KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 16. apríla

Úrad verejného zdravotníctva SR v nadväznosti na úlohu A.1 vyplývajúcu z uznesenia vlády SR č. 111 zo dňa 11. 3. 2020 vypracoval všeobecné zásady krízového plánu pre potravinárske prevádzky, na základe ktorých si prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu pripraviť špecifické plány na svoje podmienky.
 
 
Pri zostavení materiálu boli použité doterajšie vydané opatrenia ÚVZ SR.
 
K dispozícii je aj dokument WHO a Európskej komisie, ktoré sa venujú uvedenej problematike (AJ):
 
Dnes sme na webe informovali:
 
Pojem kritická infraštruktúra zahŕňa aj opravy a servis v nevyhnutne potrebných prípadoch výrobnej technológie v poľnohospodárskej a potravinárskej výrobe. Pod kritickou infraštruktúrou sa v ČR rozumie aj odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva.
Viac sa dočítate na: http://www.sppk.sk/clanok/3235
 
 
Prečítajte si hodnotenie COPA-COGECA o dopadoch pandémie na poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo.
Viac sa dočítate na: http://www.sppk.sk/clanok/3236
 
Pri priamych dotáciách na mzdy či na nákup investičného majetku sa bude prísne posudzovať ich opodstatnenosť. Dôležitým kritériom bude nielen počet novovytvorených pracovných miest, ale aj ich pridaná hodnota, uviedol na brífingu vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík.
Viac sa dočítate na: http://www.sppk.sk/clanok/3238
 
V súvislosti s pandémiou vírusu Sars-Cov-2 navrhuje vláda prijatie ďalších mimoriadnych opatrení vo finančnej oblasti. Návrh zákona sa týka:
prerušenia daňovej kontroly, daňového konania; daňových preplatkov; preddavkov na daň z motorových vozidiel, z príjmov; odpočtu daňovej straty, ďalej opatrení v oblasti používania registračných pokladníc, v colnej oblasti, DPH, v oblasti miestnych daní a poplatkov-podrobnejšie:
 
 
Ďalšie informácie:
  • V domove sociálnych služieb v Spišskom Bystrom v okrese Poprad potvrdili COVID-19 u 90-ročného muža.
  • V stredu pribudlo na Slovensku 114 nových prípadov ochorenia COVID-19. Laboratóriá otestovali takmer 3-tisíc ľudí. Spolu máme aktuálne 977 potvrdených prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 165 pacientov, Na JIS ich 7, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Spolu už je 8 obetí ochorenia, v stredu pribudli dve. Jedna pacientka zomrela v Prešove, a jeden muž v bratislavskej nemocnici.
  • Úrad verejného zdravotníctva povolil maturitné a absolventské skúšky. Skúšobná komisia aj študenti musia dodržiavať dvojmetrové odstupy medzi sebou, každý musí mať rúško a používať vlastné písacie potreby. Skúšky by mali byť v najväčšej miestnosti školy a študentom aj členom komisie budú merať teplotu. Minister školstva však zdôraznil, že maturita bude vyzerať celkom inak ako doteraz. Vláda SR dnes rokovala aj o novele vysokoškolského zákona. Predmetom zmien budú obhajoby a štátnice online formou.
  • V Nemecku zostáva v platnosti prísne obmedzenie kontaktov na verejnosti, ale prvé obchody do 800 štvorcových metrov otvoria už na budúci týždeň.
  • Pandémia má po celom svete už vyše 140 000 obetí.
 
Iné:
Programové vyhlásenie vlády sa nedostalo ani na štvrtkové rokovanie kabinetu. Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pre TASR potvrdila, že dokument sa finalizuje. 
 
Kabinet si schválil termín na predloženie dokumentu do 13. apríla, ten však nestihol a nový termín neurčil.
 
Vyjadrenia predstaviteľov kabinetu nájdete na tomto odkaze: https://www.teraz.sk/slovensko/nazivo-brifingy-po-rokovani-vlady/460682-clanok.html

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce