Od júna už aj so zástupcom poľnohospodárov, miest a obcí

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora oceňuje, že prezident SR podpísal pre poľnohospodárov kľúčový zákon. Týmto krokom sa do Rady Slovenského pozemkového fondu dostanú aj zástupcovia poľnohospodárov, miest a obcí.
 
 
Po tom, ako novelu zákona 330/1991 o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách schválili poslanci Národnej rady SR, zákon už podpísal aj prezident SR Andrej Kiska. Novela okrem iného hovorí aj o rozšírení Rady Slovenského pozemkového fondu o zástupcu z radov poľnohospodárov, miest a obcí. 
 
„Na túto zmenu sme čakali roky. Oceňujeme preto aktivity všetkých politikov, ktorí sa pričinili o schválenie novely zákona. Slovenské poľnohospodárstvo a slovenský vidiek sa nachádzajú v období, ktoré má zásadný vplyv na ďalšie smerovanie chlebového odvetvia. Systémové opatrenia a koncepčné legislatívne zmeny sú predpokladom na tak žiadané oživenie domáceho agropotravinárskeho sektora, zvyšovanie potravinovej sebestačnosti krajiny a v neposlednom rade aj na vzhľad krajiny a rozvoj vidieka,“ reagoval na zavŕšenie legislatívneho procesu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
Pôda je pre poľnohospodárov základným výrobným prostriedkom slúžiacim na produkciu potravín a je našim národným bohatstvom, ktoré chráni aj Ústava SR. 
 
Novela zákona bude platiť od júna. Po novom sa už budú pri procesoch s narábaním s pôdou vo vlastníctve štátu a v správe Slovenského pozemkového fondu zúčastňovať aj zástupcovia poľnohospodárov, miest a obcí. Zároveň zástupca z poľnohospodárskej obce bude môcť priniesť aj konštruktívne podnety priamo z praxe, ktoré sa budú týkať napríklad procesu pozemkových úprav alebo nájomných vzťahov.  

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce