Svetové ceny potravín konečne mierne klesli

Index cien potravín FAO dosiahol v júni 173 bodov, čo je o čosi nižšia hodnota ako v predošlom mesiaci. Zvýšili sa hodnoty obilnín, cukru i mäsa. Ceny však klesali pri mliečnych výrobkoch a rastlinných olejoch. Ukončilo sa tak obdobie takmer piatich mesiacov nepretržitého zvyšovania svetových cien potravín.
 
 
» Index cien obilnín FAO dosiahol v júni v priemere 173,2 bodu, čo predstavuje nárast oproti mesiacu máj o 6,7 % (takmer 11 bodov). Zároveň je hodnota indexu o 3,8 % vyššia ako v júni minulého roka. Najnovší nárast hodnoty indexu spôsobil prudký rast vývozu kukurice, ktorý evidujeme už tretí mesiac po sebe. Medzinárodné ceny pšenice sa po dvoch po sebe idúcich mesiacoch poklesu začali dvíhať. Naopak, medzinárodné ceny ryže ostali stabilné.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO poklesol v júni na 125,5 bodu. Táto hodnota je najnižšia od  decembra 2018. Najnovší pokles odráža najmä oslabenie cien palmového oleja a sójových olejov, zatiaľ čo slnečnicový olej a hodnoty repkového oleja sa mierne zvýšili. Na pokles cien palmového oleja mali vplyv nižší dopyt po dovoze a vyhliadky na lepšiu produkciu v kľúčových krajinách vývozu. Ceny sójových olejov mierne klesli pre nižšie vyhliadky exportu. Cenové ponuky slnečnicových a repkových olejov sa zvýšili v dôsledku dlhodobého výrazného dopytu po dovoze a obnovených obáv z nepriaznivých podmienok pestovania v hlavných výrobných krajinách.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v júni v priemere 199,2 bodu, čo predstavuje medzimesačný pokles o 26,9 bodu (o 11,9%). Ide však o prvý pokles za posledných päť mesiacov. V júni klesli všetky štyri podindexy mliečnych výrobkov, pričom ceny masla a syrov klesli výraznejšie. Tento stav vyvolala zvýšená dostupnosť exportu a slabý dopyt po dovoze.
 
» Index cien mäsa FAO dosiahol v júni v priemere 176,0 bodu, čo je o 2,6 bodu viac (1,5 %) oproti jeho hodnote v predošlom mesiaci. Ide o ďalší mierny rast už v posledných piatich po sebe idúcich mesiacoch. V júni vzrástli ceny ovčieho mäsa, ošípaných a hydiny pre zvýšený dopyt najmä z východnej Ázie. Do tvorby cien opäť zasahoval aj africký mor ošípaných. Ceny hovädzieho mäsa ostali stabilné.
 
» Index cien cukru FAO dosiahol v júni v priemere 183,3 bodu, čo predstavuje nárast o 7,4 bodu (4,2%) od mája. Medzinárodné ceny cukru boli vo veľkej miere ovplyvnené pohybmi brazílskej meny (Real), ktorá posilňovala voči americkému doláru. Silnejší Real podporuje ceny cukru tým, že ovplyvňuje ponuku brazílskeho cukru na svetovom trhu. Výrobcovia tak uprednostňujú spracovanie cukrovej trstiny na etanol na miestnom trhu pred vývozom cukru za nižšie ceny. Správy o poklese vývozu z EÚ tiež podporili rast svetových cien cukru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce