Jubilejný ples trnavských poľnohospodárov a potravinárov

50 rokov znamená 50 rôznych plesových príbehov, 50 slávnostných okamihov, 50 rôznych hudobných, tanečných a módnych štýlov. Jedno však ostáva rovnaké – zakaždým sa ples poľnohospodárov niesol a nesie nielen v znamení elegancie a noblesy, ale aj v znamení pocty k práci poľnohospodárov a potravinárov. A taký bol aj 50. ročník Reprezentačného plesu poľnohospodárov trnavského regiónu, ktorý sa opäť uskutočnil v Trnave.
 
 
Ples, ktorý organizátori tentokrát zámerne ladili do rozprávkového tónu, pretože práve rozprávka, snívanie a fantázia sú súčasťou každého jedného plesového podujatia, poľnohospodárskeho nevynímajúc.
 
úvodné prevedenie Perinbaby
 
Aj preto sa úvod plesu začal priam honosným prevedením – rozprávkovým príbehom Perinbaby. Hudobne sa ho zhostil Art Music Orchestra, spevácky zbor Lúčnica a multiinštrumentalista Róbert Puškár. Plesoví hostia mali až zimomriavky na tele, keď si vypočuli známe hudobné melódie: V zámku Perinbaby, Pieseň lásky a Páslo dievča pávy.
 
Tento rok mal ples dve moderátorky: Janu Holéciovú, hovorkyňu SPPK a Veroniku Hatala, speváčku, moderátorku a muzikálovú herečku
 
Spomínate si aj vy na momenty, ako Perinbaba sype sneh na polia a úrodnú zem? A čo tak Jakubkov drevený mlyn postavený nad dedinou, ktorý nakoniec premenil obilie na múku a priniesol tak ľuďom chlieb?
 
Aj v rozprávkovom príbehu o Perinbabe sa dajú nájsť poľnohospodárske a potravinárske motívy. Organizátori plesu preto zámerne privítali hostí moravskými koláčmi, ktoré sa podávali aj v rozprávkovom príbehu.
 
zľava: E. Macho, predseda SPPK, J. Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, O. Šiatkovský, predseda RPPK Trnava, S. Ošust, jeden z najstarších a dlhoročných účastníkov plesu
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho počas úvodného príhovoru veľmi ocenil nielen význam plesu, ale najmä tradíciu, keď sa 50 rokov dokázali producenti potravín stretávať a spoločne stráviť plesové chvíle.
 
Hostiteľ večera, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave Oliver Šiatkovský sa poďakoval všetkým, ktorí už roky pomáhajú v príprave tohto podujatia. Vyzdvihol fakt, že na plese sa spája staršia generácia plesových hostí s mladšou generáciou. Aj preto pri slávnostnom otvorením plesu zvonom na kravský zvonec bol prítomný aj jeden z najstarších účastníkov plesu, Stanislav Ošust, ktorý sa na svojom prvom poľnohospodárskom plese zúčastnil už v roku 1974.
 
Polstoročnicu plesu si plesoví hostia pripomenuli aj z jeho pútavého rozprávania a aj z videospomienky, ktorú tvorili staré historické fotografie s komentárom k histórii plesu.
 
Akadémia tanca z Nitry 
 
O vydarenú zábavu sa postaralo množstvo tanečných, hudobných a speváckych hostí. Slávnostné predtančenie si aj tento rok pripravili nitrianski tanečníci z Akadémie tanca.
 
 
Tanečné kolá sa niesli pod taktovkou Art Music Orchestra a aj speváčky Veroniky Hatala. Hlavným hudobným hosťom bol spevák Pavol Hammel s gitaristom Jurajom Burianom. Ich hudobné predstavenie vygradovalo spoločným vystúpením s Art Music Orchestrom, Veronikou Hatala a speváckym zborom Lúčnica.
 
 
V bare si hostia mohli zaspievať a zatancovať na ľudovú nôtu Trnafskej cimbalofky.
 
 
Presne o polnoci hostia spoločne oslávili 50. rokov plesu. Opätovne sa im prihovoril predseda SPPK Emil Macho a predseda RPPK Trnava Oliver Šiatkovský. Podávala sa slávnostná torta, ktorá počas celého večera spolu s množstvom iných regionálnych pochúťok vytvorila dokonalý kulinársky plesový zážitok.
 
 
Prvé minúty po polnoci patrili aj tradičnej tombole. Ako je už dlhoročným zvykom plesu, hostia získavali agropotravinárske ceny. 
 
 
Po polnoci dostal sálu do varu spevák Bystrík a jeho banda.
 
 
Počas plesového večera si uznanie a poďakovanie za dlhoročnú prípravu a organizáciu plesu odniesol riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave Jozef Šumichrast. Je to totiž on, ktorý týždne dopredu zabezpečuje hudobných a tanečných hostí, robí desiatky telefonátov s hotelom, rieši lístky, tombolu a najmä zažíva prebdené noci s myšlienkami na ples, či niečo nezabudol. Môžeme mu preto pokojne hovoriť, že je šedou eminenciou plesu. Ďakujeme!
 
 
Organizátori ďakujú všetkým partnerom, sponzorom plesu a účinkujúcim, ktorí sa spolupodieľali na vytvorení slávnostnej atmosféry počas 50. ročníka Reprezentačného plesu poľnohospodárov trnavského regiónu. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce