Nemeckí poľnohospodári protestovali proti plánovaným opatreniam

Tisícky poľnohospodárov protestovali v utorok vo viacerých nemeckých mestách proti plánovaným vládnym opatreniam v oblasti životného prostredia a ochrany klímy, ktoré podľa nich ohrozujú ich živobytie. Informovala o tom agentúra AP.
 
 
Farmári traktormi obmedzili dopravu vo viacerých mestách. Najväčšie zhromaždenie s účasťou približne 6000 ľudí sa konalo v západonemeckom meste Bonn, kde sídli nemecké ministerstvo poľnohospodárstva, uviedla agentúra DPA.

Demonštranti sa podľa DPA obávajú, že plánované opatrenia na lepšiu ochranu hmyzu, divej zvery a udržanie čistoty podzemnej vody ohrozujú finančnú životaschopnosť najmä tradičných rodinných fariem.

Nemecká vláda v septembri prijala balíček opatrení na ochranu životného prostredia a zvierat, uvádza na svojej webovej stránke týždenník Spiegel.

Protesty sa konali v 17 mestách vrátane hlavného mesta Berlín, Mníchova, Erfurtu, Hannoveru, Stuttgartu, Freibugu či Lipska. Organizátorom je iniciatíva "Land schafft Verbindung".

Ministerska poľnohospodárstva Julia Klöcknerová vyjadrila pochopenie so situáciou poľnohospodárov, no povedala, že zmeny v oblasti poľnohospodárskej politiky sú nevyhnutné.

Niekoľko stoviek demonštrantov vrátane poľnohospodárov a klimatických aktivistov z Nemecka a Francúzska sa v utorok zhromaždilo pred budovami európskeho parlamentu v Štrasburgu, aby vyjadrili nesúhlas s návrhom reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie (CAP). Informovali o tom agentúra DPA a portál Euractiv. V Štrasburgu sa v pondelok začalo plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu.
 
Viac k téme nájdete aj TU

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce