Pracovná skupina pre bravčové mäso, 27. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Situácia na trhu: správa sekretariátu, situácia v jednotlivých štátoch
 
Ceny sóje sú veľmi priaznivé, africký mor ošípaných silne poznamenáva trh v ázijských krajinách (Čína, Vietnam, Mongolsko). V ES je výroba bravčového najvyššia za posledných pár rokov.
 
Stabilné ceny bravčového mäsa majú PL a SE, AT očakáva zvýšenie cien na leto (sezóna grilovania), EE si cenovo polepšili vývozom do LT, kde v zime zavreli 2 veľkofarmy. Vyššie ceny zaznamenali v DE, PT (obe krajiny obchod s Čínou), HU, FR, CY, ES. V NL a FI produkcia klesá, v NL kvôli zavedeniu opatrenia na zníženie emisií a vo FI kvôli salmonelovej kauze. IE má ceny na nízkej úrovni, IT je v porovnaní s minulým rokom na tom horšie a v UK ceny síce rastú, ale v pomere k EÚ sú podpriemerné.
 
Brexit
 
V septembri 2019 by mala byť pripravená dohoda o brexite, obe strany s ňou budú musieť súhlasiť. Európska komisia uviedla, že vytvorila plán, ktorým by sa EÚ riadila v prípade brexitu bez dohody.
 
Informácie o prebiehajúcich obchodných rokovaniach
 
Vietnam:  podpis zmluvy najneskôr začiatkom roka 2020
Mercosur: EÚ stále nie je dohodnutá na kľúčových surovinách ako mäso, cukor, ryža. Celkové množstvo na export bravčového mäsa zo skupiny Mercosur do EÚ by malo byť 30 tisíc ton.
 
Mexiko: dokončuje sa finálny text zmluvy, ktorý musí byť preložený do jazykov EÚ, malo by sa tak stať do konca roka  2019.
 
USA: pretrváva neochota zo strany USA vynechať z dohody poľnohospodársky sektor, americkou prioritou je teraz obchod s Čínou a Japonskom, až potom s EÚ.
 
Africký mor ošípaných (AMO)
 
- prehľad situácie v ázijských krajinách
 
Zasiahnutá je celá Čína, Vietnam a ak sa AMO dostane aj do Kambodže, môže zasiahnuť aj Thajsko, dokonca sa môže rozšíriť do Severnej a Južnej Kórey, Japonska a Filipín. Čína uviedla, že pomoc nepotrebuje. Celkovo v Ázii klesla produkcia bravčového mäsa o 10 miliónov ton, predpokladá sa, že sa asi zvýši spotreba hydinového mäsa.
 
ES v diskusii uviedlo, že ak sa v Ázii bude konzumovať nakazené mäso, zvyšky sa môžu dostať do krmiva pre ošípané. V ES vynašli vakcínu na AMO, ktorá síce nelieči, ale poskytuje danému zvieraťu imunitu.
 
- prehľad situácie v EÚ
 
V HU bolo 1355 prípadov nakazených divých svíň, v rámci domácich ošípaných sa nákaza nerozširuje. V BE je situácia pod kontrolou, LT zaznamenalo 4x menej prípadov nákazy než v minulom roku, LV je na tom podobne. Problémy s AMO má stále PL. ES požiadalo Komisiu, aby umožnila legálne znižovanie počtu divých svíň, keďže sa neustále ozývajú ochranári zvierat, ktorí si neuvedomujú hrozbu prenosu nákazy.
 
 
Komunikačná stratégia týkajúca sa hospodárskych zvierat
 
Copa a Cogeca plánujú začať veľkú kampaň, ktorá by propagovala poľnohospodárske výrobky. Pozitívna prezentácia sektoru živočíšnej výroby totiž nie je dostatočne účinná. Chcú sa zamerať hlavne na narušenie tzv. Dunningovho-Krugerovho efektu (efekt, keď človek s nízkou znalosťou danej problematiky nadobúda pocit, že má dokonalý prehľad o situácii), ktorý v súčasnosti funguje medzi novinármi v Bruseli. Kampaň bude dlhodobá a bude zahŕňať aj webstránku, videá, dokumenty, letáky a iné formy propagácie. Sekretariát sa zameral na najviac vyhľadávané otázky na internete a získal tak 62 otázok v rámci 16 tém, ktoré chce zverejniť a zodpovedať na vzniknutej webstránke.
 
Dobré životné podmienky zvierat (kastrácia, ohrýzanie a kupírovanie chvostov)
 
Podskupina pre kastráciu debatovala o spôsoboch kastrácie a najefektívnejšom spôsobe zníženia plodnosti ošípaných. V organickom poľnohospodárstve sa na imunokastráciu prasiat pozerá s veľkou nevôľou.
 
Kupírovanie chvostov by mohlo byť riešením tam, kde sa vyskytuje relatívne veľké množstvo ohrýzania chvostov. Nevie sa však, či kupírovanie nespôsobuje väčšiu bolesť ako ohrýzanie. Podskupina sa zíde znova v júli 2019.
 
  Stratégia Copa a Cogeca týkajúca sa klimatickej zmeny
 
  V marci 2019 Copa a Cogeca vytvorili vlastný postoj na stratégiu v rámci klimatickej   zmeny. Vo FI prebieha štúdia dopadu hydinovej a bravčovej výroby na životné prostredie, DE štúdia zas ukázala, že sója vyprodukovaná v Severnej a Južnej Amerike má na životné prostredie väčší dopad než chov ošípaných a zároveň ošípané kŕmené takouto sójou majú až 5-krát vyšší emisný dopad než ošípané kŕmené inou stravou.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce