Cukor to istí

K spotrebiteľom putuje čerstvý cukor z tohtoročnej úrody cukrovej repy. Slovenským pestovateľom a výrobcom cukru sa aj napriek náročnému covidovému roku podarí odvetvie bieleho zlata udržať nad vodou a zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe cukru. Sektor cukrová repa-cukor totiž predstavuje jednu z posledných oblastí, v ktorých Slovensko nie je odkázané na dovoz.
 
 
V polovici septembra sa na Slovensku začala cukrovarnícka kampaň 2020/2021. Znamená to, že poľnohospodári začali vyberať cukrovú repu zo zeme a posielať cukrovarom na spracovanie. V tomto roku ju zbierajú z výmery 21 650 ha pri priemernej cukornatosti 16,2%. Pestuje ju 210 poľnohospodárskych subjektov.
 
„Počasie repe prialo aj neprialo. Na jar bolo extrémne sucho a práve preto mala repa najmenší počet jedincov na ha za posledných 15 rokov. Potom sa príroda spamätala, prišli intenzívnejšie zrážky, ktoré úrodu zachránili. Pomohli k tomu aj závlahy na poliach, bez ktorých je v časoch klimatických zmien pestovanie repy rizikové. Aj vďaka tomu dnes zbierame úrodu s priemernom 65 ton na hektár“, uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy na Slovensku Róbert Kovács /zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.  
 
 
Cukrovú repu na Slovensku spracovávajú dva plne funkčné cukrovary. Cukrovar v Seredi odštartoval repnú kampaň 15. 9, o deň neskôr sa pridali aj v cukrovare v Trenčianskej Teplej.
 
Výroba cukru je poznačená nielen následkami koronakrízy a nákladmi na protipandemické opatrenia, ale aj neustálym tlakom dominantných svetových a európskych producentov na ceny a zásoby cukru v Európe. Práve preto je kľúčové, že na Slovensku pestovanie cukrovej repy a výroba cukru v obzvlášť náročných podmienkach plynule pokračuje už takmer 200 rokov. Jej zachovanie je prioritou.
 
 
„Vertikála cukrová repa-cukor predstavuje pre slovenskú ekonomiku pojem biele zlato. Ide o jedinú kompletnú a plne funkčnú vertikálu v rámci agropotravinárskeho sektora, ktorá zabezpečuje produkciu suroviny a jej spracovanie až po finalizáciu práve na Slovensku. Dosahuje 120% sebestačnosť vo výrobe cukru a vykazuje pozitívne zahraničnoobchodné saldo. Toto strategické odvetvie štátu poskytuje stabilné pracovné miesta pre viac ako 3000 ľudí, a to prevažne vo vidieckych oblastiach. Každé jedno euro v podobe podpôr sa štvornásobne vracia do štátneho rozpočtu“, uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič /spolok je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.
 
Cukrové odvetvie má nielen prínos pre ekonomiku a zamestnanosť na vidieku. Je aj priateľské k životnému prostrediu.
 
 
„Výrobcovia cukru v tomto roku menia hnedouhoľnú kotolňu za kotolňu na zemný plyn a bioplyn. Cukrovú repu z okolia Košíc zvážajú na spracovanie kontajnerovými vlakmi, čím znižujú uhlíkovú stopu v ovzduší. Novinkou pre tento rok bolo aj pestovanie tzv. smart repy, ktorej odroda priaznivo reaguje na klimatické zmeny“, doplnil predseda Dozornej rady Slovenského cukrovarníckeho spolku Adrián Šedivý.
 
Cukrovarnícka kampaň by sa mala skončiť na prelome rokov. Oba cukrovary odhadujú, že spolu vyrobia 195tisíc ton slovenského cukru. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce