Špeciálny režim pre agropotravinárske firmy

Napriek nezáujmu štátu poľnohospodári a potravinári zvládajú situáciu. Nevedia však, čo bude v nasledujúcom období. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto vyzýva kompetentných, aby boli poľnohospodárske a potravinárske firmy zaradené medzi podniky, ktoré v prípade výpadkov zamestnancov budú pracovať v špeciálnom režime.
 
 
Vzhľadom na blížiace sa plošné testovanie a povinnosť ľudí zostať v niektorých prípadoch v karanténe je nemysliteľné, aby krajina hazardovala s plynulou výrobou potravín. Vypneme potravinárske linky, prerušíme zber jesenných plodín a prikážeme dojniciam, aby niekoľko týždňov nedávali mlieko?
 
Prípadná karanténa ľudí pracujúcich v agropotravinárstve, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania, nestihnú sa otestovať, resp. budú pozitívni, môže vážne narušiť plynulú výrobu potravín. Napríklad pre cukrovarnícky sektor môže celospoločenské testovanie spôsobiť zásadné problémy, keďže oba cukrovary sú momentálne v cukrovarníckej kampani a teda v nepretržitej 24hod. prevádzke. Podobné obavy vyjadrujú aj pekári, mliekari, chovatelia zvierat či pestovatelia. Obávajú sa, že budú musieť rapídne znížiť výrobu čerstvých potravín, pretože ich nebudú mať s kým vyrábať. Nepriaznivá situácia je aj v poľnohospodárstve, kde pre nadmerné zrážky už tri týždne meškajú práce. Pestovatelia sa preto ponáhľajú so zakladaním novej úrody. Situácia sa však môže ešte skomplikovať už budúci týždeň po prvom kole celoslovenského testovania.
 
 
„Chceme preto upozorniť členov vlády a ďalších kompetentných, aby v najbližších dňoch mysleli aj na túto skutočnosť. Kto bude pracovať pri zvieratách a vyrábať potraviny? Produkcia potravín sa nedá len tak vypnúť. Preto navrhujeme, aby sa firmy z agropotravinárskeho sektora zaradili medzi kritickú infraštruktúru štátu resp. do určitého špeciálneho režimu. Určite budeme apelovať na našich zamestnancov, aby testovanie absolvovali. Máme ale obavy, čo bude v prípade, ak tak neurobia, resp. z kapacitných dôvodov im to nebude umožnené? O pozitívnych prípadoch nehovoriac. Nemôžme si dovoliť stav, kedy neotestovaní ľudia nebudú môcť nastúpiť do práce“, uvádza predseda SPPK Emil Macho.
 
Aj napriek absentujúcej podpore zo strany štátu poľnohospodár a potravinári zvládli 1. vlnu a sú pripravení zvládnuť aj druhú vlnu pandémie. Je to ich celospoločenská zodpovednosť, záväzok k spotrebiteľovi a krajine. Poľnohospodári a potravinári ubezpečujú, že urobia maximum preto, aby mali ľudia naďalej na stole čerstvý chlieb, mlieko či mäso. Prioritu má aj založenie budúcoročnej úrody. Vyrábať potraviny však musia nepretržite a bez prekážok zo strany štátu. Akékoľvek neuvážené kroky súvisiace s prípadnou karanténou ešte viac vystavia krajinu dovozovým produktom otáznej kvality a bezpečnosti.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce