Predseda SPPK privítal premiéra na žatevnom výjazde v Maduniciach

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík a predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej  komory v Trnave Oliver Šiatkovský informovali predsedu vlády SR  Roberta Fica a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka o aktuálnom stave žatevných prác. Spolu s desiatkami poľnohospodárov z bývalého západosloven- ského kraja, ako aj členmi predstavenstva SPPK, diskutovali o aktuálnych témach v agrorezorte. Stretnutie sa uskutočnilo v Poľnohospodárskom výrobno-odbytovom družstve v Maduniciach pri Hlohovci v rámci žatevného výjazdu predsedu vlády dňa 14.7.2015.
 
 
Podpredseda PVOD Madunice a zároveň aj predseda RPPK Trnava Oliver Šiatkovský v úvode stretnutia informoval premiéra o situácii v trnavskom regióne, ktorý patrí k produkčne najsilnejším oblastiam na Slovensku. Tamojší poľnohospodári majú v týchto dňoch už takmer na 100% pokosenú repku, pšenicu zožali na ploche 40-60%, jačmene na výmere 70%. “Predbežné odhady úrody pšenice za región hovoria o úrode na úrovni päťročného priemeru. Pokiaľ v najbližších dňoch neprídu intenzívne dažde, vyhovovať by mala aj kvalita. No ak vyhovuje kvalita, mala by vyhovovať aj cena“, dodal O. Šiatkovský.
 
Predseda SPPK Milan Semančík dokreslil stav žatvy za celé Slovensku. Do dnes zatiaľ zožali roľníci približne 12% plôch: “Predbežné odhady hovoria, že v obilninách sme oproti vlaňajšku horší o 20%, v repke o 30%. Pri porovnávaní však musíme zdôrazniť, že vlani boli rekordné úrody. Keďže sme na začiatku žatvy, k cenám sa nebudem vyjadrovať“.
 
Predseda vlády SR Robert Fico sa v mene celej vlády poďakoval všetkým poľnohospodárom za ich každodennú prácu a zhodnotil sektor poľnohospodárstva ako strategický segment v rámci národného hospodárstva. „Je veľmi dôležité prísť a aj takouto formou podporiť ľudí, ktorí každodenne robia aj v ťažkých podmienkach a zabezpečujú potravinovú bezpečnosť štátu. Ak fungujú poľnohospodárske podniky, tak je práca na dedinách a nedochádza k vyľudňovaniu vidieka.  Vidiek sa intenzívnejšie rozvíja len tam, kde dobre fungujú poľnohospodárske podniky. Je to potom aj otázka rozvoja krajinotvorby, kultúry, športu.“
 
 
„Chceme, aby sa v poľnohospodárstve udržali  pracovné miesta. Na tento účel má ministerstvo pôdohospodárstva vyčlenených viacero zdrojov aj z európskych fondov – napr. prichádzame s podporou mladých farmárov“, dodal premiér.
 
Poľnohospodári informovali predsedu vlády aj o najvážnejších problémoch v rezorte. Situácia v nákupných cenách mlieka, dopady ruského embarga na ovocinárov a zeleninárov, konkurencie schopnosť odvetvia v porovnaní s okolitými krajinami, predaj pekárenských výrobkov pod výrobné náklady v obchodných reťazcoch – to je len časť vypuklých problémov, ktoré trápia agropodnikateľov.
 
„Dnes síce hodnotíme žatvu, ale v rozhovoroch s poľnohospodármi sa vraciame aj k téme embarga, výkupných cien mlieka a ošípaných. Dôležité je však povedať, že tento rok prvýkrát zaberajú všetky tie podpory, ktoré vláda nastavila. Idú výrazné jednotkové podpory napr. na chov hospodárskych zvierat“, doplnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
 
 
Premiér Robert Fico sa v rozhovore s poľnohospodármi dotkol aj avizovanej úpravy DPH na niektoré potraviny. Podľa jeho slov má byť návrh zákona o znížení DPH na vybrané druhy potravín predložený na rokovanie vlády tak, aby o ňom rozhodla do konca augusta. V septembri by o návrhu mal začať rokovať parlament.  
 
Predseda SPPK Milan Semančík v rozhovore s premiérom otvoril aj problém spotreby slovenských potravín v zariadeniach štátnej správy, verejnej správy a samosprávy: „Tých možností, kde by sme mohli ponúknuť slovenské potraviny, je veľa – od verejných stravovacích zariadení, cez školské jedálne, nemocnice, väznice“, podotkol M. Semančík. Na to však musí byť vytvorený aj vhodný legislatívny rámec, ktorý by mal pre inštitúcie verejnej a štátnej správy nielen odporúčací, ale aj záväzný charakter.
 
Týždeň pred žatevným výjazdom s predsedom vlády SR sa uskutočnil žatevný výjazd s vedením MPRV SR. Opäť ho zorganizovala SPPK. Predseda Milan Semančík spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomírom Jahnátkom 6. júla 2015 navštívili lučenecký región a podniky Agrotom s.r.o. Tomášovce spolu s Družstvom Boľkovce. 
 
Žatevné práce sa už pritom naplno rozbehli takmer v každej časti Slovenska. Žatva pokračovala v regiónoch Bratislava, Trnava, Senica, Skalica, Nitra, Levice, Galanta,  Nové Zámky, Dunajská Streda, Komárno, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš,  Košice, Michalovce či Trebišov.  Mnohé poľnohospodárske subjekty využili priaznivé počasie počas uplynulého víkendu (28. týždeň) na zber úrody.
 
       
V prípade hladkého priebehu žatvy by sa mala úroda obilnín pozbierať do sviatku všetkých poľnohospodárov, t.j. do Agrokomplexu 2015, ktorý sa začína 20. augusta 2015. Lenže ešte dôležitejšie, ako len pozbieranie úrody, je jej speňaženie. Ide o to, aby poľnohospodári na predaji úrody neprerobili a mohli v pokoji zakladať budúcoročnú úrodu“, povedal na záver žatevného výjazdu v Maduniciach predseda SPPK Milan Semančík.

 

Fotogalériu zo žatevného výjazdu nájdete TU.

 

Pozrite si aj krátky videozostrih:

 

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce