Sme o krok bližšie k jednoduchšiemu podnikaniu na pôde

Slovenskí poľnohospodári budú môcť o niečo jednoduchšie pestovať plodiny, chovať hospodárske zvieratá a starať sa o okolitú krajinu. Európska komisia totiž Slovensku schválila dlho očakávanú modifikáciu Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023-2027.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rozhodnutie Európskej komisie víta. Je to dobrá správa pre slovenských poľnohospodárov, pretože v budúcom roku budú môcť o niečo jednoduchšie podnikať na pôde za podmienok odobrených Bruselom, ktoré však viac zodpovedajú slovenskej realite. Zelené ciele stanovené Európskou komisiou tak budú o niečo viac prispôsobené samotným podmienkam hospodárenia na Slovensku, ktorú nebudú až príliš znevýhodňovať našich poľnohospodárov oproti európskej konkurencii. 

Slovenskí poľnohospodári neboli so Strategickým plánom úplne spokojní už v čase, keď bol predložený na schválenie do Bruselu. Aj preto Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora požadovala jeho modifikáciu v prvom najskoršom termíne. Rokovala s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a SPPK počas celého tohto roka až do septembra, kedy ministerstvo návrh na zmeny v Strategickom pláne zaslalo Európskej komisii na schválenie.

„Oceňujeme to, že Európska komisia dala v niektorých oblastiach za pravdu slovenským poľnohospodárom a rezortnému ministerstvu. Rovnako vítame aj fakt, že sa ministrovi pôdohospodárstva podarilo vzájomnými rokovaniami s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo schvaľovací proces o mesiac urýchliť,“ reagoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sa podarilo zmeniť úpravu niektorých oblastí, ktoré našim poľnohospodárom v praxi spôsobovali reálne starosti. Ide napríklad o definíciu aktívneho poľnohospodára, výmeru biopásov v chránených územiach a ďalšie.

Európska komisia ponúka členským krajinám možnosť pokračovať v modifikovaní Strategického plánu aj do ďalších rokov. Práve preto Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude pokračovať v rokovaní s ministerstvom o ďalších zmenách, ktoré sa pre poľnohospodárov javia ako zásadné, pokiaľ chceme na jednej strane ochraňovať krajinu a na druhej strane zároveň aj zabezpečovať výrobu slovenských potravín minimálne v súčasnom objeme. Počas prípravy na druhú modifikáciu Strategického plánu, ktorá bude platiť od roku 2025, budeme diskutovať napríklad o zvýšení finančných zdrojov v II. pilieri, z ktorých by potravinársky spracovateľský priemysel investoval do modernizácie svojich prevádzok. Rovnako budeme pokračovať v snahe o zlepšenie podmienok hospodárenia na pôde pre slovenských poľnohospodárov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce