GMO a nositelia Nobelovej ceny

GMO a nositelia Nobelovej ceny

Komu v skutočnosti slúži iniciatíva v prospech GMO podpísaná laureátmi Nobelovej ceny?

Igor Šarmír, SPPK

14.08.2016

Žoldnieri vedy – avantgarda tvorcov imidžu GMO

Žoldnieri vedy – avantgarda tvorcov imidžu GMO

„Podľa konsenzuálneho názoru kompetentnej vedeckej komunity sú potraviny na báze geneticky modifikovaných plodín neškodné.“ Kvôli čomu sú vedci schopní ísť proti vlastnému presvedčeniu?

RNDr. Igor Šarmír, PhD, odbor potravinárstva a služieb

19.12.2015

Zlatá ryža – briliant vo vitríne GMO?

Zlatá ryža – briliant vo vitríne GMO?

Jedným z veľkých "imidžových" problémov dnešných poľnohospodárskych GMO je skutočnosť, že potraviny z nich vyrobené neprinášajú spotrebiteľom žiadnu evidentnú pridanú hodnotu.

RNDr. Igor Šarmír, PhD

30.09.2015

GMO: Monsanto sa pokúša získať Syngentu!

GMO: Monsanto sa pokúša získať Syngentu!

Ak by sa fúzia uskutočnila, líder na svetovom trhu so sadivami (najmä GMO) by získal do svojho portfólia aktivity svetového lídra s agrochemickými produktami.

Le Monde, 9. jún 2015, spracoval Igor Šarmír

15.06.2015

Moratóriá európskych krajín na pestovanie GMO

Moratóriá európskych krajín na pestovanie GMO

V súčasnosti sú v siedmich členských krajinách EÚ v platnosti moratóriá na pestovanie geneticky modifikovaných plodín (GMP): Nemecko, Bulharsko, Maďarsko, Rakúsko, Grécko, Luxemburg a Francúzsko.V prípade Francúzska bolo toto rozhodnutie štátnych orgánov z februára 2008 spochybnené Európskym súdnym dvorom.

Le Monde, 8.9.2011 a www.euractiv.fr 9.9.2011

05.06.2015

GMO – realita spolupráce farmárov s Monsantom

GMO – realita spolupráce farmárov s Monsantom

Váhavosť Európskej únie voči poľnohospodárskym GMO býva často prezentovaná ako škodenie záujmom európskych poľnohospodárov, ktorí by radi pestovali geneticky modifikované plodiny (GMP) z dôvodu ich údajnej ekonomickej výhodnosti.

RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK

05.06.2015

GMO: nový vedecký dôkaz ich negatívnych zdravotných dopadov

GMO: nový vedecký dôkaz ich negatívnych zdravotných dopadov

Nová austrálska vedecká štúdia potvrdzuje závery štúdie tímu prof. Séraliniho publikované v septembri 2012. Jej názov je „Dlhodobá toxikologická štúdia na ošípaných kŕmených jedálnym lístkom, ktorý bol kombináciou GM sóje a GM kukurice“ a bola publikovaná v časopise Journal of Organic Systems, kde príspevky posudzujú recenzenti.

RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK

05.06.2015

Sú GMO riešením hladu vo svete?

Sú GMO riešením hladu vo svete?

Skutočnosť, že viac ako miliarda obyvateľov našej planéty hladuje, je nepochybne najväčším škandálom súčasnosti. Napriek tomu, že ľudstvo disponuje takým bohatstvom ako nikdy v minulosti, zomiera každých 5 sekúnd od hladu jedno dieťa do desať rokov.

RNDr. Igor Šarmír, PhD., SPPK a Európsky hospodársky a sociálny výbor

05.06.2015

GMO: skúsenosti Argentíny s pestovaním GM sóje

GMO: skúsenosti Argentíny s pestovaním GM sóje

Geneticky modifikovaná sója sa začala vo veľkom pestovať v Argentíne v roku 1996, teda hneď od prvého roku expanzie genetický modifikovaných plodín vo svete. Žiadna iná krajina sveta nevyhradila tak rozsiahly podiel svojho pôdneho potenciálu jednej jedinej GM plodine.

RNDr. Igor Šarmír, PhD, SPPK

05.06.2015

Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín

Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín

Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).

RNDr. Igor Šarmír, PhD.

15.05.2015

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce