V januári svetové ceny potravín mierne stúpli

Index cien potravín FAO dosiahol v januári 2019 v priemere 164,8 bodu, čo je takmer o 3 body (1,8%) viac ako v decembri minulého roka. Zároveň však ide o 2,2 % medziročný pokles. Po troch po sebe idúcich mesiacoch relatívnej stability prišiel v januári nárast cien, ktorý spôsobilo oživenie ponúk na mlieko, ale aj upevnenie cien rastlinných olejov a cukru.
 
 
»Index cien obilnín FAO zaznamenal v januári takmer identickú hodnotu ako predošlý mesiac. Hodnota 168,1 bodu však predstavuje medziročný nárast o 11,5 bodu (7,3%). S výnimkou ryže zostali ceny ostatných hlavných obilnín pevné. Stalo sa tak v dôsledku silného svetového dopytu. Január bol však zvlášť pokojný mesiac pre trhy s pšenicou a kukuricou v USA. Nepriaznivé poveternostné podmienky v Južnej Amerike však hodnoty kukurice navýšili.
 
»Index cien mäsa FAO bol v januári na úrovni 162,9 bodu. Ide o takmer identické hodnoty ako v decembri minulého roka. Vzhľadom na nedostupnosť údajov z oficiálnych zdrojov v Spojených štátoch z dôvodu zablokovania vlády sa januárová hodnota indexu vypočítala zo stabilných cien mäsových výrobkov v tejto krajine. Indexy medzinárodných cenových ponúk pre hovädzie, bravčové a hydinové mäso zostali stabilné. Avšak ceny ovčieho mäsa sa medzimesačne znížili až o 8,4%. Spôsobil to veľký tlak na exportované objemy dodávok v Oceánii.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v januári v priemere 182,1 bodu, čo predstavuje navýšenie o 12,2 bodu (7,2%) oproti decembru 2018. Výrazné navýšenie cien prišlo po siedmich mesiacoch klesania. Všetky mliečne výrobky zastúpené v indexe zaznamenali v januári vyššie ceny, pričom ceny na sušené mlieko vzrástli medzimesačne až o 16,5%. Prudký nárast ceny spôsobilo obmedzenie exportných dodávok z Európy, nakoľko dodávky pokryli vnútorný trh. Zároveň sa očakáva sprísnenie vývozu z Oceánie v nasledujúcich mesiacoch. Bez ohľadu na tento nárast cien je index v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka len mierne vyšší.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v januári 2019 v priemere 181,9 bodu, čo predstavuje navýšenie o 2,4 bodu (1,3%) oproti decembru 2018. Medzinárodné ceny cukru boli do značnej miery ovplyvnené pohybmi brazílskej meny, ktorá posilnila voči americkému doláru. Silnejšia mena podporuje ceny cukru, pretože obmedzuje ponuku brazílskeho cukru na svetový trh. Domáci výrobcovia tak viac spracúvajú cukrovú trstinu do etanolu na miestny predaj. Silnejšie ceny ropy rovnako podporili medzinárodné ceny cukru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce