Začal sa Agrokomplex 2016

Počas oficiálneho otváracieho ceremoniálu so svojím príhovorom vystúpil prezident Slovenskej republiky, predseda NRSR, predseda vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Traja najvyšší ústavní činitelia sa v takomto zložení a na tomto podujatí spoločne stretli po dlhých rokoch. Vyjadrili podporu agrorezortu a snahu čo najviac pomáhať slovenským poľnohospodárom a potravinárom.
 
slávnostný otvárací ceremoniál 43. ročníka Agrokomplexu v Nitre
 
Prezident Andrej Kiska vyzdvihol podujatie, na ktorom sa každoročne stretávajú poľnohospodári, potravinári, spracovatelia či predajcovia poľnohospodárskych strojov. Hlava štátu sa vo svojom príhovore dotkla základného problému rezortu. „Ako je možné, že podiel slovenských výrobkov v obchodoch sa pohybuje na úrovni 40% a v okolitých krajinách je to viac než 70%-né zastúpenie domácich potravín, ba v susednom Rakúsku až 85%? Čo máme spraviť preto, aby sme výrobkom viac dávali pridanú hodnotu, aby sme ich vedeli doma vo väčšom predávať?“, pýtal sa A. Kiska.
 
Slovensko ako krajina, ktorá predseda Rade Európy, si v oblasti agropotravinárstva kladie tri hlavné priority. Podľa premiéra Roberta Fica sa krajina chce intenzívnejšie zasadzovať za zlepšenie postavenia slovenského poľnohospodára v potravinovom reťazci a bojovať proti nekalým obchodným praktikám. Druhou oblasťou je znižovanie administratívnej záťaže našich farmárov pri podávaní žiadostí o eurofondy. Treťou prioritou je ochrana lesného bohatstva.
 
Stánok Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory navštívilo počas prvého dňa množstvo významných predstaviteľov agrorezortu. Predseda Milan Semančík privítal delegáciu Agrárnej komory Českej republiky vedenú jej prezidentom Miroslavom Tomanom a senátorom Janom Velebom.
 
česká delegácia v stánku SPPK s predsedom SPPK Milanom Semančíkom 
 
Český senátor Jan Veleba v rozhovore pre SPPK uviedol, že súčasnú nepriaznivú situáciu v podiele domácich potravín na domácich pultoch a aj v potravinovej sebestačnosti či Česka alebo Slovenska nevyriešia len podobné výstavy, akou je Agrokomplex. "V prvom rade by sa mali politici bez ohľadu na stranícu príslušnosť dať dokopy, aby ťahali za spoločný povraz, aby poľnohospodárom skutočne aj pomohli. Nízka sebestačnosť v potravinách je ich vizitka, to nie je vizitka poľnohospodárov. Tí sa chovajú len tak, ako sú nastavené podmienky na ich podnikanie", dodal senátor Jan Veleba. 
 
Počas tohtoročného Agrokomplexu sa prezentuje okolo 500 vystavovateľov na ploche cca 30tisíc m2.
 
Stánok SPPK si môžu až do nedele 21. augusta prezrieť všetci návštevníci Agrokomplexu. Svoje výrobky v spoločnej expozícii SPPK vystavujú  firmy z viacerých profesijných zväzov a združení, ktoré sú členmi SPPK. Ide o podnikateľské subjekty združené v Slovenskom cukrovarníckom spolku (Slovenské cukrovary, s.r.o., Považský cukor, a.s.), Únii hydinárov Slovenska (NOVOGAL, a.s., SHP a.s., HSH, a.s.), Slovenskom mliekarenskom zväze (Rajo, a.s., Syráreň Havran, a.s., MILSY, a.s., KOLIBA Trade, s.r.o., LEVMILK Levické mliekárne, a.s., Savencia Fromage & Dairy SK, a.s., Euromilk a.s.), Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (TATRAPEKO, a.s., Liptovské pekárne a cukrárne – Včela LIPPEK k. s., Vilia Kysucké pekárne, Pekáreň a cukráreň Topec, Ekvia s.r.o.), v Slovenskom konzervárenskom zväze (TATRAKON, spol. s r.o., TOMATA  s.r.o., Konzerváreň RISO-R, s.r.o., A + Z Rišňovský, Halász, s.r.o., NOVOFRUCT SK, s.r.o.) a v Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore Liptovský Mikuláš (PD Važec, PD Lisková, PD Liptovské Revúce, PD Východná, SPDP Lúžňan, TATRAPEKO, a.s., Liptovské pekárne a cukrárne – Včela LIPPEK k. s.). Medzi vystavovateľov bude patriť aj Ovocinárska únia Slovenska, Agrokarpaty s.r.o. Plavnica, Palma a.s., RaVOD Pata, roľnícke a výrobnoobchodné družstvo, SHR Oľga Apoleníková (Salaš Pružina), Mlyn Pohronský Ruskov, a.s. a subjekty poskytujúce služby v sektore agropotravinárstva (ČSOB, a.s., VÚB, a.s., SKEAGIS, s.r.o.).
 
expozícia SPPK a v nej časť venovaná projektu Recyklačného fondu
 
Návštevníci v rámci expozície SPPK získajú informácie aj o projekte „Komplexného systému zberu, separácie a zhodnotenia odpadov z obalov v agropotravinárskom priemysle na Slovensku – záruke moderného odpadového hospodárstva na európskej úrovni“, ktorý finančne podporil Recyklačný fond. Pre deti sú pripravené viaceré aktivity, vďaka ktorým sa hravým spôsobom naučia, prečo napríklad potrebujeme separovať odpad a ako ho môžeme následne zhodnocovať.  
 
Tešíme sa na Vás v pavilóne M1 výstaviska Agrokomplex v Nitre od 18. do 21. augusta!
 
Článok budeme priebežne aktualizovať a doplníme aj fotogalériu a videoreportáž. 
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce