Odovzdali sme ceny výhercom súťaže Podpor svoj odbor

Slabý záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách s poľnohospodárskym a potravinárskym zameraním, na druhej strane veľká zodpovednosť našich poľnohospodárov a potravinárov odovzdávať svoje skúsenosti novej generácii, inšpiroval Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru k vzniku súťažno-vzdelávacej aktivity Podpor svoj odbor.
 
 
Cieľom projektu je predstaviť odbory stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, obohatiť tak poznatky žiakov základných škôl o povolaniach v tomto sektore a uľahčiť ich rozhodovanie pri podávaní prihlášky na štúdium na strednej škole. Stredné odborné školstvo je totiž cesta, ako si vychovať novú generáciu schopných ľudí.
 
„Poľnohospodári a potravinári pociťujú celospoločenskú zodpovednosť za to, ako sa budú tieto sektory ďalej rozvíjať. Je tu veľký problém dostať do odvetvia mladých ľudí. Nechceli sme však sedieť so založenými rukami, preto sme prišli s týmto výnimočným projektom. Aj takouto formou chceme prezentovať poľnohospodárstvo a potravinárstvo ako moderné odvetvie,“ povedal pri príležitosti odovzdávania cien súťaže Podpor svoj odbor predseda SPPK Emil Macho.
 
 
Od polovice septembra minulého roka sa mohli študenti stredných odborných škôl agropotravinárskeho zamerania registrovať a následne natáčať videá o odbore, ktorý študujú. Celkovo sa do projektu Podpor svoj odbor zaregistrovalo 31 stredných odborných škôl, čo predstavuje tretinu všetkých stredných odborných škôl s poľnohospodárskymi a potravinárskymi odbormi na Slovensku. Na konci novembra 2019 sme tak na YouTube kanáli Podpor svoj odbor mohli zverejniť 46 súťažných videí od študentov z rôznych kútov Slovenska. Od 1. decembra 2019 sa do súťaže pridali už aj žiaci 8. a 9. ročníkov základných škôl, ktorí v spolupráci s pedagógmi a karierovými poradcami hodnotili tieto videá. Celkovo sa do súťaže zapojilo 60 triednych kolektívov. Prostredníctvom projektu Podpor svoj odbor sa s agropotravinárskymi odbormi na stredných školách oboznámilo 1 258 žiakov základných škôl.
 
Projekt Podpor svoj odbor sa po takmer pol roku dostal do finále a 25. februára 2020 sme v bratislavskom hoteli Carlton spoznali autorov najlepších videí a najaktívnejšie triedne kolektívy a školy.
 
 
Veríme, že takýmto moderným a pre mladých ľudí už samozrejmým spôsobom – prostredníctvom smartfónov, kamery a ďalšej inovatívnej techniky – dokážeme prispieť k osvete chlebového odvetvia a zvýšiť záujem žiakov o tento sektor. „Musím otvorene povedať, že poľnohospodárstvo je krásna práca v prírode, na čerstvom vzduchu. Prináša viac pozitív ako práca niekde v továrni pod strechou. Veľkým benefitom je dnes už aj nadpriemerné ohodnotenie takýchto zamestnancov. Apelujeme na rodičov detí, ktorí podávajú prihlášky na stredné školy, dajte svoje ratolesti na poľnohospodárske a potravinárske odbory, čaká ich dobrá budúcnosť,“ povedal na slávnostnom odovzdávaní cien projektu člen Predstavenstva SPPK a partner súťaže Juraj Mačaj.
 
V spoločnosti často narážame na mylné a teda podradné vnímanie agropotravinárstva. Rodičia majú veľkú obavu dať svoje deti na školy tohto zamerania. Nutnosť zmeniť tento stav v spolupráci so školami vidí aj podpredsedníčka vlády a ministerka rezortného ministerstva Gabriela Matečná. „Poľnohospodárstvo už nie je také, ako kedysi. Práve ten možný presah digitálnych technológií, je nástrojom, ktorý môže presvedčiť nie len žiakov, ale aj rodičov. Určite aj samotní učitelia na školách by mohli vynaložiť vyššiu aktivitu smerom k žiakom a rodičom. Za zmienku by možno stálo pozvať ich na poľnohospodárske podniky, aby videli, s akou technológiou poľnohospodári v dnešnej dobe pracujú. Učitelia sú často mediátormi medzi deťmi a rodičmi, a preto je potrebné s nimi spolupracovať.“
 
 
Veľmi dobrý pocit z prvého ročníka projektu Podpor svoj odbor má aj prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. Rovnako aj on verí v pozitívnu zmenu v oblasti vzdelávania mladých ľudí. „Odporúčam pozrieť si tých 46 videí, ktoré dnes dávajú opäť iný pohľad na možnosti štúdia práve tým, ktorí sa majú rozhodovať, kam budú smerovať ich ďalšie kroky. Prvovýrobcovia mlieka a mliekari neváhali ani minútu a prostredníctvom Mliečneho fondu sme veľmi radi podporili tento projekt. Každým rokom sa nám pomaly darí priberať aj nových zamestnancov do tohto sektora a aktuálne v ňom pracuje približne 3 300 zamestnancov. Veríme, že takéto inovatívne a moderné nástroje zvýšia záujem o agropotravinárstvo,“ skonštatoval na slávnostnom odovzdávaní cien prezident Slovenského mliekarenského zväzu, ktorý bol aj partnerom súťaže.
 
Odborná porota 1. ročníka projektu Podpor svoj odbor zvolila za víťazku Soňu Führichovú, študentku 3. ročníka študijného odboru Agropodnikanie na Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. Jej video získalo najviac bodov za obsah, kvalitu spracovania videa a kreativitu pri natáčaní.
 
 
 
Počas slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže organizátori spolu s partnermi projektu ocenili aj videá, ktoré najviac zaujali Regionálnu poľnohospodársku a potravinársku komoru Trnava a Galanta a naše poľnohospodárske a potravinárske zväzy. Na prázdno neobišli ani pedagógovia na stredných odborných školách a kariéroví poradcovia pôsobiaci na základných školách. Výhercovia získali hodnotné vecné aj finančné ceny.
 
Pozrite si krátky zostrih z tlačového brífingu na slávnostnom oceňovaní
 
Projekt Podpor svoj odbor podporili:
 
Záštitu nad súťažno-vzdelávacou aktivitou prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Finančne súťaž podporilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, spoločnosť Agromačaj a Mliečny fond, do ktorého prispievajú slovenskí výrobcovia mlieka a jeho spracovatelia.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce