Úspech na európskej pôde

Slovenskí poľnohospodári protestovali spolu so stovkami ďalších európskych poľnohospodárov proti nezmyselným nariadeniam, o ktorých rozhodovali európski poslanci 11. a 12. júla v Štrasburgu. Navrhované opatrenia by výrazne obmedzili produkciu v Európe a vrátili hospodárenie na pôde a vzhľad vidieka v mnohých prípadoch aj 150 rokov dozadu. Našťastie, mimoriadne sporné oblasti, na ktoré sme mesiace poukazovali a pre ktoré sa zástupcovia SPPK zúčastnili aj protestu v Štrasburgu, z materiálov nakoniec vypadli. Je to vynikajúca správa pre našich pestovateľov, no najmä chovateľov, ktorí nebudú musieť obmedzovať svoje chovy.

Ide o výsledok dlhodobej kontinuálnej práce a mimoriadne náročných rokovaní na pôde Bruselu a koordinácie postupov v rámci COPA COGECA a Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami.

Pozrite si podrobnosti hlasovania o spomínaných nariadeniach, ktoré by výrazne obmedzovali podnikanie našich poľnohospodárov.

Plenárne hlasovanie Európskeho parlamentu o Smernici o priemyselných emisiách dňa 11. júla 2023

Poslanci Európskeho parlamentu vyslali jasný odkaz na podporu poľnohospodárskemu sektoru. Hlasovali za zachovanie rozsahu pôsobnosti pre chov ošípaných a hydiny (2 000 ošípaných a 40 000 miest) a zamietli zahrnutie chovov dobytka alebo zmiešaných fariem. Zásadným bolo hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch 252-256 na zachovanie status quo v poľnohospodárskych otázkach (boli to návrhy COMAGRI, teda Výboru pre poľnohospodárstvo). Je však potrebné ešte počkať na konečný text.

Poslanci sa však rozhodli zachovať niektoré ustanovenia, ktoré by sa v praxi mohli ukázať ako problematické. Predovšetkým v pravidle agregácie sa od členských štátov požaduje, aby prijali opatrenia na posúdenie dvoch alebo viacerých zariadení umiestnených blízko seba, ktoré prevádzkuje alebo riadi ten istý prevádzkovateľ, ako jedno zariadenie.

Oficiálne informácie na stránke Európskeho parlamentu:

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/press-room/20230707IPR02417/priemyselne-emisie-poslanci-su-za-reviziu-pravidiel-na-znizenie-znecistenia

 

Plenárne hlasovanie Európskeho parlamentu o Cieľoch obnovy prírody dňa 12. júla 2023

Ciele obnovy prírody boli Európskym parlamentom prijaté pomerom hlasov 336 ku 300, čiže veľmi tesne. Podľa informácií, ktoré máme však z návrhu vypadla celá časť o poľnohospodárstve, čo môžeme považovať za úspech. Poľnohospodárstva sa týka § 9 a niektoré časti § 4. Je však potrebné ešte počkať na konečný text.

Copa a Cogeca sa snažili o odmietnutie dokumentu ako takého, pretože tento návrh je nerealizovateľný v praxi a s nejasnými zdrojmi financovania.

Oficiálne informácie na stránke Európskeho parlamentu:

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/press-room/20230707IPR02433/zakon-o-obnove-prirody-poslanci-prijali-poziciu-na-rokovania-s-radou

 

Poznámka k obidvom predpisom:

Pozitívne hlasovanie Európskeho parlamentu je naozaj výbornou správou. V rámci danej problematiky však ešte nie sme na úspešnom konci. Obidva predpisy totiž ešte pôjdu do tzv. trialógu (EP, EK, Rada). Z týchto troch inštitúcií je teda pozícia Európskeho parlamentu presne taká, aká nám vyhovuje. Trialógy začnú na jeseň a pravdepodobne sa skončia až za belgického predsedníctva EÚ v prvom polroku 2024. Otázne je, ako sa trialógov dotknú voľby do európskych inštitúcií.

Po jednoznačnom hlasovaní v Európskom parlamente veríme, že Rada počas rokovaní v trialógu prijme pozíciu Európskeho parlamentu k rozsahu pôsobnosti pre sektor poľnohospodárstva. K cieľom obnovy prírody zatiaľ stanovisko Rada neprijala.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v rámci boja za našich poľnohospodárov na európskej pôde nepoľavuje. O ďalších rokovaniach a aktivitách pri lobbingu v Bruseli vás budeme informovať.

Čo všetko sa podarilo predstavil v krátkom videu aj výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce