Vláda schválila svoje programové vyhlásenie

Vláda v pondelok schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru.

Riešiť chcú aj vysoké ceny potravín a zefektívnenie fungovania SPF a PPA

Krátkodobými prioritami vlády budú brzdenie potravinovej inflácie, efektívne fungovanie Slovenského pozemkového fondu (SPF) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ako aj zvýšenie ochrany zdravia spotrebiteľov. 

"Prudko rastúce ceny potravín predstavujú zásadný problém pre širokú verejnosť, najviac však pre zraniteľné skupiny. Vláda posúdi možné opatrenia eliminujúce dosahy rastu cien potravín v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami od prvovýrobcov až po maloobchod," uviedla vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Podľa vlády je potrebné zvýšiť efektivitu a udržateľnosť fungovania strategických inštitúcií, akými sú SPF a PPA. Vláda vynaloží úsilie pri odstránení administratívnej záťaže a zavádzaní automatizovaných procesov v rozhodovaní. Pripraví pravidlá a postupy zefektívňujúce konania a úkony v jej kompetencii. Bude pokračovať modernizácia PPA, digitalizácia inštitúcie a príprava prostredia pre budúce zavedenie digitálneho portálu farmára.

Vláda vykoná detailný audit testovacích kapacít rezortu pôdohospodárstva a poverí dotknuté inštitúcie zabezpečiť technické vybavenie a zefektívniť kontroly s cieľom zefektívniť a urýchliť uvoľnenie testovaného tovaru na vnútorný trh.

Vláda podľa PVV navrhne rôzne alternatívy na riešenie škôd spôsobených nepredvídateľnými prírodnými katastrofami v poľnohospodárstve, vplyvmi klimatických zmien, zdravotne a ekonomicky nebezpečnými chorobami, zvlášť prenosnými zo zvierat, respektíve z potravín na človeka, ako aj škodami spôsobenými zverou.

Vládny kabinet tiež bude pokračovať v opatreniach proti ďalšiemu zaberaniu kvalitnej poľnohospodárskej pôdy. Podporí výstavbu v opustených areáloch bývalých poľnohospodárskych objektov a bude pokračovať v zavádzaní povinnosti rekultivačnej náhrady poľnohospodárskej pôdy, s výnimkou výstavby nájomných bytov a štátnej infraštruktúry.

Vláda chce podľa PVV pokračovať aj v uplatňovaní existujúcich finančných nástrojov a preskúma možnosti v oblasti mikropôžičiek pre malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov. Dôležitou prioritou bude aj dlhodobá udržateľnosť lesníctva.

Poriadok vo verejných financiách

"Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska. Krajina sa nedá donekonečna riadiť zo spätného zrkadla, nemôžeme ignorovať trendy, ktoré určujú život v 21. storočí," uviedli predkladatelia. V kľúčových oblastiach sľubujú pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Zároveň vláda odborníkov nebude otvárať kultúrno-etické témy.

Vládny kabinet si kladie za cieľ riadny chod štátu do volieb, zodpovedný rozpočet a proeurópsku a západnú zahraničnú politiku. "Spojíme odborné kapacity štátu a pripravíme možnosti pre budúcu vládu, ako zabezpečiť poriadok vo verejných financiách. Slovensko potrebuje realistický, efektívny a zodpovedný plán konsolidácie," ozrejmil.

Pomoc nízkopríjmovým skupinám

Za kľúčovú považuje vláda prípravu a implementáciu opatrení, ktoré pomôžu slabším príjmovým skupinám v boji s vysokou infláciou a jej dosahmi. "Namiesto adresnej pomoci tým, ktorí to naozaj potrebujú, dominujú plošné riešenia. A tie si v našej súčasnej rozpočtovej situácii nemôžeme dlhodobo dovoliť," skonštatovali predkladatelia. Pomáhať slabším a rešpektovať menšiny môže mať podľa vlády ekonomické benefity pre celú krajinu.

Ministri chcú zabezpečiť efektívne využívanie finančných prostriedkov z Európskej únie, aby sa minimalizovalo ich prepadnutie. Chcú preto navrhnúť spôsoby, ako efektívnejšie, transparentnejšie a profesionálnejšie riadiť tieto vzácne zdroje.

Premiér chcel, aby PVV bolo dokumentom, na základe ktorého bude možné vládu odborníkov vyhodnotiť na konci volebného obdobia. "Keď prevažnú väčšinu tých opatrení, ktoré máme naznačené v PVV, splníme, tak ja budem spokojný," poznamenal. Predseda vlády tvrdí, že väčšinu opatrení dokážu splniť aj vtedy, ak im NR SR nevysloví dôveru.

Schválený materiál nájdete TU.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce