Údaje o chorobách zvierat (SIGMA projekt): Národné karty členských štátov
Jednou z aktivít SIGMA projektu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je mapovanie dostupných zdrojov údajov o chorobách zvierat v každom členskom štáte (ČŠ) Európskej únie.
Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
EFSA

Komunikácia vedeckej neistoty: prístup na zvýšenie transparentnosti
Vedeckej neistote porozumie rôznorodé publikum len vtedy, keď je komunikácia prispôsobená ich potrebám. Nová príručka Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pomôže pri komunikácii vedeckej neistoty zvýšiť transparentnosť vedeckých odporúčaní.

Zoonózy: progres ochorení zastavený
V minulom roku boli v porovnaní s rokom 2016 zaznamenané len malé výkyvy v EÚ hlásených prípadoch troch hlavných zoonotických ochorení. Počet hlásených prípadov salmonelózy a kampylobakteriózy zostal počas posledných 5 rokov stabilný, no počet ochorení na listeriózu naďalej stúpa.

Interaktívne stanovenie referenčných výživových hodnôt
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil chod nového interaktívneho nástroja, ktorý umožňuje jednoducho a ľahko stanoviť referenčné výživové hodnoty (DRV).

Riziká pre verejné zdravie – prenos parazitov potravinami
Parazity sú významné patogény, ktoré môžu byť prenášané potravinami. Parazity majú zložité životné cykly a rôzne spôsoby prenosu. Pre parazitárne ochorenia je charakteristické dlhé obdobie bez príznakov po infikovaní jedinca parazitom.

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC

Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat
Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.

Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Nasledujúca >
- Posledná >>