Výroba cukru na Slovensku bude zelenšia

Celosvetový trend znižovania emisií skleníkových plynov a ozdravovania planéty bol jasným impulzom, aby sa k tomuto záväzku pridali aj slovenskí výrobcovia cukru.
 
 
Cukrovar v Seredi – Slovenské cukrovary s.r.o. – preto nahradí starú kotolňu cukrovaru na hnedouhoľný prach novou, modernou stavbou na ekologickejší zdroj energie /zemný plyn a bioplyn/, ktorá splní najprísnejšie ekologické normy kladené počas celého procesu výroby potravín.
 
Najskôr v POD Abrahám
 
 
„Zelený deň“ v okrese Sereď sa najskôr začal na poli, na ktorom pestuje cukrovú repu POD Abrahám. Pestovatelia cukrovej repy a jeho spracovatelia vysvetlili ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánovi Mičovskému spôsob fungovania celej cukrovej vertikály.
 
 
Hovorilo sa o spolupráci, ktorá je príkladná aj pre iné agropotravinárske sektory. Pestovatelia sa dotkli aj stavu porastov cukrovej repy, ktorá je obzvlášť citlivá na výkyvy počasia, rozloženie a intenzitu spadnutých zrážok.
 
 
Cukrová repa na jar negatívne zareagovala na intenzívne jarné mrazy. K tomu dlhotrvajúce a extrémne sucho spôsobilo, že museli v Abraháme časť poškodených porastov cukrovej repy vyorať a nanovo zasiať.
 
 
„Môžeme, žiaľ, preto pokojne povedať, že tento rok máme historicky najmenej jedincov cukrovej repy. Aj napriek tomu však porasty vyzerajú veľmi sľubne. Uvidíme, ako sa budú ďalej vyvíjať a ako nám bude priať počasie až do začiatku cukrovarníckej kampane, ktorá sa tradične začne v septembri“, naznačil predseda POD Abrahám Marcel Kollár.  
 
  
Na poli pri POD Abrahám rozoberali poľnohospodári aj stav závlahových sústav na Slovensku. Priblížili ministrovi, akým spôsobom funguje financovanie závlahových sústav a  úhrada poplatkov za spotrebovanú vodu.
 
 
Treťou oblasťou diskusie boli avizované zámery ministerstva znížiť výmeru pestovateľských plôch a predeliť ich remískami, stromoradím a ďalšími krajinotvornými prvkami.
 
Nazeleno v cukrovare Sereď
 
 
Ďalšia časť „zeleného dňa“ sa konala už priamo v Slovenských cukrovaroch v Seredi. Výrobcovia cukru predstavili vedeniu ministerstva aj druhú časť cukrovej vertikály – spracovanie cukrovej repy v cukrovare, technologický postup a najmä plán ozeleniť výrobu cukru v regióne.  
 
 
Kilometer a pol vzdialená stará kotolňa cukrovaru v Seredi sa stala pomyselným symbolom prichádzajúcich zmien.  
 
 
Spustením a prevádzkou novej plynovej kotolne cukrovaru sa podstatne znížia emisie CO2  a síry vypúšťané do ovzdušia a ich konečné množstvo bude výrazne pod zákonom stanovenými limitmi. 
 
 
Zelenšia výroba cukru na Slovensku nebude len benefitom pre životné prostredie a obyvateľov tamojšieho regiónu. Investíciu za 6,0 mil. eur pocíti aj štát. Cukrovar v Seredi totiž výrazne prispeje k naplneniu ekologického záväzku Slovenskej republiky dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v rámci EU do r. 2050.
 
 
„Dnes, 30. júna 2020, počas slávnostného poklopania základného kameňa stavby, chceme vyslať jasné posolstvo aj samotným našim spotrebiteľom. Slovenský cukor je nielen jednou z posledných komodít, v ktorej dosahuje Slovensko sebestačnosť, ale jeho výrobcovia ho produkujú zeleným spôsobom. Potravina je tak nielen zdravá a bezpečná, ale aj priateľská k životnému prostrediu. Chceme nahlas povedať, že slovenskí poľnohospodári a potravinári nie sú tí, ktorí devastujú životné prostredie. Na to by mal myslieť zákazník aj v obchode, keď bude zvažovať, či si kúpi slovenský cukor alebo cukor zo zahraničia, pri prevoze ktorého sa kamiónmi nestále znečisťuje ovzdušie“, uviedol počas slávnostného poklepania základného kameňa Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi.
 
 
Sereďskí cukrovarníci poklopali po základnom kameni novej kotolne symbolicky spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánom Mičovským, ktorý presadzuje myšlienku trvalo udržateľného poľnohospodárstva šetrného k prírode.
 
 
„Potravinársky priemysel je veľmi poddimenzovaný. O to viac treba oceniť aktivitu, ktorá je založená na modernizácií technológií v tomto sektore pôdohospodárstva. To, že tu došlo aj k iniciatíve, ktorá nevyžadovala žiadnu finančnú spoluúčasť štátu alebo európskych prostriedkov, treba osobitne oceniť. Som za to vďačný. Je to zároveň aj isté memento, aby náš rezort prihliadol na tieto potreby práve potravinárov v najbližšom plánovacom období v Spoločnej poľnohospodárskej politiky osobitným spôsobom, pretože tu máme voči sektoru najväčšie dlhy,“ dodal minister Ján Mičovský.
 
 
Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha treba pri diskusiách o cukrovej vertikále vnímať aj fakt, že práve systémovou podporou domáceho spracovateľského priemyslu znížeme objem dovážaných agropotravinárskych komodít. "Vo výrobe slovenského cukre sme síce sebestační, ale prečo sa potom v obchodoch predáva polovica cukru zo zahraničia?", položil rečnícku otázku na tlačovej besede Emil Macho. 
 
 
Výmena kotolne v Seredi predstavuje najväčšiu investíciu do ekologizácie cukrovarníckeho priemyslu Slovenska za posledných 10 rokov. Je obzvlášť kľúčová aj preto, lebo prichádza v neľahkom období, keď slovenský cukrovarnícky priemysel odoláva dôsledkom zrušených kvót na cukor, hromadeniu prebytkov na európskom trhu a tlaku na ceny. Konkurencieschopný a zelený cukrovarnícky sektor na Slovensku je pre našich poľnohospodárov dôležitou zárukou, že cukrovú repu pri zachovaní stabilnej podpory štátu budú mať naďalej kde spracovávať.
 
 
Novú kotolňu v Seredi dokončia v roku 2021.
 
 
Foto: Jana Holéciová 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce