Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárskom priemysle - 3. kvartál 2021
Od januára do konca septembra 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 435 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2020 sa stav zvýšil o 60 zamestnancov, čo predstavuje zvýšenie o 0,2 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárskom priemysle - 3. kvartál 2021
V období január – september 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 129 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2020 to predstavuje nárast o 4,6 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Oznámenie pôdohospodárskej platobnej agentúry pre žiadateľov - uzatvorenie aplikácie GSAA pre rok 2021
Aplikácia GSAA pre rok 2021 bude pre žiadateľov prístupná na vykonávanie úprav hraníc užívania do 25.11.2021 do 08:00 hod.
PPA
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 18.11.2021)
Po 45. týždni je kukurica na zrno pozberaná na 76 %, slnečnica na 99 %, cukrová repa na 66 % plánovanej výmery.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Zasadnutie Rady ministrov Agrifish
Novembrová Rada ministrov priniesla schválenie novej Stratégie EÚ pre lesy s ambíciou znížiť emisie skleníkových plynov o 55% do roku 2030.
Miroslava Artimová, SPPK
Otázka k poistnému a Oznámenie pre žiadateľov o platby na ANC
Informujeme svojich členov - prečítajte si aktuálne oznamy.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Záväzky znižovania emisií metánu a poľnohospodárstvo
Klimatická konferencia v Glasgowe priniesla ako jeden z výstupov formálny záväzok viac ako sto krajín sveta znížiť globálne emisie metánu do roku 2030 o 30%.
Miroslava Artimová, SPPK
Výzva poľnohospodárom
Vyzývame poľnohospodárov, aby nám nahlasovali škody spôsobené poľovnou zverou. Naďalej pokračujeme vo veľkom monitoringu škôd za rok 2021. V rámci neho sledujeme aj výšku strát na poľnohospodárskych kultúrach, ktoré ničí zver.
Martin Rovaš, Jana Holéciová SPPK
Vinári chcú naučiť ľudí cestovať za vínom
Vo svete tvorí vínna turistika až okolo 20 % celkových výnosov vinárov, na Slovensku to je však oveľa menej. Slovenskí vinári preto spúšťajú portál ZaVínom.sk, ktorý má naučiť ľudí cestovať za vínom, pritiahnuť k slovenským vinárom nové publikum a rozvíjať potenciál vínnej turistiky.
ZaVinom
Online diskusia Ako ustáť ozajstnú reformu chlebového odvetvia
Pozývame Vás na online vysielanie panelovej diskusie VÚB banky a denníka SME "Ako ustáť ozajstnú reformu chlebového odvetvia", ktoré sa uskutoční 25. novembra od 14:00 hod. Diskusia je bezplatná.
VÚB banka
Do pozornosti
Svetové ceny potravín klesali tretí mesiac po sebe
Index cien potravín FAO poklesol v júni o 2,3%. Aktuálna hodnota indexu je však stále o 23,1% vyššia ako v rovnakom období minulého roka. Júnový pokles spôsobili najmä nižšie medzinárodné ceny rastlinných olejov, obilnín a cukru. Ceny mliečnych výrobkov a mäsa naopak rástli.
Na návšteve v PD Badín: Pricestuje repa aj k Banskej Bystrici?
Mojmír Haško: „Treba nájsť maximum financií pre tých, ktorí ešte v tejto náročnej dobe chcú produkovať." FOTOREPORTÁŽ
Žatva roku 2022 k 26. týždňu (aktuálne k 7. júlu)
Nedostatkom vlahy trpia nielen plodiny letného a jesenného zberu, ale aj krmoviny. Viac v žatevnom monitoringu.
Rozhovory v štúdiu k suchu
V relácii RTVS Rozhovory v štúdiu sme diskutovali o príčinách sucha a následkoch na produkciu poľnohospodárskych plodín.
Motivácia produkovať – sektorové intervencie
Okrem ovocia a zeleniny budú v rámci sektorových intervencií v nasledujúcich rokoch podporené aj nové sektory - mlieko a mliečne výrobky, zemiaky, bravčové mäso, ovčie a kozie mäso. Členovia existujúcich organizácií výrobcov preto diskutovali o svojich skúsenostiach a možnostiach využiť finančnú podporu aj v ďalších segmentoch.