Pracovná skupina pre POCC/CCC, 29. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
  • Informácie o rozhodnutí Komisie o zavedení jednotnej metódy hodnotenia potravinového odpadu v EÚ – DA (19)3744(rev.1)
 
V delegovanom akte, ktorý Komisia prijala 6. mája 2019, sa uvádza, že členské štáty musia koordinovať a monitorovať potravinový odpad. Komisia bude nazbierané dáta kontrolovať na konci roka 2023. V diskusii zaznela poznámka, že kompost a  potrava pre zvieratá by sa nemali považovať za potravinový odpad.
 
  • Príprava na prezídiá Copa a Cogeca 13. a 14. júna 2019
 
Cogeca sa snaží zohnať rečníkov z radov europoslancov (PL, UK, IT, FR), prejav bude mať DG CONNECT, komisár  Phil Hogan, DG RESEARCH a členovia Copa a Cogeca.
 
  • Informácie o legislatívnom procese spojeného s budúcou SPP
 
Určitý vývoj bol zaznamenaný na 2 rokovaniach Rady ministrov poľnohospodárstva, objavuje sa ale neistota ohľadne brexitu a eurovolieb. V Parlamente sa ustanoví nové  COMAGRI, europoslanci vykonajú analýzu návrhu SPP asi až koncom júla. Ak by neprijali pozíciu predošlého COMAGRI, proces rokovania o SPP sa značne predĺži.
 
  • Informácie o obchode – BILAT(19)3795(rev.1) a CC(19)4206(rev.2)
 
V dohode EÚ – Mercosur Únia žiada o prístup do sektoru mliekarenských výrobkov a vína, Mercosur žiada väčší export mäsa do Únie. V Číne sa stále šíri AMO, vznikajú obavy o kvalitu exportovaných potravín. USA pri rokovaniach EÚ – USA naďalej žiada zahrnutie poľnohospodárskeho sektoru. Rokovania s Austráliou postupujú pomaly.
 
  • Informácie o európskych voľbách – POCC(19)4163(rev.1)
 
Vo väčšine krajín (napr. FI, PT) posilnili Zelení, v DE zostali najsilnejší kresťanskí demokrati, silne bude zastúpená frakcia S&D, AT bude mať v Parlamente 2 poľnohospodárov (možnosť COMAGRI), EE má europoslanca na čakacej listine (kvôli brexitu), ktorý má tiež záujem o miesto v COMAGRI. Novozvolené výbory budú známe 17. júla 2019.
 
  • Informácie o lobbingových aktivitách pre MUCF (Koordinačný nástroj pre menšinové využitie) – PHY(19)4089(rev.1)
 
Doteraz na rok 2019 na MUCF dobrovoľne prispelo 16 štátov: AT, BE, CH, CY, DE, DK, FI, FR, IE, IT, LT, LV, NL, SE, SI, SK sumou 385 000 eur, Na fungovanie je však potrebných 500 000 eur, preto MUCF žiada zostávajúce členské štáty a EÚ o finančný príspevok.
 
  • Informácie o budúcej komunikácii o fytosanitárnych výrobkoch – PHY(19)3763(rev.1)
 
Copa a Cogeca začiatkom mája publikovali rámec pre rozvoj budúcej pozície na udržateľnú ochranu plodín. Kľúčová je rola výskumu a inovácií, sektor musí byť schopný využívať potenciál nových výrobkov, ktoré budú spĺňať požadované kritériá a pritom budú schopné  prispôsobiť sa požiadavkám spotrebiteľov.
 
  • Informácie o programe Horizont Europe – RES(18)9276(rev.3), RES(19)4176(rev.1)
 
V pozícii Copa a Cogeca sa uvádza, že poľnohospodári by mali hrať kľúčovú úlohu v inováciách a ekonomickom raste. Copa a Cogeca uprednostňujú financovanie jednotlivých projektov ako jeden veľký rozpočet, žiadajú aj vylepšenie kritérií na hodnotenie. V priebehu júna je v  programe Horizont Europe  konzultácia pracovného plánu a na konci júla sa bude konať 3. schôdza tieňového výboru pre Strategické plány.
 
  • Hodnotenie stratégie v oblasti biodiverzity a nového rámca po roku 2020
 
 Európska komisia musí prísť s novým rámcom pre stratégiu v oblasti biodiverzity, v budúcnosti môže nastať problém s tabakovým priemyslom.
 
  • Aktivity Copa a Cogeca súvisiace s klimatickými zmenami – EN(19)2566(rev.2) a EN(19)2609(rev.2)
 
Copa a Cogeca zaujali pozíciu k stratégii o klimatických zmenách prijatej v marci 2019. Sekretariát čaká na názory jednotlivých členov Copa a Cogeca. Vyskytol sa návrh na zavedenie novej Spoločnej potravinovej politiky.
 
  • Aktivity ohľadom konferencie Severná Amerika – EÚ – NAE(19)4213(rev.1) a
         akcie POCC(19)4122(rev.1)
 
Konferencia sa bude konať 18. – 20. septembra 2019 v Kodani.
 
V dňoch 13. a 14. júna 2019 sa budú konať prezídiá Copa a Cogeca, kde sa kvôli odchodu UK bude rokovať o rozpočte. Návrh rozpočtu bude publikovaný 4. júla 2019 na prerokovanie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce