V Kočíne sa šampiónkou stala dojnica z PD Zavar

Chovateľský deň v Kočíne sa uskutočnil 14. septembra 2016. Zorganizovali ho Slovenská holsteinská asociácia spolu s Poľnohospodárskym výrobno-obchodným družstvom Kočín. 
 
 
S úvodným príhovorom vystúpil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. V ňom priblížil fakty, ktoré SPPK spravila pre záchranu chovov dojníc na Slovensku, ale naznačil aj to, akým spôsobom sa musí štát spolu s prvovýrobcami uberať v budúcnosti. Je potešiteľné, že pracovná skupina pre mlieko pokračuje aj naďalej, najbližšie stretnutie jej zástupcov bude 21. septembra.
 
 
"Musíme sa priblížiť k úrovni okolitých krajín, inak slabší z trhu bude musieť odísť. V SPPK sa budeme usilovať, aby sme mali porovnateľné podmienky s okolitými krajinami. Pokiaľ však nebude finančné krytie zo strany štátu, tak sa veľmi nepohneme z miesta. Pozitívne je to, že v súčasnosti sa láme cena mlieka. September vyzerá, že bude prvý mesiac, kedy sa odrážame od dna. Verím, že nákupná cena bude stúpať, aj keď sme stále ešte veľmi ďaleko od prekrytia výrobných nákladov. Berme to však ako pozitívny signál, ktorý je vyslaný od našich spracovateľov", uviedol v Kočíne M. Semančík.
 
Pozrite si videoreportáž:

 
 
Výsledky súťaže v Kočíne pritom aj napriek mliečnej kríke dokazujú, že slovenskí chovatelia holsteinskeho dobytka majú vo svojich stádach výstavné kusy dojníc.
 
Šampiónkou 6. ročníka sa stala dojnica z PD Zavar. Vicešampiónka a aj dojnica s najlepším vemenom pochádzajú zo SEMAT a.s. Trnava - PVOD Kočín. 
 
 
Kompletnú výsledkovú listinu nájdete na tomto linku.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce