Odborné vzdelávanie a príprava v SDV v školskom roku 2020/2021 - informácia pre zamestnávateľov a školy – aktualizácia dňa 17.5. 2021
Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Radou zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania v súvislosti s aktuálnou situáciou vydáva informáciu pre poskytovanie praktického vyučovania na pracovisku praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania.
Ukončovanie študia na SOŠ – opatrenia covid
Absolventská skúška 2021 na strednej odbornej škole, Maturitná skúška 2021 na strednej odbornej škole, Záverečná skúška 2021 na strednej odbornej škole v čase pandémie.
Česká republika - podmienky vstupu a opatrenia proti šíreniu
Od 17. mája 2021 je Slovensko pre Česko znova zaradené medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy - červené (od 10. mája 2021 - patrilo Slovensko medzi krajiny so stredným rizikom - oranžové).
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí
Postup a povinnosti pri príchode do SR
Pokiaľ vstúpite na územie Slovenskej republiky od 26. apríla 2021 ste povinní nastúpiť do domácej izolácie do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, zároveň ste povinní absolvovať test na COVID-19 najskôr v ôsmy deň domácej izolácie,
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári a februári 2021
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári a februári 2021 bolo pasívne v objeme – 212,6 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa znížilo o 67,6 mil. EUR /24,1 %/.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Jarné práce v roku 2021 za 18. týždeň
V 18. týždni finišoval výsev slnečnice (99 %), kukurice na zrno (94 %), kukurica na siláž je vysiata na 74 %, sója na 58 %.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Niekoľko faktov o živočíšnej výrobe a emisiách
V médiách sa čoraz častejšie objavujú informácie, že „dobytok prispieva k znečisťovaniu ovzdušia viac ako spaľovacie motory áut“, resp. že „priveľa hovädzieho dobytka znamená aj priveľa metánu“.
Miroslava Artimová
Na podanie jednotnej žiadosti ostáva poľnohospodárom už len niekoľko dní
Termín na podanie je 15. mája. Keďže tento deň pripadne na deň pracovného pokoja, posledným dňom podávania žiadosti bude 17. máj 2021.
MPRV SR
Podvodné prevody peňazí
Úrad kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru upozorňuje na podvodné prevody peňazí.
Ministerstvo vnútra SR
Zákon má ochrániť potravinárov
Potravinári vyzývajú poslancov NR SR, aby pri hlasovaní o novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami potravinárov podržali.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 536 zamestnancov. Oproti roku 2020 sa stav zamestnancov zvýšil o 173.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 158 EUR. Oproti roku 2020 to predstavuje nárast o 4,8 %.
Slovenskí vinári: Obchodníci zneužili pandémiu, profitujú zo svojho dominantného postavenia
Obchodné reťazce postupne zvyšujú predajné ceny slovenských vín, našim vinárom sa však ceny, za ktoré predávajú víno obchodníkom nezvýšili už tri roky po sebe. Obchodníci v čase pandémie profitujú zo svojho dominantného postavenia v dodávateľsko-odberateľskom vzťahu, a tak likvidujú slovenských výrobcov vín.
Na návšteve: U člena Predstavenstva SPPK Igora Jakubičku
„Jeden z mojich kamarátov predsedov, ktorý úplne zrušil živočíšnu výrobu pred 20 rokmi, tvrdí, že predsedovia, ktorí robia dlhodobo vedome stratu v živočíšnej výrobe, by mali byť trestne stíhaní. Takže ja a aj mnohí ďalší poľnohospodári by sme mali byť podľa tohto tvrdenia už dávno v base,“ hovorí predseda PD DEVIO Nové Sady a člen Predstavenstva SPPK Igor Jakubička.
Podpor svoj odbor - 2. ročník
SPPK pokračuje v motivovaní žiakov ZŠ k štúdiu na stredných odborných školách agropotravinárskeho zamerania. Druhý ročník projektu Podpor svoj odbor finišuje s vyhodnotením samotnej súťažnej časti projektu a aj s ochutnávkou natočených videí medzi žiakmi ZŠ.