Na Honte sa varili tradície

V areáli kultúrneho domu v Hontianskych Tesároch sa uskutočnil 10. ročník súťaže Tradičná chuť Hontu, organizovaný občianskym združením Tradičná chuť regiónov Slovenska, regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou Krupina a obcou.
 
Hlavným cieľom podujatia je podpora tradícií a regionálnych chutí
 
Varilo sa od rána do jednej popoludní. Súťaž ukončila verejná ochutnávka a vyhodnotenie, na ktorom bol odovzdaný putovný Lopár starostke obce Cerovo, kde sa uskutoční nasledujúci ročník.
 
Počas varenia (varilo sa v priestoroch pred malou sálou kultúrneho domu) prebiehali viaceré sprievodné podujatia. Vo veľkej sále kultúrneho domu sa prihovoril pán Beňo, vystúpili deti našej základnej a materskej školy s programom Dožinky, ktorý zožal veľký úspech. Zatancovali aj Jagale Čavore – skupinka rómskych detí z našej obce.
 
Predseda RPPK Krupina Juraj Petruš privítal návštevníkov a súťažiacich 
 
Vo veľkej sále sa premietala prezentácia našich kultúrno-historických pamiatok a prírodných pozoruhodností. Za kultúrnym domom pod stromami a stanom prebiehali tvorivé dielne s pani učiteľkami. Na Divadelnom rebriniaku k nám zavítali rozprávky a kopec hier a zábavy pre najmenších, v duchu kočovného divadelného života. Nesklamali ani Citaráši zo Sazdíc so svojím programom.
 
Na otvorení podujatia sa zúčastnil aj ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim, ktorý poďakoval organizátorom za usporiadanie v poradí už 10. ročníka tradičnej akcie
 
V priestoroch zdravotného strediska sme zriadili Hontiansku izbu, aby mladšie generácie mali predstavu o tom, ako žili ich prastarí rodičia, ako sa obliekali, čím sa zaoberali. Izba je otvorená na požiadanie a môžete v nej vidieť, koľko životnej múdrosti, dôvtipu, umeleckej zručnosti a pritom jednoduchosti je ukrytých vo veciach dennej potreby našich predkov.
 
V záhrade pri zdravotnom stredisku Eduard Jakubek, predseda Slovenského zväzu záhradkárov, predviedol praktickú ukážku ošetrovania ovocných stromov. Vínna jaskyňa u pána Števťaťa hostila výborným domácim syrom a hontianskym vínkom. Poľovné združenie Plieška pripravilo guľáš, aký vedia navariť len poľovníci, a bodovala aj obecná kapustnica a držkový guľáš od futbalistov. V predajných stánkoch ste našli domáce výrobky, darčekové predmety a nechýbali ani Dvornícke oblátky či ručne lisovaný olej Hont.
 
Hanky celé doobedie varili tradičné jedlá z regiónu
 
Minulosť a ľudové tradície sú bezodnou studnicou krásy a múdrosti. Ak to správne pochopíme a prijmeme ako súčasť dnešného života a sveta, staneme sa omnoho citlivejšími a vnímavejšími ku všetkému, čo nás obklopuje. Presvedčili nás o tom aj deti z DFS Detvanček, ktoré vystúpili na záver podujatia.
 
Fotografie z podujatia zdroj: Obec Hontianske Tesáre/Facebook
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce