#MojaPracaMaZmysel

"Stretli ste už dnes svojho farmára? Že nie? A čo tak raňajky, obed či večera od farmára? Veď s jeho prácou sa stretávame dennodenne a väčšinou si to ani neuvedomujeme. Bez kravičiek, žltých klasov či voňavých paradajok by sme nevedeli žiť."
 
 
Práca v poľnohospodárstve nie je práca ľahká a už vôbec nie práca pre ľudí bez vzdelania. Byť úspešným farmárom si vyžaduje skĺbenie vedomostí o poľnohospodárstve a chove zvierat, vedomostí zo strojárstva, mechanizácie, elektrotechniky ba aj ekonomiky podniku.
 
Ešte stále sa ťažko zbavujeme predsudkov a vžitých predstáv o tom, že je to práca pre ľudí, ktorí nechceli nikdy študovať a nič dokázať. Pravdou však je, že bez vedomostí a vzdelania úspešným farmárom nebudete.
 
To, čo spája malé farmy i veľké podniky v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby, je potreba kvalifikovanej pracovnej sily. Za posledné roky sme úplne zabudli, že i farmy, družstvá či pestovatelia potrebujú mať svojich nasledovníkov a nástupcov.
 
V systéme duálneho vzdelávania je možné študovať odbory – poľnohospodár – farmárstvo, poľnohospodár – mechanizácia, chovateľ – chov oviec, chovateľ – chov koní a jazdectvo. Všetky Vám umožnia pokračovať v štúdiu na vysokej škole, nastúpiť po skončení školy k zamestnávateľovi, u ktorého ste absolvovali praktickú časť výučby alebo si založiť vlastný podnik.
 
V odbore poľnohospodárstvo – mechanizácia študuje 34 žiakov, v odbore poľnohospodárstvo – farmárstvo 38 žiakov a chov koní a jazdectvo študuje celkom 43 žiakov na celom Slovensku.
 
Viac informácií nájdete na:
 
 
Celú kampaň a všetky profesie bude spájať hashtag #MojaPracaMaZmysel a hashtag #dualnevzdelavanie.
 
Kontakt:
 
Mgr. Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Mobil: + 421 911 646 628, e-mail: [email protected], web: www.sppk.sk
 
Martina Slušná, Štátny inštitút odborného vzdelávania
Mobil: + 421 911 469 675, e-mail: [email protected], web: www.dualnysystem.sk  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce