Pracovná skupina Rozvoj vidieka 22.4.

Zasadnutia technických skupín pracujúcich pre trialóg sa zaoberajú prakticky každý týždeň zbližovaním názorov pri vnútornej konvergencii a ozeleňovaní. To má byť pripravené pre Radu v júni. Rozpočet ale bude až na jeseň, podľa posledného vyjadrenia dokonca až po nemeckých voľbách, čo znamená najskôr november, ale aj tu je možné ešte ďalšie meškanie. Shelby povedala, že Komisia má pripravený plán pre prechodné obdobie, ale zatiaľ čo Rada a EP zverejňujú svoje priority, Komisia mlčí. Nechce sa vyjadriť predovšetkým k otázke ekvivalencie. Vnútorná konvergencie je kritizovaná predovšetkým okolo nejasného postoja Komisie (Španielsko a Francúzsko), väčšina krajín je pre väčšiu pružnosť. C/C zatiaľ nechce hovoriť do rôznych možností, ktoré navrhujú Rada a EP, ale podľa všetkého komisár Ciolos chce mať rovnakú regionálnu úroveň do konca roka 2020.

Prechodné obdobie - 2 roky po skončení predchádzajúceho rozpočtu sa môžu vyplácať peniaze (ak ostali z tohto obdobia). ČŠ by nemali začínať v sektoroch, ktoré nebudú pokračovať v novom období (predčasný dôchodok). Nie je isté či ďalší rozpočet bude pripravený do konca roka. EP rozhodne o rozpočte v septembri/októbri, hlasovanie bude v novembri. Potom bude nasledovať jeho aplikácia a delegované akty. Na pravidlách sa pracuje. V roku 2014 sa majú nové projekty riadiť podľa starých pravidiel, nový režim začne platiť až v 2015.

Irigácia - zavlažovanie. Všetky programy majú byť sprevádzané lepším využitím vody (úspory 25%). Súčasný systém je neefektívny. Rozvody: 60-70% cez kanály a priekopy, výkonnejší je rozvod potrubím, najvýkonnejší potom kvapôčkovým systémom závlah.
V rámci nových pravidiel sa uvažuje o vrátení časti vody späť do prírody, čo by malo zaručiť úspory vždy najmenej 5-15% oproti predchádzajúcemu systému. V oblastiach, kde sú problémy treba mať analýzy so zárukami. Poradné systémy: programy sú hotové vo väčšine ČŠ, alebo sú pred dokončením. V lete budú mať ČŠ takmer dokonalý obraz všetkých hlavných rysov - čaká sa len na dokončenie legislatívy. RV a peniaze: Komisia rozhoduje o rozdelení a deleguje. ČŠ dostanú konečné čísla od prezidenta EÚ v správe o rozpočte.
LFA - EP túto otázku chce odložiť. Komisia pre takýto prípad pripravuje tranzitný systém pre 2014. ENRD - European network rural development – Európska sieť pre rozvoj vidieka má za úlohu zlepšiť výkonnosť programov RV:

  1. Zvýšiť výmenu informácií
  2. 31 národných sietí
  3. 12 poľnohospodárskych a NGO

Výmena programov a vedomostí + analýzy. Pripravených okolo 400 projektov na databázu PRV.

 

Závery:

  • rozpočet bude najskôr na jeseň 2013
  • v súvislosti s prechodným obodbím vyvstáva stále niekoľko otázok
  • nový režim by mal začať platiť až od roku 2015
  • EK pripravuje prechodný systém pre rok 2014

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce