Svetové ceny pšenice po 9 mesiacoch poklesu opäť mierne stúpli

Index cien potravín FAO stúpol v júli o 1,3 % a zaznamenal v priemere 123,9 bodu. Index je 11,8% pod svojou hodnotou spred roka. Oživenie indexu bolo spôsobené solídnym rastom cien rastlinných olejov, výrazne klesli ceny cukru a menej klesali ceny obilnín, mliečnych výrobkov a mäsa.

Index cien obilnín FAO dosiahol v júli v priemere 125,9 bodu. Klesol tak oproti predošlému mesiacu o 0,5 %. Zároveň je aktuálna hodnota o 14,5 % nižšia ako v minulom roku. Mierny pokles pramení z poklesu medzinárodných cien hrubého obilia, ktorého hodnoty od júna klesli o 4,8 %. Medzinárodné ceny kukurice pokračovali v klesajúcom trende v dôsledku zvýšených sezónnych dodávok z prebiehajúcich zberov v Argentíne a Brazílii a potenciálne vyššej produkcie (ako sa pôvodne očakávalo) v USA.

Svetové ceny ciroku klesli spolu s cenami kukurice, zatiaľ čo svetové ceny jačmeňa zostali takmer nezmenené. Naopak medzinárodné ceny pšenice vzrástli o 1,6 %, čo predstavuje prvý medzimesačný nárast za deväť mesiacov. Toto zvýšenie nastalo najmä v dôsledku neistoty v rámci Čiernomorskej obilnej iniciatívy. Zároveň k zvýšeniu cien prispelo aj poškodenie ukrajinskej prístavnej infraštruktúry v Čiernom mori aj na rieke Dunaj. Tlak na ceny zvýšili aj pretrvávajúce suché počasie v Kanade a Spojených štátoch amerických. Svetové ceny ryže sa v júli zvýšili o 2,8 % a dosiahli najvyššiu úroveň od septembra 2011.

Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v júli v priemere 129,8 bodu, čo je o 14,0 bodu (12,1 %) viac ako v júni. Ide o prvý nárast po siedmich po sebe idúcich mesiacoch poklesu. Tento výrazný nárast v júli spôsobili vyššie svetové ceny slnečnicového, palmového, sójového a repkového oleja. Medzinárodné ceny slnečnicového oleja medzimesačne vzrástli o viac ako 15 %, najmä vďaka obnovenej neistote v súvislosti s exportovateľnými dodávkami z čiernomorského regiónu. Medzitým sa výrazne zvýšili aj svetové ceny palmového oleja z dôvodu utlmeného rastu produkcie v popredných producentských krajinách. Pokiaľ ide o sójový a repkový olej medzinárodné ceny sa zvýšili v dôsledku pokračujúcich obáv o vyhliadky produkcie sójových bôbov v Spojených štátoch amerických a repkových semien v Kanade.

Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v júli v priemere 116,3 bodu, čo je o 0,4 % menej ako v júni. Ide o siedmy mesačný pokles v rade a je o 20,6 % pod svojou hodnotou spred roka. Júlový pokles bol spôsobený nižšími cenovými ponukami sušeného odstredeného mlieka a masla či podporený útlmom trhových aktivít v Európe počas letných prázdnin. Naopak ceny sušeného plnotučného mlieka sa mierne zvýšili. Po piatich mesiacoch prudkého poklesu sa mierne zotavili aj svetové ceny syrov.

Index cien mäsa FAO klesol v júli o 0,3 % a zaznamenal v priemere 117,8 bodu. Zároveň index zostal 5,1 % pod úrovňou spred roka. Medzinárodné ceny hovädzieho mäsa klesli, čo odrážalo vyššiu dostupnosť vývozu v Oceánii. Ceny hydinového mäsa tiež mierne klesli v dôsledku zvýšených dodávok od popredných vývozcov, a to napriek pretrvávajúcim vplyvom prepuknutia vtáčej chrípky v hlavných producentských regiónoch. Pokles cien ovčieho mäsa pokračoval už tretí mesiac po sebe, čo odrážalo vysokú dostupnosť dodávok v Oceánii a nižší dopyt popredných dovozcov vrátane Číny a západnej Európy. Naopak pokračujúce obmedzené dodávky zo západnej Európy a Spojených štátov amerických spolu s vysokým sezónnym dopytom viedli k rastu cien bravčového mäsa už šiesty mesiac po sebe.

Index cien cukru FAO dosiahol v júli v priemere 146,3 bodu, čo je 3,9 % menej ako v júni. Ide o druhý mesiac poklesu v rade. Hodnota indexu je 29,6 % nad úrovňou spred roka. Zásadný vplyv na svetové ceny cukru mal pokrok pri zbere cukrovej trstiny v Brazílii a zlepšenie poveternostných podmienok vo väčšine pestovateľských oblastí Indie. Ďalší tlak na znižovanie cien bol spôsobený pomalým dovozným dopytom z Indonézie a Číny, najväčších svetových dovozcov cukru. Pretrvávajúce obavy z potenciálneho vplyvu javu El Niño na pestovanie cukrovej trstiny najmä v Thajsku, spolu s vyššími medzinárodnými cenami ropy obmedzili ďalší pokles svetových cien cukru.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce