Bilancia roka 2016 – II. časť

Prelom rokov je vhodnou príležitosťou na zamyslenie sa nad tým, čo sa v roku 2016 podarilo, kde boli rezervy a ako problémové témy riešiť v roku 2017. 
 
 
Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu
 
V roku 2016 bolo pozitívne to, že dlhej mliečnej kríze konečne došiel dych a v druhej polovici roka nastal obrat. Oceňujeme pomoc štátu prvovýrobcom mlieka. Aj napriek tomu sú však negatívne dopady viditeľné - hlavne v 5% prepade produkcie. O to viac sú dôležité systémové opatrenia, ktoré, žiaľ, v rozpočte na budúci rok nevidíme. Tešili sme sa, že v lete počas Agrokomplexu boli znovu otvorené diskusie o zriadení národného marketingového fondu. Na prelome rokov však pociťujeme sklamanie, že sa nám nepodarilo presvedčiť spoločne všetkých predstaviteľov agropotravinárskeho sektora, aby sa takýto fond reálne začal budovať.
 
V roku 2017 by bolo ideálne, keby došlo ku stabilizácii trhovej situácie v mlieku a zastaveniu  úbytku dojníc. Aby sa tak stalo, očakávame, že budú zaistené systémové opatrenia podpory prvovýroby mlieka tak, aby sumárny podporný balík pre produkciu mlieka dosiahol pre tento rok, ale aj ďalšie roky 8 €c/kg. Rovnako je žiaduce, aby sme konečne našli spôsob, ako dosiahnuť naozaj partnerskú spoluprácu s našimi odberateľmi - obchodnými reťazcami.
 
Naše marketingové aktivity chceme zacieliť hlavne na mladú generáciu. Rovnako je našim želaním, aby všetky vládne a samosprávne inštitúcie konečne pomohli mliečnemu sektoru tak, že do svojich stravovacích a bufetových zariadení budú obstarávať len domáce produkty.
 
 Daniel Molnár, výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska
 
„Za rok 2016 hodnotíme pozitívne to, že sa udržala produkcia hydinového mäsa a vajec na úrovni rokov 2014 a 2015. Postupne sa zvyšuje počet spotrebiteľov, ktorí sa zaujímajú o pôvod hydinového mäsa a aj o slovenské hydinové mäso hydinové, ktoré je kvalitné, zdravé a skontrolované. Sebestačnosť pri produkcii vajec je okolo 105% a pri hydinovom mäse cca. 54% (údaje za prvých desať mesiacov 2016).
 
Negatívne vnímame pokračujúci pokles podpory chovov hydiny na Slovensku. Všade v okolitých krajinách je podpora výraznejšie vyššia, čo výrazne zlacňuje cenu dovážané hydinového mäsa na náš trh. Zaznamenali sme obrovský prepad odbytových cien hydiny a vajec – medziročne poklesli cca. o 25%, v súčasnej dobe nepokrývajú vo väčšine sortimentov výrobné náklady produktov. Nižšia DPH na hydinové mäso nepriniesla žiadny efekt. Necítime žiadnu podporu zo strany ministerstiev a štátnych orgánov.
 
V novom roku bude treba venovať vyššiu pozornosť hydinárskemu priemyslu, lebo je to jeden z mála segmentov, kde je ešte zachovaná sebestačnosť na úrovni viac ako 50%. Chceme zvýšiť aj informovanie spotrebiteľa o kvalite domácej produkcie. Výrobcovia budú mať úlohu zachovať neštandardne vysokú kvalitu svojich výrobkov. O ich kvalite svedčí aj veľké množstvo ocenení Značka kvality SK a Značka kvality SK GOLD.
 
 
Július Forsthoffer, tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku
 
Pozitívne je, že vlani napriek všetkým problémom a prekážkam v rozvoji podnikania s liehom a liehovinami na Slovensku nezanikol ani jeden zo subjektov, ktorí sú členmi združenia, teda skupiny národných podnikateľov. To ale nie je potvrdením vynikajúcich výsledkov, skôr je to dôkaz ich nesmiernej vôle udržať nielen výrobu, ale aj zamestnanosť v regiónoch. Obchodné reťazce totiž vytvárajú predaju tuzemských liehovín tvrdú konkurenciu dovážaním aj takého sortimentu liehovín, ktorý je na Slovensku bežne vyrábaný.   
 
Negatívom roka je znenie nového Zákona o odpadoch a jeho ekonomický dopad na podniky. Nie sme spokojní so slabou produkciou ovocia v cenových reláciách pre vlastnú výrobu ovocných destilátov, čím sa zvyšuje závislosť od ich dovozu.
 
Napriek pokusom o riešenie (až na úrovni NRSR) pretrváva občianska nerovnosť v daňovom zaťažení pestovateľského pálenia ( 5,40 € /1 liter a.a. = 50% národnej sadzby dane, ale100% európskej sadzby) voči domácim výrobcom vína, ktorí majú nulovú sadzbu dane, ale aj voči opatreniam prijatých vládou v Maďarsku.
 
V roku 2017 by bolo vhodné vyhodnotiť (na úrovni Daňového riaditeľstva SR a MFSR) účinnosť zavedenia nových kontrolných známok na alkoholické nápoje a jeho prínos pre verejné financie a to aj nadväzne na predĺženie platnosti starých kontrolných známok do konca roka 2017. Prijali by sme aj efektívnejšiu legislatívu v metrologickej kontrole stacionárnych nádrží a legislatívne vyriešenie problémov vyplývajúcich z nedodržovania lehoty splatnosti faktúr. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce