Poľnohospodári začali zisťovať všetky tohtoročné škody na úrode

Najskôr opakujúce sa nočné mrazy, potom dlhotrvajúce extrémne sucho, lokálny ľadovec a premnožená zver. Práve tieto faktory sa aj v tomto roku podpíšu pod kvalitu a množstvo dopestovanej úrody. Už dnes je totiž isté, že úrody bude menej. Klimatické zmeny sa stali už normou. Nejde o zriedkavý jav, ale každoročne sa opakujúci stav s negatívnymi následkami na produkciu potravín.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora potrebuje zmapovať čo najväčšiu plochu Slovenska, aby dostala maximum objektívnych informácií o poškodení úrody za rok 2020. Aj preto sa do veľkého monitoringu škôd môžu zapojiť všetci poľnohospodári, nielen členovia SPPK. Pestovatelia majú k dispozícii špeciálnu internetovú aplikáciu/tabuľku, do ktorej budú zapisovať druh poškodenej plodiny, výmeru poškodenej plodiny, región a finančné straty.
 
SPPK bude monitorovať škody spôsobené suchom, poľovnou zverou, hrabošmi, ľadovcom a mrazom. Práve mrazy už spôsobili počas tejto jari škody za takmer 9,5 mil. eur. Najviac zasiahli ovocné sady (predbežné škody za 3,6 mil. eur), repku (2,1 mil. eur), cukrovú repu (0,6 mil. eur), pšenicu (0,6 mil. eur), jačmeň (0,6 mil. eur), jahody (0,4 mil. eur) a kukuricu (0,3 mil. eur).
 
 
Do monitoringu škôd sa automaticky dostalo aj extrémne sucho. Hoci v ostatných dňoch na Slovensku prší, už sa, žiaľ, nemôžeme spoliehať na to, že aktuálne dažde zachránia celú úrodu. Niektoré porasty sú totiž natoľko poškodené, že im už nepomôže ani májová vlaha.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora následne monitoring vyhodnotí, zráta škody a určí najpostihnutejšie lokality a poľnohospodárske plodiny. Zároveň je pripravená kedykoľvek diskutovať s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o zriadení rizikového fondu, z ktorého by sa v budúcnosti riešili následky klimatických zmien a strát na úrode.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce