Vítame schválený zákon

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta prijatie zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, o ktorom sa v odbornej verejnosti diskutuje už dva roky. Podľa predsedu SPPK Emila Macha našiel zákon po takej dlhej a širokej diskusii zhodu v rámci celej agropotravinárskej vertikály.
 
 
O zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami hovoril predseda E. Macho počas tlačovej besedy 7. februára. 
 
Podpredsedníčka vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná uviedla, že obchodovanie s potravinami už nemohlo ďalej fungovať podľa doterajších pravidiel. "Nový zákon skoncuje s nekalými obchodnými praktikami. Očakávame, že novelou zákona sa slovenským dodávateľom - teda slovenským poľnohospodárom a potravinárom bude ľahšie a jednoduchšie dýchať", dodala G. Matečná. 
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora oceňuje, že zákon prináša pre dodávateľov možnosť anonymného podania sťažnosti a znižuje splatnosť faktúr. Rovnako je podstatné, že po novom budú musieť obchodné reťazce vo svojich letákoch uvádzať minimálne 50% slovenského tovaru. Aj napriek tomu bude SPPK v budúcnosti určite presadzovať, aby boli letáky v papierovej podobe zrušené.
 
"Schválený zákon pomáha k lepšiemu postaveniu slovenských dodávateľov. Vnímame ho ako ďalší krok k tomu, aby sa zdvíhala potravinová sebestačnosť na Slovensku a rovnako aj podiel zastúpenia slovenských agropotravinárskych výrobkov v obchodoch", uzavrel pred novinármi predseda SPPK Emil Macho. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce