SPPK logo

Bezpečnosť potravín sa týka nás všetkých – 1. Svetový deň bezpečnosti potravín (2019)

Každý z nás má právo na bezpečné a výživné potraviny, ako aj na ich dostatok. Aj dnes na svete ochorie po konzumácii kontaminovaných potravín takmer každý 10. človek.

10.06.2019

Rezíduá veterinárnych liekov: zhoda je stále vysoká

Rezíduá veterinárnych liekov: zhoda je stále vysoká

Údaje získané monitorovaním prítomnosti rezíduí veterinárnych liekov a kontaminantov u zvierat a živočíšnych potravín vykazujú vysokú mieru zhody s odporúčanými bezpečnými úrovňami. Prítomnosť zakázaných látok je nízka.

22.05.2019

SPPK logo

Metodika EFSA pre hodnotenie rizika zmesí chemických látok

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracoval harmonizovaný rámec pre hodnotenie potenciálnych "kombinovaných účinkov" chemických zmesí v potravinách a krmivách, ktorý môže byť používaný vo všetkých vedeckých paneloch EFSA.

04.04.2019

Údaje o chorobách zvierat (SIGMA projekt): Národné karty členských štátov

Údaje o chorobách zvierat (SIGMA projekt): Národné karty členských štátov

Jednou z aktivít SIGMA projektu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je mapovanie dostupných zdrojov údajov o chorobách zvierat v každom členskom štáte (ČŠ) Európskej únie.

19.02.2019

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.

EFSA

19.02.2019

SPPK logo

Komunikácia vedeckej neistoty: prístup na zvýšenie transparentnosti

Vedeckej neistote porozumie rôznorodé publikum len vtedy, keď je komunikácia prispôsobená ich potrebám. Nová príručka Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pomôže pri komunikácii vedeckej neistoty zvýšiť transparentnosť vedeckých odporúčaní.

21.01.2019

SPPK logo

Zoonózy: progres ochorení zastavený

V minulom roku boli v porovnaní s rokom 2016 zaznamenané len malé výkyvy v EÚ hlásených prípadoch troch hlavných zoonotických ochorení. Počet hlásených prípadov salmonelózy a kampylobakteriózy zostal počas posledných 5 rokov stabilný, no počet ochorení na listeriózu naďalej stúpa.

08.01.2019

SPPK logo

Interaktívne stanovenie referenčných výživových hodnôt

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil chod nového interaktívneho nástroja, ktorý umožňuje jednoducho a ľahko stanoviť referenčné výživové hodnoty (DRV).

08.01.2019

SPPK logo

Riziká pre verejné zdravie – prenos parazitov potravinami

Parazity sú významné patogény, ktoré môžu byť prenášané potravinami. Parazity majú zložité životné cykly a rôzne spôsoby prenosu. Pre parazitárne ochorenia je charakteristické dlhé obdobie bez príznakov po infikovaní jedinca parazitom.

10.12.2018

SPPK logo

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO

Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB

30.11.2018

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce