Reagujeme na zvýšenie minimálnej mzdy

Rozhodnutie vlády SR o ďalšom zvýšení minimálnej mzdy nemôže ostať bez dôsledkov v podobe možného zdražovania odbytových cien potravín. Väčšina potravinárskych podnikov totiž nevie utlmiť úpravu minimálnej mzdy vo vlastnej ekonomike a bude nútená rokovať o zvýšení odbytových cien. Bude teraz na zvážení každého jedného výrobcu, či pristúpi k úprave odbytových cien a či to akceptuje jeho odberateľ.
 
 
Takýto následok očakávajú potravinári, ktorí sú členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Rozhodnutie vlády jednoznačne smeruje k tomu, že je nevyhnuté upraviť odbytové ceny potravín podľa toho, ako rastú mzdy. Úpravou minimálnej mzdy sa totiž nezvýši len samotná minimálna mzda, ale aj mnohé mzdové príplatky.
 
„Minimálna mzda je totiž naviazaná na 42 iných právnych predpisov, čo má následne priamy dosah na ekonomiku jednotlivých podnikov v podobe ďalšieho rastu osobných nákladov zamestnávateľov,“ uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.
 
„Vláda si musí uvedomiť, že je najdôležitejším článkom pri určovaní minimálnej mzdy. Na rovinu by mala povedať, že zvýšenie miezd bude mať za následok zvýšenie nákladov firiem v celom národnom hospodárstve. Môže si to krajina dovoliť v časoch spomaľovania rastu hrubého domáceho produktu Slovenska? Zároveň sa pýtam, akým spôsobom chce vláda zaručiť, že minimálna mzda bude v plnej miere transformovaná do platov štátnych zamestnancov?,“ reaguje podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Šolty.
 
 
Úpravu minimálnej mzdy vnímajú veľmi negatívne napríklad pekári. Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) ide o rozhodnutie, ktoré absolútne nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora chce apelovať na verejnosť, teda všetkých spotrebiteľov, aby pochopila, že ceny potravín za súčasnej situácie nemôžu klesať.
 
„Potravinári sú okamžite na pranieri, ak zvýšia ceny potravín. Pokiaľ však chceme prinášať spotrebiteľom kvalitné a bezpečné potraviny a pokiaľ máme platiť vyššiu minimálnu mzdu, bez zdražovania to pôjde len ťažko. Spoločnosť si musí uvedomiť, že potraviny zadarmo byť nemôžu,“ zdôraznil podpredseda SPPK Marián Šolty. 
 
Zvýšenie minimálnej mzdy zo súčasných 520 eur na 580 eur schválila 2. októbra vláda SR. Ide pritom o najrazantnejšiu úpravu minimálnej mzdy za posledných 17 rokov.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce