Ukážme krásu práce

Za posledné obdobie sa agropotravinársky sektor dostal ekonomickým významom výrazne na okraj. Stále však platí, že ide o priemysel, ktorý zabezpečuje základnú potrebu každého jedného človeka -a to je konzumácia potravín. Kto však bude pre zvyšujúcu sa populáciu ľudí vyrábať potraviny? Poľnohospodári a potravinári cítia veľkú zodpovednosť odovzdávať svoje skúsenosti novej generácii. Osvetu chlebového odvetvia môže priniesť aj projekt Podpor svoj odbor, ktorý oslovuje 6-tisíc aktuálnych študentov poľnohospodárskych a potravinárskych odborov na stredných školách a približne 80-tisíc ôsmakov a deviatakov na základných školách.
 
 
Na aktuálne výzvy ako zvyšujúci sa vplyv klimatických zmien, ale aj avizovaná ekonomická kríza je potrebné hľadať riešenia, ktoré prídu s odpoveďou na zložité otázky. „Automobilový priemysel, elektrotechnika či informatika zabezpečia iba tieto sektory odpovede na tieto otázky? Absolventi právnických a ekonomických škôl budú vyrábať potraviny pre zvyšujúcu sa populáciu ľudí na tomto svete? V poľnohospodárstve sa ľudia uplatnia aj o sto rokov aj o dvesto rokov, prakticky vždy, pretože vyrábame to základné, čo ľudia potrebujú – potraviny. Preto si nemôžeme dovoliť zanedbávať tak dôležitú súčasť, ako je výchova ďalšej generácie odborníkov v poľnohospodárstve a potravinárstve.“ vysvetľuje člen Predstavenstva SPPK a jeden z partnerov projektu Podpor svoj odbor Juraj Mačaj.
 
Slovenské potravinárstvo sa mierne nadýchlo. Za posledných 5 rokov stúpali počty zamestnancov aj priemerná mzda v tomto odvetví. Negatívny ráz však aj naďalej zaznamenávame pri salde zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Potravinárstvo teda musí ešte viac zabrať a postupne zvyšovať svoju efektivitu a produktivitu, na to však potrebuje odborne zdatných ľudí. „Dá sa očakávať, že pri otáčaní nepriaznivého trendu salda zahraničného obchodu môže výraznejšie zrásť aj potreba novej pracovnej sily. Preto sme sa rozhodli pre aktivitu Podpor svoj odbor, kde chceme prepojiť žiakov základných škôl a stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo a potravinárstvo,“ povedal pri príležitosti spustenia projektu Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu, ktorý je členom Mliečneho fondu, partnera súťaže Podpor svoj odbor. 
 
 
Cieľom súťažno-vzdelávacieho projektu Podpor svoj odbor je predstaviť odbory stredných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, obohatiť tak poznatky žiakov základných škôl o povolaniach v tomto sektore a uľahčiť ich rozhodovanie pri podávaní prihlášky na štúdium na strednej škole. Stredné odborné školstvo je cesta, ako si vychovať novú generáciu schopných ľudí. „Naša práca je krásna, naozaj sa dá k nej získať pocit lásky. V takej uzavretej fabrike niekde za pásom to veľmi možné nie je. My nie len chodíme do práce, my našu prácu naozaj milujeme,“ uzatvára Juraj Mačaj.
 
Všetky informácia, pokyny a registráciu do súťaže Podpor svoj odbor nájdete na www.podporodbor.sk.
 
Článok bol uverejnený v Roľníckych novinách 25. septembra 2019.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce