SPPK overuje spôsobilosť zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie
SPPK zabezpečuje overovanie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania. Prinášame informácie, ako vstúpiť do systému duálneho vzdelávania a čo vstupom do systému získate.
Dávid Hančinský, Odborné vzdelávanie a príprava
Raňajky s novinármi
Keď o vás nepočuť v médiách, ako keby ste ani neboli. Profesionálne vzťahy so "siedmou veľmocou" sa tvoria nielen na tlačových besedách, ale aj počas neformálnej diskusie na raňajkách s novinármi.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári až marci 2022
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až marci 2022 bolo pasívne v objeme – 506,7 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 152,4 mil. EUR /43,0 %/.
Veronika Troppová, Odbor potravinárstva a obchodu
Zhromaždenie zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska
Sentiment predstaviteľov cukrovarníckeho priemyslu na Slovensku je pozitívny, očakáva sa rast predajných cien cukru. Cukrovarníci dúfajú, že pozitívne očakávania cukrovarov sa zreálnia aj na cenách za cukrovú repu našich pestovateľov.
Peter Závodský, riaditeľ Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska
Trnavčania odovzdali výhru
RPPK Trnava spolu s miestnymi pestovateľmi odovzdali výhru za Hovorme o jedle.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
NR SR schválila novelu Zákonníka práce, ktorou sa zavádzajú sezónne práce
Spomedzi pripomienok SPPK boli akceptované požiadavky na precizovanie sezónnych prác v poľnohospodárstve a zaradenie potravinárstva medzi sezónne práce. Novela nadobúda účinnosť 1. januára 2023.
Cyntia Lehotská, Legislatívny odbor
Pozvánka na diskusiu: Sektorové intervencie 2022
Pozývame Vás na diskusiu na tému Sektorové intervencie, ktorá sa uskutoční 30. júna vo Veľkom Bieli. Cieľom sektorových intervencií je posilniť trhovú orientáciu a zvýšiť konkurencieschopnosť poľnohospodárskych podnikov, a to z krátkodobého i dlhodobého hľadiska.
Tlačový odbor SPPK
Bez mlieka nebude ani mliekareň, ani jogurt a ani spokojný zákazník
Pre dlhotrvajúcu stratu pri chove dojníc a absentujúcu podporu štátu už začali niektoré malé regionálne podniky rušiť chovy dojníc a znižovať výrobu lokálnych mliečnych výrobkov. O nelichotivom stave v sektore mlieka sme informovali na tlačovej besede v banskobystrickom regióne.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Stanovisko MPRV SR k otázkam týkajúcim sa úhoru a svahovitosti
Ponúkame Vám stanovisko MPRV SR k otázkam týkajúcim sa úhoru a svahovitosti.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Zníženie používania pesticídov vo vinohradníctve
Cezhraničný výskumný projekt ClimVino má za cieľ výrazne znížiť používanie pesticídov vo vinohradoch v Burgenlande a na Slovensku. Pomocou meracích staníc, ktoré poskytujú štvrťhodinové hodnoty vlhkosti vzduchu a listov, teploty a zrážok, sa v centrálnom počítači vypočítavajú návrhy kedy je optimálny čas na ošetrenie rastlín.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Do pozornosti
Investícia pre spotrebiteľa
Viac kvalitnej slovenskej produkcie namiesto dovozovej zo zahraničia. Taký je cieľ slovenských poľnohospodárov, ktorí chcú počas celého roka ponúkať spotrebiteľom čoraz viac domácich potravín, navyše vo vysokej kvalite. Týka sa to aj pestovateľov paradajok.
Zápisnica z 9. zasadnutia Monitorovacieho výboru PRV 2014-2022
Ponúkame vám podklady z 9. riadneho zasadnutia Monitorovacieho výboru pre Program rozvoja vidieka SR 2014 – 2022, ktoré sa uskutočnilo dňa 13. decembra 2022.
Aktuálna zľava na palivové karty - január 20223
Na základe zmluvy medzi SPPK a spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., natankovali členovia SPPK v uplynulom mesiaci prostredníctvom palivových kariet celkovo 596 481,29 litrov PHM.
Zomrel Imrich Alaxa
Vo veku 74 rokov nás navždy opustil Ing. Imrich Alaxa, ktorý celý svoj profesionálny život zasvätil pivovarníctvu. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 11. januára o 13:00 hod.
Svetové ceny potravín za rok 2022 s niekoľkými rekordmi
Celkovo medziročne narástol index cien potravín FAO o 14,3%. Pri svetových cenách mäsa a mliečnych výrobkov sme zaznamenali najvyšší ročný priemer od roku 1990.