Na Predstavenstve SPPK predovšetkým o pozemkovej legislatíve

Na zasadnutie Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktoré sa uskutočnilo na konci júna, prijali pozvanie aj predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta a nový generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Henrich Haščák.

Členovia predstavenstva diskutovali s hosťami o aktuálnych legislatívnych zmenách so zreteľom najmä na pozemkovú legislatívu či nahromadených problémoch na SPF.

 

Prioritou je zrýchliť procesy

Nový šéf SPF potvrdil, že stav na inštitúcii, ktorú vedie od 1. júna, nie je vôbec dobrý. Nefungujú tam elementárne veci a rýchla náprava je skôr utópiou. „Je tam úplná absencia interných procesov, ktoré by jednoznačne a prehľadne definovali jednak poradie vybavenia agendy, časovú následnosť vybavenia agendy a dosledovanosť jednotlivých krokov. Návrh na zmenu fungovania fondu z okresných štruktúr na špecializáciu nebol dotiahnutý do konca. V tomto ja vidím minimálne 50% podiel na tom, že vznikli spisové zápchy, pretože boli popresúvané agendy bez toho, aby to bolo personálne a odborne zabezpečené,“ vysvetlil príčinu problémov Haščák s tým, že jeho prioritou je nastaviť procesy tak, aby boli prehľadné a aby sa zrýchlili.

Podľa jeho slov nie je aktuálny stav zapríčinený len predošlým vedením na čele s Jánom Maroszom,  SPF bolo zanedbávané dlhodobo. „Vzhľadom na personálne zázemie a zintenzívnenie jednotlivých druhov činností by mali byť do budúcej jari vyriešené všetky nedoriešené spisy, ktoré tam dnes máme. Samozrejme okrem niektorých komplikovaných, ktoré z subjektívnych dôvodov nie je možné ukončiť v strednodobom horizonte,“ doplnil generálny riaditeľ fondu.

Legislatíva komplikuje hospodárenie

Predseda výboru Jaroslav Karahuta vyzval Haščáka, aby nevyužil nové ustanovenie, zo schválenej novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, podľa ktorého môže SPF vypovedať nájomnú zmluvu s nájomcom, ktorý nevyužíva prenajatú pôdu na poľnohospodársku činnosť. Môžu totiž nastať sporné situácie, pri ktorých sa poľnohospodárska pôda nemôže, resp. nesmie využívať. SPPK na nekoncepčnú novelu dôsledne upozorňovala. „Aké má SPF kontrolné inštitúcie? Žiadne. Nemajú oprávnenie kontrolovať. Poľnohospodári sa tak stali kedykoľvek vydierateľní,“ myslí si Karahuta.

Šéf fondu kontroval tým, že politici nastavujú legislatívny rámec, v ktorom SPF koná. Po analýze stavu by však chcel vytvoriť vnútornú metodiku.

Stabilizácia legislatívy a to nielen tej pozemkovej je pre agropotravinárstvo mimoriadne dôležitá. Sledovanie prijímaných zákonov v parlamente rovnako dáva zabrať aj samosprávnej organizácii. Veľa úsilia však stojí aj blokovanie až absurdných noviel, ktoré výrazne zasahujú do obhospodarovania pôdy. „Podarila sa nám veľká vec, keď sme nedávno zastavili doslova šialené zákony z dielne ministerstva životného prostredia. V jednom z ustanovení si dali možnosť svojvoľne na základe vlastného rozhodnutia bez podnetu kedykoľvek vám zakázať činnosť v chránenom území. Toto sme tu naozaj nemali ani za Husáka,“ vysvetlil šéf výboru.

Karahuta tiež potvrdil, že všetky zákony, ktoré bude vetovať prezidentka, by sa mali ešte prejednávať na slávnostnej schôdzi parlamentu 1. septembra.

Dôležitá je budúcnosť

Zároveň informoval členov predstavenstva, že naďalej bude presadzovať povinné členstvo v jednej organizácii, pretože stále na Slovensku nájdeme aj poľnohospodárov, ktorí napríklad ani len netušia, že majú vypisovať knihu honov. Informovanosť o aktuálnych nariadeniach a podmienkach pri hospodárení sú teda mimoriadne dôležité.

Členovia predstavenstva ďalej už bez prítomnosti hostí diskutovali o aktuálnom stave modifikácie Strategického plánu SPP, kampani na priame platby, ale aj plánovaných diskusiách so zástupcami politických strán pred parlamentnými voľbami o budúcnosti nášho agropotravinárstva.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce