Pracovná skupina pre Spoločnú poľnohospodársku politiku, 18. júna 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Prezentácia a celková štruktúra strategických plánov SPP (Ricard Ramon, DG AGRI)
 
Zástupca Komisie Ricard Ramon pripomenul doterajší legislatívny proces reformy SPP. Komisia publikovala šablónu (template) strategického plánu, členským štátom sú k dispozícii aj tzv. Geo Hubs (útvary DG AGRI, ktoré tvoria odborníci na rôzne oblasti a poskytujú technickú asistenciu.)
 
Každý strategický plán sa bude skladať z 8 kapitol a príloh. Strategické plány by mali byť maximálne jednoduché, no mali by jasne deklarovať požadovaný pokrok v danom členskom štáte.  Kľúčová je 5. kapitola s popisom intervencií.
 
SWOT analýza je prvý krok prípravy, je to nástroj, ktorým sa identifikujú špecifiká v štátoch (regiónoch) a definujú potreby, na základe ktorých sú stanovené ciele a priority intervencií. V ďalšej fáze štáty navrhnú intervencie a nimi dosahované ciele, ktoré sa stanovia  prostredníctvom ukazovateľov výsledkov. Každá intervencia musí mať zreteľnú väzbu na posúdenie potrieb, musí predstavovať vierohodný príspevok k dosiahnutiu cieľu, ku ktorému je navrhnutá.
 
(Prezentácia je priložená k zápisu v českom jazyku.)
 
Diskusia: DE plánuje zverejniť SWOT analýzu v lete, NL už prvú verziu zverejnilo, IT má kvôli veľkým regionálnym rozdielom ťažkosti pripraviť len jeden plán.
 
Ricard Ramon informoval, že Komisia je v interaktívnom kontakte s národnými autoritami prostredníctvom Geo Hubs a nestanovila záväzné termíny pre jednotlivé fázy. A hoci majú členské štáty určitú mieru flexibility, obavy zo straty spoločnej politiky sú zbytočné.
 
Výmena názorov na možné intervencie v rámci strategického plánu SPP
 
Sekretariát navrhol zoznam možných intervencií na základe dotazníku, ktorý členské organizácie vypĺňali na začiatku roka. Diskusie sa viedli o niektorých z nich:
 
 - Využitie digitálnych nástrojov a inteligentných strojov v poľnohospodárstve – precízne poľnohospodárstvo
 
IT žiada ekvivalentné opatrenie pre ekoschémy, ktorého cieľom je úspora energií a vody a nutnú harmonizovanú definíciu na úniovej úrovni. Takisto používanie rovnakých systémov pre každý členský štát.
 
AT chce zameranie intervencie na ornú pôdu, efektívne používanie hnojív pomocou digitálnych fotografií a technológií, precízne aplikácie prostriedkov na ochranu rastlín. Vyvstáva otázka dostupnosti moderných technológií pre všetkých poľnohospodárov.
 
DE chce podporu poľnohospodárov, ktorí efektívne využívajú vstupy a digitálne nástroje na ochranu prírody a je za ponechanie regionálnych intervencií do ďalšej fázy.
 
CZ sa pýta, ako to bude s kontrolami tohto opatrenia a aké činnosti by doň spadali a aký rozsah bude považovaný za dostačujúci.
 
Podobné otázky v diskusii mali aj SE, AT, BE a FR.
 
 - Riadenie živín a prostriedkov na ochranu rastlín
 
DE sa pýta, ako bude zohľadnené, že členské štáty toto opatrenie už používajú, IE sa informovalo, do ktorého piliera opatrenie spadá a AT má otázku, ako sa budú stanovovať obdobia zákazu pre určité oblasti.
 
 - Riadiace a protierózne zariadenia
 
BE hovorí o obmedzení použitia traktorov, v IT majú problémy povrchových zosuvov pôdy, podľa FR je zložité určiť typ stroja zviazaného s protieróznym opatrením.
 
 - Podpora obnoviteľných zdrojov energie z biomasy a podpora výroby tepla z biopalív
 
SE položilo otázku o ekoschémach na využitie energie z obnoviteľných zdrojov pre vlastnú produkciu, FR hovorí aj o zahrnutí slnečnej a tepelnej energie, t. j. o rozšírení rozsahu možností a teda nezameriavaní sa iba na biomasu.
 
 - Bohatšie striedanie plodín (kŕmne plodiny na ornej pôde, atď. nad rámec GAEC)
 
CZ chce využiť skúsenosti z diverzifikácie plodín, otázkou je, či sa teda napr. dva po sebe idúce roky nemôžu pestovať na jednej ploche rovnaké plodiny alebo sa stanoví určité percento rozlohy pôdy, na ktorú by sa opatrenie vzťahovalo. DE je k opatreniu skeptická. Podľa BE by sa opatrenie malo vykonávať na úrovni podniku, IT takisto hovorí o stanovení limitu poskytnúť výnimku pre malé poľnohospodárske podniky, aby sa opatrenie nestalo obmedzením pre poľnohospodárov. Tiež je nutné z rotácie oslobodiť trvalé plodiny.
 
- Dopĺňanie viac organickej hmoty do pôdy
 
BE sa zaujíma o podiel organických a minerálnych hnojív, CZ navrhuje jednoduchým spôsobom nastaviť percentá a dávky organickej hmoty v pôde, IT zaujíma, akým spôsobom sa budú vykonávať kontroly na viacročnej úrovni.
 
O niektorých opatreniach sa následná diskusia neviedla alebo sa nerozvinula:
 
 - Zlepšenie stravy zvierat s cieľom obmedziť emisie metánu
 
 - Certifikácia poľnohospodárskych podnikov, vykonávanie opatrenia, dodržiavanie zásad    správnej poľnohospodárskej praxe
 
 - Opatrenie na zlepšenie pôdy
 
- Opatrenie na podporu obehového hospodárstva a využívanie produktov v poľnohospodárskom podniku
 
-  Vykonávanie dodatočného pokrytia polí používaním plodín
 
- Platby za ekologickú výrobu
 
- Rozdelenie veľkých polí s jednou plodinou na menšie časti (tvorba krajinnej mozaiky)
 
- Budovanie zelenej architektúry v krajine presahujúcej minimálne percentá v EFA
 
Termín budúceho stretnutia pracovnej skupiny  je 10. júl 2019.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce