Svetové ceny rastlinných olejov sú najvyššie od júna 2011
Index cien potravín FAO dosiahol v marci v priemere 118,5 bodu, čo je o 2,4 bodu (2,1%) viac ako vo februári. Ide o desiaty po sebe idúci mesačný rast. V marci sa zvýšili najmä svetové ceny rastlinných olejov, mäsa a mliečnych výrobkov. Hodnoty pri obilninách a cukru poklesli.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Aktuálna zľava na palivové karty - apríl 2021
Na základe zmluvy medzi SPPK a spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., natankovali v mesiaci marec naši členovia 609 030 litrov PHM prostredníctvom palivových kariet.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Oznámenie žiadateľom o predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií v informačnom systéme ITMS2014+
Registrácia v DataCentre je potrebná aj pre žiadateľov o dotáciu na poistenie, resp. v rámci štátnej a minimálnej pomoci.
PPA
Ponuka pre členov SPPK: dezinfekcia priestorov
UV-C žiarič dokáže efektívne dezinfikovať vnútorné priestory a eliminuje 95 až 99,4 % všetkých vírusov a baktérií, vrátane vírusu COVID-19. Pre členov SPPK máme zvýhodnenú cenovú ponuku.
SPPK
V Ranných správach RTVS
O aktuálnych jarných mrazoch a pokračovaní jarných prác na poliach sme hovorili v Ranných správach RTVS.
Tlačový odbor SPPK
Jarné práce v roku 2021 za 13. týždeň
K záveru 13. týždňa bol na západnom Slovensku ukončený výsev jarnej pšenice, jarného jačmeňa a hrachu, finišoval výsev cukrovej repy a výsadba zemiakov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Rámcové učebné plány pre odborné vzdelávanie a prípravu - informácia o zmene
Rámcové učebné plány pre odborné vzdelávanie a prípravu od 1.9.2021 - Informácia o zrušení dodatkov k štátnym vzdelávacím programom, ktorými sa aktualizovali rámcové učebné plány a poznámky k rámcovým učebným plánom pre jednotlivé skupiny odborov vzdelávania, ktorých účinnosť mala nadobudnúť dňom 1.9.2021.
Ovocinári vyzývajú k intenzívnej ochrane tohtoročnej úrody
Vlani vďaka intenzívnej protimrazovej ochrane znížili pestovatelia odhadované škody a podarilo sa im zachrániť až 70% úrody. Práve preto upozorňujú svojich kolegov, aby situáciu nepodcenili ani teraz a do sadov na najbližšie dni pripravili všetku dostupnú protimrazovú ochranu.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Slovenskí exportéri sa dohodli na spolupráci s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek včera 6. apríla podpísali memorandum o spolupráci, ktoré vytvára základnú bázu a rámec budúcich spoločných aktivít.
RSE
Prichádza jedno z najdôležitejších období pre poľnohospodárov
Poľnohospodári očakávajú, že v najbližších dňoch sa spustí podávanie jednotných žiadostí na rok 2021 – na priame platby a neprojektové opatrenia na plochu. Pokiaľ chcú mať na ne nárok, musia k tomu prispieť aj sami.
SPPK
Do pozornosti
Zverejnená výzva pre podopatrenie 4.1 - Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov
Na internetovej stránke Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) bola zverejnená výzva č. 52/PRV/2022 na predkladanie žiadostí: Podopatrenie: 4.1 – Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov.
Potravinári odmietajú niesť zodpovednosť za bezpečnosť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti
Jedným z bodov programu nadchádzajúcej schôdze Národnej rady SR je aj novela zákona o potravinách, ktorá má určiť nové zákonné povinnosti pri predaji potravín po dátume minimálnej trvanlivosti.
Nemajme veľké oči zo zníženia DPH na potraviny
Nižšia DPH na potraviny je sociálnym opatrením pre obchodné reťazce, a nie pre našich obyvateľov. Návrhy na úpravu DPH vnímame ako politickú agendu, ktorej efekt bude v skutočnosti výrazne nižší, ako politici prezentujú v médiách.
Budúcnosť pestovania sladovníckeho jačmeňa na Slovensku
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Vás pozýva na online konferenciu Budúcnosť pestovania sladovníckeho jačmeňa na Slovensku, ktorá sa uskutoční 3. februára 2022 od 9:00 hod.
Otvorený list predsedu SPPK k situácii v potravinárstve
Vedenie SPPK opätovne žiada o osobné stretnutie, na ktorom by sa prediskutovala situácia v potravinárskom sektore. Požadujeme otvorenie odbornej diskusie k znižovaniu DPH na potraviny.