Pracovná skupina pre víno, 4. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Thierry Coste (FR).
 
Aktuálne informácie z Európskeho parlamentu
 
Sekretariát predstavil nových komisárov a zloženie dôležitých výborov Parlamentu, ktoré budú mať vplyv na poľnohospodárstvo. Frans Timmermans (NL) sa stal výkonným podpredsedom Komisie a v jeho kompetencii budú otázky klimatických zmien a Zelená dohoda pre Európu (European Green Deal), teda prechod na zelenú ekonomiku. Nový komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski (PL) prijal pozvanie na seminár o vinárstve v EÚ, ktorý sa uskutoční 6. 11. 2019.
 
Vzhľadom na neschválenie niekoľkých kandidátov  na pozície komisárov bol termín začatia mandátu novej Komisie (1. 11. 2019) odložený.
 
Čo sa týka Európskeho parlamentu, po májových voľbách výrazne posilnila frakcia Zelených, takisto výbor ENVI bude mať ohľadom reformy SPP veľký vplyv.
 
Observatórium EÚ pre trh s vínom a situácia v členských štátoch
 
Sekretariát informoval o dnešnom prvom stretnutí členov observatória pre trh s vínom. Zástupcovia Komisie  už dopredu avizovali, že Komisia nepredpokladá žiaden predefinovaný formát tejto iniciatívy, závisí teda od jej členov (kvalifikovaných expertov), ako bude vyzerať jej činnosť. Predpokladá sa, že budú prezentovať aktuálnu situáciu na trhu a podnety, ktoré ju ovplyvňujú.
 
Situácia v členských štátoch:
 
Dobrú kvalitu vína hlásia FR, ES, AT, CZ, DE, priemernú HR a PT. Vysoké letné teploty však spôsobujú problém v CZ, AT, PT, ES, FR, NL. Okrem toho vo FR a v PT klesol export do USA, neistota ohľadom brexitu. Oproti tomu ES nemá s exportom do USA problém. V PT ceny narástli o 20%,  v AT a HR zostávajú nízke, zásoby klesajú v ES, IT.
 
Vo väčšine štátov sa zvyšuje obsah alkoholu vo víne (predtým 12-13%, teraz 14-15%), negatívne sa prejavujú klimatické zmeny – vysychajú celé vinice, je nutné budovať závlahové systémy. Problémom sú aj nepresné odhady Komisie ohľadom produkcie – tento rok precenené až o 6 mil. hl len v IT, FR a ES.
 
Interná diskusia o postoji pracovnej skupiny k certifikáciám udržateľnosti vo vinárstve
 
Sekretariát informoval o pilotnom projekte, ktorý uskutočnilo Centrum Európskej komisie v rokoch 2014 – 2016 s cieľom vyvinúť harmonizovanú metodiku sledovania environmentálnej stopy pre odvetvie vína. Uviedol tiež, že pred akýmkoľvek pokusom o harmonizáciu je potrebné zohľadniť už existujúce skúsenosti a rozdiely v miestnej výrobe.
 
Nástroj na meranie udržateľnosti vo vinárstve by mal byť: spoločný pre všetky členské štáty,  vytvorený v úzkej spolupráci s výrobcami, zrozumiteľný pre spotrebiteľov a merať nielen emisie uhlíka, ale aj napr. zodpovedné používanie materiálov, nakladanie s odpadovými vodami a pôdou, atď.
 
Diskusia: Vo FR už existuje národný systém certifikácie, predpokladá sa, že do roku 2030 bude povinný. V IT používajú niekoľko systémov, snažia sa o ich zjednotenie.
 
 
Propagácia osvedčených postupov účinnej integrácie prvovýrobcov do hodnotových reťazcov biologickej ekonomiky (DG AGRI)
 
Zástupca DG AGRI referoval o špecifických cieľoch SPP 2020+, vrátane zamestnanosti, rastu sociálnej inklúzie a miestneho rozvoja. Členské štáty by mali mať viac kompetencií v rozhodovaní o svojich strategických plánoch. V sektore vína spomenul družstvá ako pozitívny príklad vertikálnej integrácie.
 
Sekretariát uviedol, že v roku 2020 by mal byť dokončený zoznam dostupných technológií a najlepších praktík.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce