Vítame rozhodnutie vlády SR

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) privítala rozhodnutie vlády SR, ktorá predlžuje zákaz dovozu ukrajinských agrárnych komodít. Na ťahu je teraz podľa SPPK samotný Brusel, aby celoeurópskym riešením Európska komisia ochránila európskych poľnohospodárov a zároveň pomohla s prevozom ukrajinskej úrody do afrických krajín.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už mesiace poukazuje na výrazné problémy, ktoré našim pestovateľom spôsobujú dovozy lacných produktov z Ukrajiny. Nízkym cenám nedokážu konkurovať a dovážané plodiny sú navyše neznámej kvality. Najnovšie, po skončení tohtoročnej žatvy sa zároveň výrazne znížili šance na predaj slovenského obilia na európskych trhoch, keďže tie zapĺňajú práve plodiny z Ukrajiny.

„Oceňujeme, že vláda SR sa postavila za slovenských poľnohospodárov. Sme nárazníková krajina, keďže priamo susedíme s Ukrajinou. Posledné, v čom sme ostali konkurencieschopní, je práve obilie. Ak prídeme ešte aj túto výhodu, môže to znamenať definitívny koniec slovenského agrosektora,“ zhodnotil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska túto tému rieši aj po vlastnej línii na európskej úrovni, keďže je členom európskej poľnohospodárskej organizácie COPA COGECA a pravidelne diskutuje aj so zástupcami Európskej komisie. Práve téma celoeurópskeho riešenia je pre nás kľúčová, ak chceme ochrániť nielen trhy susediacich krajín s Ukrajinou, ale aj obchodovanie s obilím v rámci celého európskeho priestoru.  

„Podporovať budeme také systémové riešenia, ktoré reálne ochránia európske trhy, no zároveň zabezpečia prepravu ukrajinských plodín do afrických krajín, kde na ne čakajú,“ dodal Emil Macho.

Zákaz dovozu sa rozhodnutím vlády SR naďalej týka štyroch plodín - pšenice, repky, slnečnice a kukurice. Okrem Slovenska sa rozhodli v zákaze zotrvať aj Maďarsko a Poľsko.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce