktivity. Informovali o tom, že prebiehajú trialógy, ktoré sa budú v nadchádzajúcich dňoch snažiť dosiahnuť kompromis. Rokovania by mali byť ukončené do konca júna. Informovali o novom vedúcom DG Agri – Poliak Plewa.

Pekka

Svetová organizácia farmárov schválila na treťom valnom zhromaždení spoločný dokument k obch. vzťahom. Informoval o novom vedúcom koordináce politiky – namiesto Shersa. Takisto o tom, ze Shelby Matthews bola ocenená za zásluhy v sektore.

Pekka mal rokovanie so zástupcami Japonska o vzájomných vzťahoch. Majú uvalené vysoké clá na produkty z EÚ, ako aj veľmi prísne podmienky pre dovozy. Presunutie volieb C-C na september – schválenie. Niektoré organizácie požiadali, aby mandát tohto vedenia bol predĺžený do konca reformy – r. 2013 – september – podpora všetkých.

Pozície k A-bodom – dokumentom:

Kritériá udržateľnosti pre solidnú biomasu, sprievodca dobrej praxe....schválené.

Lobingová aktivia C-C k SPP – tiralógovým rokovaniam.

Pri CMO bolo najviac problémov pri pozícii EP.

RV – ohraničovanie oblastí – 62% národnej obálky. Rozhodnutie Rady je podporované asi 90% našich členov. Preto nemôžu ísť príliš proti tomu. Jediné povinné opatrenie je ozeleňovanie.

Vo všeobecnosti dôjde napr. vo VB k 15% zníženiu PP a vláda zvažuje využiť možnosť presunu prostriedkov z 1. do 2. Piliera vo výške 15%, tu by šlo o zníženie spolu o 30%.

Lobingové priority:

  1. Včasné rozhodnutie vo vzťahu k rozpočtu a dosiahnutie politickej dohody – kompromisu. Nie je možné očakávať podporu z EP o viac prostriedkov v rozpočte.
  2. Element zeleného rastu , byrokracia  - ozeleňovanie
  3. Posilnenie postavenia farmárov v potravinárskom reťazci
  4. Vyjadrili znepokojenie, že v rámci presunov medzi piliermi nie je zavedené kofinancovanie.

Dantan (írske predsedníctvo) sa jasne vyjadril, že kvóty zmiznú. Otázkou je, či podporíme predĺženie kvót o ďalšie štyri roky. CIBE s tým nesúhlasí?

EP – hlasovali o Dantanovej správe – získal podporu. Jasne sa vyjadril, že téma kvót je provokatívna. Presadzuje sa orientácia na trh a nie je možné vrátiť sa k nástrojom zo 70tych rokov.

Taliani

  • K zastropovaniu – dobrovoľné ale možnosť odčítať aj subcontractors (tých, s ktorými majú pouzatvárané externé zmluvy) – nielen mzdy
  • Čo sa týka ozeleňovania – trvalé plodiny – podporiť pozíciu EP
  • RV a manažment rizík – zdôrazniť chce pozíciu Rady
  • CMO – práva na výsadbu – zachovanie bez zvyšovania nestačí – mali by sme hovoriť o zvýšení

Maďari

  • 2014 –prechodný rok – nejaké programy z PRV – chceli by sa uistiť, že technická asistencia bude fungovať už na budúci rok – r. 2014

SPPK predniesla svoj príspevok – svoje priority a možnosť zváženia možnosti o prekladateľské služby.

Predseda SPPK poďakoval vedeniu COPA za promptnú reakciu a odpoveď na náš list  komuniké zo zasadnutia krajín V-4 z 20. – 21. 03. 2013, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave, ale zároveň podotkol, že v minulosti to nebolo samozrejmosťou.  Zdôraznil, že takýto prístup si vážime a chceme, aby takýto štýl komunikácie pokračoval aj v budúcnosti.

Zdôraznil základnú prioritu slovenských farmárov, ktorou je externá konvergencia – Krajiny V-4 požadujú spravodlivé a rovné prerozdelenie PP a urýchlené vyrovnanie podmienok vo všetkých ČŠ  (Zmeniť text v lobingových prioritách na: „Žiadne zvýšenie rozdielov medzi hektárovými platbami, ale urýchlené vyrovnanie podmienok“.). Upozornil aj na ďalší dôležitý bod, ktorým je problematika viazaných platieb. Tlmočil požiadavku V-4, že požadujú zvýšenie možnosti pre citlivé komodity na úroveň 15% a rozšírenie citlivých komodít o monogastrické zvieratá. Ako najväčší dôvod uviedol výrazný pokles stavov napr. ošípaných – až o 50%. Vzniesol otázku aj k rozpočtu na rok 2013, kde EK zvažuje zníženie PP o 5%, avšak na základe kritéria, že krátené budú platby farmám poberajúcim nad 5000 Eur. Vyjadril presvedčenie, že v prípade zavedenia takéhoto štýlu krátenia platieb nie je možné súhlasiť s takýmto systémom a požaduje zmeniť systém tak, aby bol rovnaký pre všetkých. Keďže v ostatných bodoch sa pozícia SPPK zhoduje s pozíciou C-C, na záver navrhol možnosť prehodnotenia výšky poplatku za tlmočenie a prekladanie na zasadaniach prezídia CC do jedného jazyka (napr. slovenský a český) za prijateľných podmienok.

Sonnleitner – pozvú komisára aj na zasa dania C-C lebo nemajú od neho žiadne nové správy – predovšetkým čo sa týka flexibility.

 

UK – Severné Írsko

  • Príjmy ich farmárov by mali klesnúť až o 50%, čo je neakceptovateľné.

Nemci

  • Farmári by nemali byť za ozeleňovanie trestaní. Boja sa možnosti presunov z 1. do 2. piliera. Predĺženie práv na výsadbu viniča do r. 2020.

Sonnleitner – k presunom z 1. do 2. piliera – to by malo byť kofinancované.

Zástupca sa nepredstavil - Definícia toho, čo je európske „level playing field“.

Rozvoj vidieka – konkurencieschopnosť lesníctva – toto nebolo zahrnuté ako cieľ politiky rozvoja vidieka.

Poľsko – Serafín

  • Nemôžeme hovoriť o konkurencieschopnosti, keď nie sú rovné podmienky. - Niekedy tu hovoríme o detailoch ale konkurencieschopnosť závisí na obálke. Nesúhlasia s presunom 25% z 2. do 1. Piliera.
  • Cukor – predĺženie do r. 2020 – mali by sme kvóty zachovať.

Íri sú proti akémukoľvek transferu medzi piliermi.

Taliani

ČŠ by mali mať možnosť definovať si vlastné kritériá, čo sa týka aktívneho farmára. Mali by sme podporiť pozíciu Rady.

Holandsko

EFA  - problematická formulácia, takisto problematika ekvivalencie – presadzujú ju intenzívne.

Maira Dzerkaljdzeja

  • Aktívny farmár –veľmi dôležité.
  • Transfer medzi piliermi – súhlasíme – nemáme dosť prostriedkov v 1. pilieri, preto podporujú transfer z 2. do 1. piliera – 25% podporujú.l
  • Nesúhlasia so zachovaním kvót na cukor do r. 2020.

Španielsko

  • Lepšia definícia aktívneho farmára.
  • Chcú previazať trvalé pastviny s minimálnym zaťažením VDJ – ale nájsť nejaký iný spôsob podpory (niekde majú dobytok a ha oddelené) – títo farmári nedostávajú podporu.

Sylvian  - kandidát sa nepredstavil: Prechodné obdobie – pozícia bola prijatá EK predvčerom – Delegované akty nebudú vydané včas a to môže ohroziť, že PRV nebude aplikované plne v r. 2014, čo môže ohroziť investície.

Lorenzo Ramos – Španielsko: Chcú podporiť dokument sekretariátu. Podporiť treba aktívnych farmárov. Majitelia pôdy dostávajú pomoc, ale nevykazujú poľnohospodársku aktivitu.

Szmulewicz

Mali by sme požadovať ukončenie rokovaní do júna, aby sme v našich aktivitách mohli pokračovať. Mali by sme dosiahnuť kompromis, aby v r. 2014 nedošlo k prechodnému rozpočtu. Cieľom SPP by malo byť zvýšenie konkurencieschopnosti, ale tento vývoj nie je jasný. Dopyt po potravinách porastie a neexistujú štúdie, ktoré by preukázali, aký by bol dopad napr. 7% oblastí ekologického záujmu. To vyvoláva zložitú situáciu a tlak. Na jednej strane vieme, že rozpočet musí byť znížený ale zároveň máme zachovať konkurencieschopnosť.Krajiny, ktoré majú nižšie platby budú pokračovať v tomto trende a bohaté krajiny zostanú bohatými. Budeme poberať podporu, ale budeme musieť napĺňať viac podmienok.

Pekka- reakcia:

Ciolos nebude ustupovať od pozícií, ktoré sú pozíciami EK. Veľmi obhajuje svoju líniu. Odmieta zmeny. Chcú ho však zavolať, možno zorganizujú aj výnimočné prezídium.

Nekritizujú transfer z 2. do 1. Piliera, ale je tam značný rozdiel v transferoch.

Oprávnené ha – rozdiely medzi ČŠ – nár. obálka sa nemení, ale opr. ha áno – viac ha neznamená viac peňazí. Ale čo sa týka aktívneho farmára, súhlasí, aby šlo všetko tým čo vykonávajú aktivitu.

Je potrebné sledovať environmentálnu legislatívu, na kt. už EK pracuje, nakoľko sa vyjadrili, že v prípade, že by plne nebolo zavedené ozeleňovanie, vynahradili by to práve prostredníctvom tejto legislatívy.

Shelby Matthews

Je potrebné zabezpečiť, aby programy, ktoré bežia fungovali. 5% zníženie rozpočtu – zapracujú túto požiadavku na nekrátenie. Ak dôjde k presunom prostriedkov z 1. do 2. piliera, tak musí by kofinancovanie. Zastropovanie – žiadne alebo dobrovoľné s možnosťou odčítania nákladov. Aktívny farmár – pozícia Rady je najviac v súlade s pozíciou C-C.  Ozeleňovanie – trvalé plodiny – líši sa prístup Rady a EP – vyjasnia to. Trvalé pastviny prepojiť na zaťaženie dobytkom – problém s tým, aby sa nedostali do rozporu s definíciou WTO k PP  - zelený box.  Zviazané platby – ošípané – otvorený list  - nebudú podporovať jednotlivé sektory.  Budú revidovať dokument týmto spôsobom.

Nereagovali na našu pripomienku o externej konvergencii ani o percente pre zviazané platby.

Igor Šarmír – zapojenie sa do verejnej diskusie ku zelenej knihe ako SPPK – organizácia – oficiálne stanovisko následne aj na web SPPK.  Paulo Gouveia – podporil schválenie pozície tak ako je predstavená a vyzval aby ČŠ ho využili ako základ pre vlastnú lobingovú prácu.

Poliaci

  • V Poľsku neférové praktiky – mlieko – problémy. Nie je narušenie trhu predávanie poľského mlieka pod cudzou značkou – napr. Danone.

Zdravie zvierat a rastlín – predbežné stanovisko C-C – predstavenie dokumentu a jeho schválenie.  Zahŕňa kvalitu rastlinných materiálov – aj tých, ktoré slúžia ako krmivá. Požiadali o zaslanie komentárov na C-C.

Následne bol prezentovaný dokument k neonikotinoidom v ktorom bola predstavená doterajšia aktivita a aké kroky sú očakávané.

Výrobcovia chemikálii sa vyjadrili, že farmári by mali na okraji polí vytvoriť kvetové pásy – kvôli včelám. CC v tom prípade by sa to malo aplikovať na všetkých farmárov – aj v Severnej aj Južnej Amerike atď. Požiadali o podporu Maďarov – sú najväčší producenti medu a s včelami nemajú veľké problémy.

Poliaci – názory včelárov by nemali byť brané ako názory expertov.

Rakúsko – je potrebné zamerať sa na to, aby tento zákaz nebol v platnosti.

Lotyšsko – Maira – Lotyšsko podporilo návrh EK – na vládnej úrovni – snažia sa presvedčiť verejnosť, že zákaz by nebol efektívny. Majú problémy s komunikáciou so včelármi – preto sa budú snažiť získať informácie z Nemecka.

Sykora – Poľsko

Nechcú hlasovať za zákaz neonikotinoidov. Utrpela by produkcia. Chcú posunúť rozhodnutie do doby, kým bude k dispozícii náhrada za zakazované látky.

Pekka

  • Podporujú posunutie rozhodnutia za 1. júl
  • Je potrebné zdôrazňovať, že ak stratíme benefity ošetrovania osív, tak je potrebné prísť s náhradou.

Dokument k bilaterálnym rokovaniam EU- USA

Najväčší problém nie je s tarifami, ale s tým, či zmenia pozíciu týkajúcu sa GMO, využívania hormónov a ošetrovania hovädzieho mäsa kys. mliečnou.

Dohoda medzi USA a EU možno nebude zahŕňať poľnohospodársky sektor, nakoľko je veľmi zložité nájsť spoločné riešenie, ktoré by bolo uspokojivé. Vo všeobecnosti túto dohodou podporili.

Na úrovni EÚ by mala byť schválená možnosť ošetrovať jat. Telá hov. dobytka kys. mliečnou, pričom USA vyžaduje aj časti mäsa aby boli takto ošetrované. Dokument, kt. CC predstavila už zaslali ambasáde USA.

Maďari predstavili novú komoru.

Španieli sa boja fin. disciplíny EK – C-C by mala vytvoriť dlhodobú stratégiu. Na budúci  týždeň sa dozvedia detaily a na základe toho budú formulovať pozíciu.

 

Závery:

  • Kvóty cukor – pozícia CIBE – preveriť u zväzov.
  • Do lobingovej pozície CC sa podarilo zapracovať niektoré požiadavky SPPK.
  • Problematika neonikotinoidov zostáva stále otvorená, ale väčšina organizácií podporuje nezavedenie zákazu EK na využívanie prípravkov na ošetrovanie semien rastlín.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce