Chorvátsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie

Pod mottom „Silná Európa vo svete výziev“ bude predsedajúca krajina riešiť najmä brexit a otázky rozpočtu. Okrem zabezpečenia udržateľného hospodárskeho rastu sa chce Záhreb zamerať aj na lepšie prepojenie Európy v doprave, energetike a kultúre.
 
Ilustračné foto
 
Chorvátsko prevzalo v stredu  (1. januára) od Fínska rotujúce polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré bude ako najnovšia členská krajina EÚ zastávať po prvý raz. K naliehavým otázkam, ktorých riešenie Úniu počas tohto obdobia čaká, patrí budúci rozpočet EÚ i vystúpenie Spojeného kráľovstva – brexit. Informovala o tom agentúra DPA.
 
Úlohou Chorvátska bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi s cieľom dosiahnuť konsenzus v citlivých otázkach. V druhom polroku 2020 vystrieda Chorvátsko na čele Rady EÚ Nemecko.
 
 
Brexit a rozpočet
 
Chorvátsko, ktoré sa v roku 2013 stalo 28. členom Európskej únie, bude dohliadať na prvé vystúpenie členskej krajiny z EÚ. Británia má odísť z Únie 31. januára a obe strany následne vstúpia do novej fázy rokovaní o svojich budúcich obchodných vzťahoch, ako aj politickej a bezpečnostnej spolupráci. V stávke je veľa a čas na dohodu je veľmi krátky, keď britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že musí byť dosiahnutá do konca roku 2020.
 
Ďalším naliehavým problémom je budúci dlhodobý rozpočet EÚ, pokrývajúci priority výdavkov na roky 2021 až 2027. Ak členovia Únie nedospejú načas k dohode, mohlo by to ohroziť poľnohospodárske dotácie, študentské a výskumné granty či podporu pre chudobnejšie regióny EÚ.
 
Ilustračné foto
 
Medzi členskými krajinami panujú značné nezhody v tom, koľko majú prispievať do spoločného rozpočtu a ako sa majú tieto prostriedky rozdeľovať. Kým čistí platcovia z radov západných štátov by chceli znížiť celkový objem rozpočtu z Helsinkami navrhnutých 1,07 percenta hrubého národného dôchodku EÚ na jedno percento, krajiny východného a južného krídla Únie so menším rozpočtom nesúhlasia.
 
Situáciu komplikuje brexit, pretože výpadok príspevkov Londýna zanechá finančnú medzeru v čase potreby financií v prioritných oblastiach, ako sú klíma a migrácia.
 
Očakáva sa, že skúškou chorvátskeho predsedníctva bude mimoriadny summit venovaný iba rozpočtu, o ktorého zvolaní na február uvažuje predseda Európskej rady Charles Michel.
 
Štyri hlavné témy
 
Záhreb sa ujal svojho predsedníctva v Rade EÚ pod mottom „Silná Európa vo svete výziev“. Stredopravá chorvátska vláda premiéra Andreja Plenkoviča tiež definovala štyri hlavné okruhy, ktorým sa chce v nastávajúcom polroku venovať.
 
Okrem zabezpečenia udržateľného hospodárskeho rastu, ktorý by stieral rozdiely medzi regiónmi, sa chce Záhreb zamerať aj na lepšie prepojenie Európy, či už v doprave, energetike a kultúre.
 
Celý článok nájdete TU.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce