Pracovná skupina pre liehoviny, 16. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia
 
Predsedá Gerald Erdrich (DE).
 
Agenda CDG
 
Najdôležitejším prvkom bude legislatíva týkajúca sa označovania liehovín a rokovanie o vyjednávaní dohody EÚ s UK (UK - jeden z 5 najdôležitejších trhov pre sektor liehovín EÚ).
 
Legislatíva týkajúca sa označovania liehovín – aktualizované informácie
Predsedajúci informoval o návrhu pokynov na vykonávanie určitých ustanovení o označovaní v Nariadení (EÚ) 2019/787, o ktorých rokovali experti na zasadnutí Výboru pre liehoviny dňa 13. 10. 2020. V pravidlách zostáva mnoho nejasností, najmä pokiaľ ide o „zložené výrazy“ podľa čl. 3 (2) nariadenia. V pokynoch je uvedené: „Zložené výrazy sa používajú na popis výrobkov vzniknutých kombináciou určitých potravín s liehovinou, ktoré by už ako také nemali byť definované. V tom prípade musí byť vždy jasne uvedený príslušný (legálny) názov, aby označenie nevyvolávalo dojem, že zloženým výrazom je názov nápoja.“  Podľa predsedajúceho je možné tento výklad podporiť, na etikete by tieto informácie pre spotrebiteľa mali byť. Podľa DE experta Komisia trvá na zverejňovaní všetkých ingrediencií. AT reprezentant upozornil, že postráda zmysel, aby sa informácia na etikete viackrát opakovala. Od Komisie sa očakáva viac informácií.
 
Legislatíva týkajúca sa liehovín  a o výrobkoch s nízkym a nulovým obsahom alkoholu
Predseda informoval o existujúcej legislatíve, ktorá neumožňuje používať napr. názov gin pre nealkoholický nápoj (teda nealkoholický gin). Sektor liehovín je s takýmto prístupom spokojný.
 
Okrúhly stôl o dopadoch pandémie na sektor liehovín
Prvý dopad pandémie Covid-19 spôsobil zavretie hraníc, narušenie voľného pohybu tovaru v rámci jednotného trhu EÚ a obmedzenie pohybu ľudí v dôsledku karantény. Komisia reagovala pozitívne vytvorením tzv. zelených koridorov, boli prijaté mimoriadne trhové opatrenia. Niektoré sektory však  doteraz čakajú na podporu. Preto sekretariát žiada od členov viac informácií, ako pandémia zasiahla sektor liehovín, aby prípadne mohol Komisiu informovať.
 
Diskusia:
DE nehlási významné straty, klesol síce odbyt v sektore HORECA, ale celkovo je situácia stabilná, dokonca narástol export liehovín. Problém majú výrobcovia závislí na väzbách s reštauráciami.Veľa liehovarov zmenilo produkciu na výrobu dezinfekcie aj z ovocných páleniek.
 
V HR sa tiež kvôli zavretým turistickým centrám veľa výrobcov preorientovalo na výrobu dezinfekcie a etanolu. Pandémia však zmenila chovanie spotrebiteľov – kupujú lacnejšie nápoje a skôr známe značky alkoholických nápojov a prestali experimentovať. Predaj na domácom trhu klesol o 23% pri  prémiových a o 48% pre štandardných výrobkoch. Export poklesol o 50 – 80% , je zložité odhadnúť ďalší vývoj.
 
V AT je relatívne pozitívna situácia vďaka reorientácii na výrobu dezinfekcie, najmä mladšia generácia bola schopná predávať svoje výrobky online.
 
V HU existujú veľké rozdiely medzi výrobcami liehovín, situáciu tiež nejde predvídať, keďže HU opäť od septembra zavrelo hranice.
 
Rôzne
Predsedajúci informoval o možnom oslobodení od dane pri výrobe max. 50 litrov liehoviny. V DE v tomto ohľade nie sú žiadne zmeny, DG TAX zatiaľ nevie, ako reagovať, požaduje minimálnu daň z alkoholu 5 – 5,50 eur/liter.
 
AT reprezentant informoval, že o oslobodení od dane sa práve rokuje, ale 50 litrov je pre nich neakceptovateľných. Takisto je zaujímavý fakt, že pri nich nie je žiadna referencia na obsah alkoholu.
 
HU zástupca informoval o pláne zaviesť oslobodenie do 50 litrov v roku 2021.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce