Pestovatelia pšenice dostanú kompenzácie za dovozy ukrajinského obilia

Naši pestovatelia pšenice dostanú kompenzáciu za dovozy lacného ukrajinského obilia v celkovej výške 15,7 milióna eur. Termín vyplatenia peňazí je do konca roka. Žiadateľ nemusí podávať žiadnu žiadosť, kompenzácia mu príde automaticky.



Slovenská republika sa podľa ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša rozhodla pridelenú pomoc EÚ vo výške 5,24 milióna eur a dodatočnú vnútroštátnu finančnú pomoc do výšky 200 % európskej pomoci prideliť na poskytovanie podpory len tým poľnohospodárom, ktorí pestujú pšenicu. "Termín vyplatenia peňazí je do konca roka. Logistika vyplácania je automatická, teda žiadateľ nemusí podávať žiadnu žiadosť, odpadá byrokracia," spresnil agrominister.

PPA podľa Kissa bude prvýkrát v histórii vyplácať podporu bez toho, aby žiadateľ musel o ňu požiadať. "Podarilo sa nám identifikovať asi 8000 subjektov, ktoré budú mať možnosť dostať kompenzáciu za pšenicu. Týchto 8000 žiadateľov je identifikovaných na základe toho, že v roku 2022 mali podanú žiadosť o priame platby a pestovali na svojich plochách pšenicu a zároveň podali riadne žiadosť o priame platby pre rok 2023," priblížil Jozef Kiss, generálny riaditeľ PPA.

Kompenzácia bude pestovateľom pšenice podľa slov generálneho riaditeľa PPA vyplatená v rekordne krátkom čase. "Verím tomu, že koncom septembra budeme vydávať prvé rozhodnutia o kompenzáciách na pšenicu a do konca roka dokážeme splniť podmienku Európskej komisie a vyplatíme žiadateľom kompenzácie v plnom rozsahu," dodal Kiss.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce