S víťazmi sme hovorili o jedle

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s neziskovou organizáciou Centrom rozvoja znalostí o potravinách 22. novembra v Bratislave vyhlásili víťazov 5. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE. 
 
 
5. ročník projektu Hovorme o jedle sa opäť stretol s vysokým záujmom zo strany škôl, tie sa tentokrát prihlásili v rekordnom počte 474 základných škôl. Organizátori pre ne v týždni od 16. do 20. októbra 2017 pripravili tri  aktivity: súťažno-vzdelávaciu aktivitu Hovorme o jedle /zapojilo sa 306 základných škôl/, literárnu súťaž Prečo potraviny nepatria do koša /zapojilo sa 201 základných škôl/ a výtvarnú súťaž Chutné maľovanie /zapojilo sa 406 základných škôl/.
 
Tisícky žiakov základných škôl tak aj v tomto roku tvorili, maľovali, písali a hovorili o jedle. O jedle, bez ktorého by sme neboli. O jedle, o ktorom sa musíme ešte toľko rozprávať s našimi spotrebiteľmi, aby sa mu naučili správne rozumieť a aby sa naučili vážiť si ho.
 
 
Z pohľadu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je diskusia práve na tieto témy obzvlášť dôležitá. Dlhodobo totiž upozorňujeme, že práve oblasti vzdelávania o potravinách a výžive, základe našej existencie, nie je venovaný dostatočný priestor v v rámci školských učebných osnov. Aj takýmto spôsobom sa preto snažíme, aby sa o tejto problematike deti dozvedeli počas vyučovania čo najviac a najlepšie hravou-súťažnou formou.
 
 
Najaktívnejšou základnou školou 5. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE, ktorá sa zapojila do čo najväčšieho počtu vyhlásených denných tém a za zaslané súťažné príspevky získala najvyššie hodnotenie komisie, sa stala ZŠ na Hlavnej ulici v Gelnici. Počas slávnostného vyhlásenia boli vyhlásení aj jednotliví víťazi troch súťažných aktivít. Verejnosť tak spoznala tých žiakov, ktorí vytvorili najzaujímavejšie, najpútavejšie a najoriginálnejšie projekty a rovnako aj literárne a výtvarné práce.
 
 
Mená jednotlivých víťazov sú zverejnené na webe www.opotravinach.sk.
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík počas slávnostného vyhlásenia víťazov zhodnotil päť rokov existencie tohto výnimočného projektu. „Päť rokov vzdelávania v základných školách o potravinách, správnych stravovacích návykoch je veľa vzhľadom na to, aké množstvo práce a námahy stojí v pozadí tohto projektu. Stále však málo vzhľadom na to, že sme v minulosti veľmi podcenili práve mladú generáciu našich spotrebiteľov a len málo sme im vštepovali do vzdelania, prečo sú doma vyrobené potraviny tou najlepšou voľbou pre ich zdravie, rozvoj vidieka a ekonomiku krajiny,“ uviedol M. Semančík.
 
 
A tak dobiehame zameškané, naprávame chyby z minulosti. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, autor tohto projektu, si veľmi dobre uvedomuje, že to nie je práca jednoduchá a len na 5 rokov. Za päť rokov sa nedá zvýšiť podiel slovenských potravín v obchodoch zo súčasných takmer 40% na žiaduci dvojnásobok tak, ako je to bežné v západoeurópskych krajinách. Za päť rokov nepresvedčíme všetkých Slovákov, odkiaľ by mali pochádzať základné potraviny v ich nákupných košíkoch.
 
„Krok za krokom sa však snažíme intenzívnou diskusiou, výstavami, propagáciou slovenských potravín a aj týmto projektom HOVORME O JEDLE meniť názor našich spotrebiteľov a aj mladej generácie na to, čo by mal obsahovať ich jedálniček a odkiaľ by mali pochádzať suroviny na prípravu raňajok či večere,“ dodal predseda SPPK Milan Semančík. 
 
 
V. ročník týždňa HOVORME O JEDLE je realizovaný pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa SR.
 
Pozrite si krátky zostrih z aktivít na základných školách
 

 
Počas piatich rokov existencie týždňa HOVORME O JEDLE sa do jednotlivých aktivít zapojilo celkovo 1760 základných škôl vrátane špeciálnych základných škôl.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce