Poslanci opätovne schválili novelu o nájme poľnohospodárskych pozemkov

Poslanci Národnej rady (NR) SR 21. júna prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Návrh do parlamentu predložil nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Novelou sa zavedie právo Slovenského pozemkového fondu (SPF) odstúpiť od nájomnej zmluvy aj pred uplynutím dohodnutého času nájmu v prípade, ak nájomca nevyužíva prenajaté pozemky riadnym spôsobom na dohodnutý účel a so starostlivosťou riadneho hospodára.

SPF bude povinný vypovedať nájomnú zmluvu s nájomcom, ktorý nevyužíva prenajatú pôdu na poľnohospodársku činnosť, na ktorý je pozemok určený. Nájomca bude povinný vždy ku koncu kalendárneho roka predložiť fondu čestné vyhlásenie s overeným podpisom nájomcu, že prenajatá pôda sa využíva s pravidlami uvedenými v nájomnej zmluve.

Prezidentka upozornila na to, že novela bola predložená ako poslanecký návrh, ktorý neprešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. V rámci druhého čítania bol navyše schválený rozsiahly pozmeňujúci návrh predložený tesne pred hlasovaním, ktorým sa zásadne zmenilo znenie schváleného zákona. Nedodržanie zákonom predpísaného procesu malo podľa hlavy štátu významný vplyv aj na vecné nedostatky zákona, najmä na určitosť, zrozumiteľnosť a systémovosť jeho textu, ako aj na nedodržanie požiadaviek právnej istoty.

SPPK na nekoncepčnú novelu dôrazne upozorňovala

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na konci mája žiadala prezidentku, aby novelu zákon vetovala. Návrh zákona bol totiž nekoncepčný, nesystémový a po obsahovej, terminologickej a legislatívno-technickej stránke nebol vôbec spôsobilý na prijatie.

Návrh zákona nereflektoval na zásadné nedostatky, ktoré je nevyhnutné odstrániť v záujme rozvoja poľnohospodárskej a potravinárskej výroby na Slovensku. Napriek tomu sa predložili ďalšie nekoncepčné a čiastkové zmeny, a to bez akejkoľvek predchádzajúcej odbornej diskusie.

Pri novele sme upozorňovali aj na to, že skončenie nájmu i odovzdanie pozemku sa zásadne viaže na agrotechnické termíny tak, aby sa predišlo nežiadúcim zásahom do už založenej úrody v príslušnom hospodárskom roku. 

Schválená novela nielenže umožňuje ukončiť nájom kedykoľvek počas hospodárskeho roka, ale dokonca ukladá povinnosť odovzdania a vypratania pozemku, na ktorom môže byť založená úroda. 

Schválená novela z nášho pohľadu spôsobí ďalšie zneprehľadnenie a chaos v právnych a užívacích vzťahoch k poľnohospodárskej pôde, čo pôsobí kontraproduktívne, najmä ak je tu záujem zo strany štátu na zabezpečení potravinovej sebestačnosti, riadnej starostlivosti o poľnohospodársku pôdu a takisto aj na dosiahnutí prehľadnosti užívacích vzťahov k poľnohospodárskym pozemkom a vzťahov pri podávaní žiadostí o podpory a pomoci v sektore poľnohospodárstva.

Zároveň novela zákona 504/2003 absolútne nezohľadňuje personálne a technické vybavenie SPF. Je verejne známe, že na SPF dlhodobo trvá spisová zápcha, kvôli čomu žiadatelia dlhé roky čakajú na uzatvorenie nájomných zmlúv. Rozšírenie agendy SPF bez odborného personálneho posilnenia teda pôsobí kontraproduktívne.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce