Pracovná skupina pre potraviny, 24. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Návrh Komisie na transparentnosť a udržateľnosť EÚ modelu posudzovania rizík
 
(prezentácia DG SANTE)
 
Súčasný potravinový zákon Komisia analyzovala a považuje ho za fungujúci. Podľa spoločnosti však nie je dostatočne transparentný, čo sa prejavilo na jeseň 2017 založením  iniciatívy Zakážte glyfozát... Komisia 11. februára 2019 dosiahla zhodu o nových pravidlách o transparentnosti, ktoré by mali vojsť do platnosti začiatkom roka 2021. Nový zákon o transparentnosti a udržateľnosti sa skladá zo 4 pilierov: 1. kvalita a spoľahlivosť štúdií, 2. transparentné posudzovanie rizík v rámci EÚ, 3. zlepšenie komunikácie v rámci rizík, 4. udržateľnosť a riadenie EFSA. V rámci 1. piliera sú k dispozícii verejné konzultácie pre všetky štúdie hodnotenia rizík a pre obnovenie povolení. V  2. pilieri budú  všetky informácie verejné (okrem dôverných informácií), ochrana osobných údajov bude zachovaná. V 3. pilieri sa zaviedli definície všeobecných cieľov a princípov, vo 4. pilieri budú nanovo zvolení zástupcovia členských štátov, Komisie, Parlamentu, zástupcovia občianskej spoločnosti a potravinového reťazca. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na žiadosti podané pre dátumom vstúpenia zákona do platnosti. Komisia v rámci Viacročného finančného rámca navrhuje navýšiť rozpočet pre EFSA.
 
Informácie o potravinách pre spotrebiteľa:
 
  • o nedávnom vývoji v označovaní výživovej hodnoty na prednej strane obalu
Copa a Cogeca požiadali Európsku komisiu o zavedenie zjednodušeného označovania výživových hodnôt na etiketách potravinových výrobkov. Tieto hodnoty by boli uvedené vo farbách od zelenej po červenú a označené písmenami A – E. Štáty FR, ES a BE už označovanie prijali, ale len ako návrh.
 
  • o vývoji označovania nutričných údajov alkoholických nápojov
 
V apríli 2018 sa navrhlo, aby boli uvádzané kalórie alkoholických nápojov a vína. Uvažuje sa o uvádzaní na etikete alebo online. Dokument k tomuto bodu bude publikovaný na stránkach Copa a Cogeca.
 
  • o  implementácii článku 26 ods. 3 o dobrovoľnom označovaní krajiny pôvodu:
 
Jediným problémom je označovanie krajiny pôvodu u húb. Tie sa môžu vypestovať v jednej krajine a previesť do druhej. Zem pôvodu je krajina, v ktorej sa pozbierajú. Článok by mal začať platiť od apríla 2020. Označenie by mali iba EÚ, non-EÚ, príp. EÚ & non-EÚ.
 
Otázky týkajúce sa zdravia: stav EÚ platformy k akciám o stravovaní, fyzickej aktivite a zdraví
 
DG EAC organizuje dňa 19. júna 2019 konferenciu v angličtine, ktorá bude zameraná na zdravý životný štýl. Zúčastnia sa jej zástupcovia DG EAC, DG SANTE a DG AGRI.
 
Informácie o činnosti platformy EÚ o plytvaní potravinami a o potravinovom odpade
 
V roku 2015 bol zavedený Akčný plán EÚ pre obehové hospodárstvo ako prevencia proti potravinovému odpadu. V máji 2018 bola preskúmaná smernica o odpadoch a v marci 2019 publikovaná správa o implementácii Akčného plánu. Smernica EÚ o darovaní potravín bola prijatá 16. októbra 2017, smernica o použití potravín, ktoré už nie sú určené na ľudskú potrebu, ako krmivo pre zvieratá bola prijatá 13. apríla 2018. Súčasná definícia ale nepokrýva potraviny, ktoré zostali na poliach. Cieľom platformy je aj zlepšiť porozumenie o dátume spotreby.
 
Nový delegovaný akt prijala Komisia 6. mája 2019 a v júni bude o ňom informovať Parlament a Radu. Akt zahŕňa koordináciu a monitorovanie potravinového odpadu členskými štátmi  a zbieranie údajov. Komisia bude nazbierané dáta kontrolovať do dňa 31. decembra 2023.
 
Používanie názvov výrobkov živočíšneho pôvodu pri výrobkoch založených na rastlinných ingredienciách
 
V mnohých prípadoch sa pri vegánskych a vegetariánskych výrobkoch využívajú výrobky živočíšneho pôvodu a spotrebiteľ dostáva zavádzajúce informácie o výrobkoch. Copa a Cogeca podporujú plnú ochranu živočíšnych výrobkov a súhlasia s návrhom Parlamentu, aby Komisia vypracovala dodatok k súčasnému nariadeniu, ktorý by zaisťoval väčšiu ochranu živočíšnych výrobkov a spotrebiteľa.
 
  EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín)
 
Dňa 11. marca 2019 sa v talianskej Parme uskutočnilo stretnutie EFSA a Copa a Cogeca, na ktorom Copa a Cogeca vyjadrili svoju podporu EFSA a debatovali o rizikách a príležitostiach. Rokovalo sa iba o vedeckom postupe a komunikácii, ďalšie stretnutie bude 17. – 18. októbra 2019 znova v Parme. V súčasnosti prebiehajú rokovania EFSA s farmármi a primárnymi výrobcami.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce