Pracovná skupina pre POCC/CCC, 8. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia
Predsedá Pekka Pesonen.
 
Ďalšie rokovanie skupiny CDG pre kvalitu a propagáciu v poľnohospodárstve sa uskutoční 5. 11. 2020, Copa a Cogeca na miesto podpredsedníčky nominovali Claire Martinovú (FR).
 
Informácie o budúcom zapojení organizácií z tretích krajín do Copa a Cogeca
 
Na poslednom zasadnutí pracovnej skupiny dňa 6. 10. 2020 sa dohodlo, že za citlivé témy sa budú považovať rokovania o obchodných dohodách, otázky riadenia (aj finančného) Copa a Cogeca a otázky o vnútroštátnych opatreniach členských štátov EÚ. Preto sa na rokovaniach o týchto témach zástupcovia partnerských organizácií nebudú môcť zúčastniť. V pozvánke a programe skupiny budú „citlivé body“ indikované spolu s vysvetľujúcou poznámkou. Zmluvy – protokoly o súhlase s partnerskými organizáciami by mali byť k dispozícii na novembrových prezídiách.
 
Prijatie bodu B
 
Sekretariát na základe príspevkov z DE, AT, BE a NL navrhol odpoveď do dotazníku do verejnej konzultácie o revízii smernice o zdanení energie.
 
Návrh stanoviska Copa a Cogeca k novému klimatickému zákonu EÚ
 Sekretariát informoval, že v Parlamente odhlasovali návrh klimatického cieľa pre EÚ do roku 2030 – znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 60 % oproti roku 1990. Tento ambiciózny cieľ bude mať veľký dopad na poľnohospodárstvo, ak ho trialóg prijme.
 
Ďalej stručne predstavil obsah pozičného dokumentu k navrhovanému klimatickému zákonu, ktorý sa zameriava napr. na náhradu fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi, na posilnenie roly európskych certifikovaných biopalív na báze plodín spolu s pokročilými biopalivami zo zvyškov plodín (slamy), na preskúmanie možností, ako zvýšiť prepad uhlíka v poľnohospodárskych pôdach, lesoch a biologických materiáloch, a i.
 
V diskusii IT vyjadrilo nesúhlas s hlasovaním za pozmeňovací návrh postupne ukončiť všetky priame a nepriame dotácie na fosílne palivá do roku 2025.
 
DE návrh hlasovania  podporuje.
AT požiadalo o zmenu textu v dokumente (namiesto „zvyšovanie prepadu uhlíka“  text „optimalizácia absorpcie CO2  prostredníctvom ekosystému“, ktorú podporilo aj FI a návrh pozičného dokumentu bol schválený aj s navrhovanou zmenou.
 
Návrh príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie k mechanizmu uhlíkového vyrovnania na hraniciach
 
Mechanizmus uhlíkového vyrovnania na hraniciach má zaistiť, aby cena importu do EÚ viac zohľadňovala obsah uhlíka a mal by predstavovať alternatívu k súčasnému bezplatnému prideľovaniu povolení v systéme EÚ pre obchodovanie s emisiami (ETS). Poľnohospodárstvo zatiaľ do mechanizmu nie je zaradené. Konzultácia je otvorená do 28. 10. 2020. Sekretariát doporučil zaslať do konzultácie príspevok ako vyjadrenie záujmu o tému. O postupe sa bude diskutovať na budúcom zasadnutí  POCC/CCC.
 
 Informácie o stratégii Z farmy na vidličku (F2F) a  webinári k stratégii pre biodiverzitu
Sekretariát predstavil návrh záverov Rady k stratégii F2F, rokovanie príslušnej pracovnej skupiny sa uskutoční 28. 10. 2020 aj  za účasti spravodajcu výboru AGRI k  stratégii Herberta Dorfmanna (IT, EPP).
 
Webinár k stratégii pre biodiverzitu s europoslancami Alexandrom Bernhuberom (AT, EPP), Isabel Carvalhaisovou (PT, S&D) a Elsi Katainenovou (FI, Renew) sa uskutoční 13. 10. 2020.
 
Informácie a výmena názorov o aktuálnom stave procesu schvaľovania rozpočtu EÚ
O návrhu rozpočtu stále rokuje Európsky parlament, podľa sekretariátu je dôležité, aby Parlament prijal svoje stanovisko do konca októbra, začalo sa rokovanie trialógu a dohoda sa mohla dosiahnuť do začiatku decembra.
 
V Parlamente predstavil spravodajca De Castro (S&D) prvú pozmenenú verziu týkajúcu sa využitia  plánu obnovy v poľnohospodárstve. Sekretariát aktuálne finalizuje svoju analýzu pozmeňovacích návrhov k správe De Castra a pripravuje doporučenie k hlasovaniu.
 
Informácie a výmena názorov na súčasný stav a koordináciu lobbistických činností týkajúcich sa prechodného obdobia a SPP 2020+
 
V rokovaniach o prechodnom období nedošlo v Parlamente k žiadnemu pokroku, najprv je potrebné schváliť správu De Castra. Čo sa týka SPP, vzhľadom na to, že sa očakáva značné množstvo predložených pozmeňovacích návrhov  a elektronická hlasovacia platforma Parlamentu má technické obmedzenia, je možné, že hlasovanie o správe k CMO prebehne zvlášť v novembri.
 
Za kritický sa označuje pozmeňovací návrh týkajúci sa možnosti používania názvoslovia pre mäso a mäsové výrobky pre ich rastlinné alternatívy. Spolu s ďalšími organizáciami zo živočíšneho sektoru začali kampaň „Ceci n'est pas un steak“ (Toto nie je steak). Je to kampaň  za zachovanie pozmeňovacieho návrhu č. 165 schváleného v roku 2019, ktorý žiada, aby názvy obvykle používané pre mäso, mäsové polotovary a výrobky boli vyhradené iba pre výrobky obsahujúce mäso.
 
V diskusii sa štáty (IE, FI, IT, SE, NL) zhodli, že potrebujú viac informácií (a diskusiu) o návrhu DE predsedníctva vyňať identifikáciu a evidenciu zvierat z podmienok podmienenosti a tak zjednodušiť pravidlá.
 
Sekretariát ďalej informoval o diskusii o minimálnom vyčlenení finančných prostriedkov na environmentálne a klimatické opatrenia. O téme sa bude diskutovať na ďalšom rokovaní skupiny pre SPP.
 
Informácie a výmena názorov na návrh príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie o leteckom palive
Konzultácia je otvorená do 28. 10. 2020, podľa sekretariátu je vhodné prispieť, lebo biopalivá môžu zohrať dôležitú rolu v dekarbonizácii letectva.
 
Informácie a výmena názorov na návrh spoločného listu potravinového a krmivového reťazca o nakladaní s mykotoxínmi
 
Sekretariát informoval o návrhu listu komisárke pre zdravie a bezpečnosť potravín Kyriakidesovej ohľadom prieskumu maximálnych limitov pre obsah mykotoxínov v potravinách a krmivách. Podľa Copa a Cogeca je nutné pred sprísnením podmienok najprv vypracovať posúdenie dopadov.
 
Informácie o medzinárodnom obchode
Novým komisárom pre obchod sa stal Valdis Dombrovskis (LV).
UK: Dohoda sa musí dosiahnuť do konca októbra, aby sa ratifikačný proces dokončil do konca roka.
USA: Do prezidentských volieb sa neočakáva pokrok.
Austrália a Nový Zéland: Do konca roka sa pokrok neočakáva.
Mercosur: Nie je prioritou DE predsedníctva.
 
Informácie a výmena názorov o situácii na trhu
Najzásadnejší dopad na trh má teraz výskyt AMO najmä v DE. V DE je  hlásený len u divých zvierat, chovy zatiaľ nie sú napadnuté. Pozitívny je prístup USA a Kanady, ktoré rešpektujú princíp regionalizácie. Problémom je aj výskyt Covid-19 na jatkách, ceny pre poľnohospodárov nie sú profitabilné. Situácia v sektore bravčového mäsa je krízová.
 
Informácie o dotazníku pre dodávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom dodávateľskom reťazci o nekalých obchodných praktikách
 Sekretariát informoval o dotazníku Komisie, ktorého cieľom je zistiť aktuálny stav pred začatím vykonávania nových vnútroštátnych opatrení proti nekalým obchodným praktikám. Sekretariát vyzval organizácie odpovedať na dotazník.
 
Rôzne
Pesonen informoval o vytvorení 2 podskupín platformy EÚ pre pohodu zvierat, členmi budú aj 2 členovia Copa a Cogeca.
 
Voľby predsedníctiev musia prebehnúť elektronicky. Bude platiť pravidlo, že pokiaľ národná delegácia neoznámi sekretariátu inak, príslušný počet hlasov bude rovnomerne rozdelený medzi registrované organizácie. A ak sa do stanoveného termínu navrhne iba 1 kandidát na post predsedu a 2 kandidáti na post podpredsedov, proces volieb nemusí prebehnúť.
 
IE reprezentant na záver informoval o rozhodnutí Komisie z  25. 9. 2020 predĺžiť antidumpingové opatrenia na dovoz dusičnanu amónneho z Ruska na ďalších 5 rokov.

 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce