Svetové ceny potravín sú medziročne nižšie o takmer 11 %

Index cien potravín FAO dosiahol v septembri 2023 v priemere 121,5 bodu, čo je takmer identická hodnota ako pred mesiacom. Poklesy cenových indexov rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a mäsa kompenzovali nárasty cenových indexov cukru a obilnín. Medziročne je hodnota indexu o 10,7 % nižšia, zároveň o 24 % pod historickým maximom v marci 2022.

» Index cien obilnín FAO dosahoval v septembri v priemere 126,3 bodu, čo je o 1,3 bodu (1 %) viac ako v auguste. Zároveň je ale hodnota indexu o 14,6 % nižšia ako pred rokom. Aktuálny nárast bol spôsobený 5,3-percentným rastom cien hrubého obilia. Po siedmich po sebe idúcich mesiacoch poklesu sa medzinárodné ceny kukurice v septembri zvýšili o 7 %, čo bolo spôsobené súhrou faktorov, vrátane silného dopytu po dodávkach z Brazílie, pomalšieho predaja farmárov v Argentíne a zvýšených sadzieb nákladnej dopravy v dôsledku nízkej hladiny vody na rieke Mississippi.

Svetové ceny ciroku v septembri posilnili, zatiaľ čo ceny jačmeňa zostali v podstate stabilné. Naopak, medzinárodné ceny pšenice pokračovali v poklese a medzimesačne klesli o 1,6 %. Ceny ryže mierne klesli o 0,5 % . Mierny pokles bol spôsobený všeobecne nízkym dopytom po dovoze, aj keď pokles cien mal tendenciu obmedzovať pretrvávajúcu neistotu týkajúcu sa obmedzení vývozu ryže z Indie a progresívne stenčovanie zásob pred zberom nových plodín v Ázii.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v septembri v priemere 120,9 bodu, čo je o 3,9 % menej ako v auguste. Ide o druhý mesačný pokles za sebou. Pokles indexu spôsobili nižšie svetové ceny palmového, slnečnicového, sójového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja v septembri naďalej klesali, najmä vďaka sezónne zvýšenej produkcii v hlavných producentských krajinách v juhovýchodnej Ázii. Medzitým svetové ceny slnečnicového oleja výrazne klesli, čo odrážalo tlak na zber slnečnicových semien v čiernomorskom regióne uprostred silných aktivít poľnohospodárov v oblasti predaja. Medzinárodné ceny repkového oleja klesli v dôsledku pretrvávajúcich bohatých globálnych exportných dodávok.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v septembri v priemere 108,6 bodu, čo je o 2,3 % menej ako v auguste. Ide o deviaty mesačný pokles za sebou. Zároveň je hodnota indexu o 23,9 % pod svojou hodnotou v zodpovedajúcom mesiaci minulého roka. Medzinárodné ceny všetkých mliečnych výrobkov v septembri klesli. Dôvodom je najmä výrazný dovozový dopyt po spotových a krátkodobých dodávkach uprostred bohatých zásob v popredných producentských regiónoch.

» Index cien mäsa FAO dosiahol v septembri v priemere 114,2 bodu, čo je o 1 % menej ako v auguste. Ide o tretí mesačný pokles za sebou. Medziročne klesol index o 5 %. Medzinárodné ceny bravčového mäsa klesli. Podporené boli slabým dovozným dopytom z popredných dovážajúcich krajín, najmä Číny, a dostatočnými globálnymi exportnými dostupnosťami. Svetové ceny hydinového mäsa tiež klesli, čo odrážalo bohaté dodávky od popredných svetových dodávateľov, najmä Brazílie. Ceny ovčieho mäsa klesali už piaty mesiac po sebe. Naopak, silný dovozný dopyt po chudom hovädzom mäse, najmä v Spojených štátoch amerických, viedol k oživeniu medzinárodných cien hovädzieho mäsa, a to aj napriek vysokým vývozným dodávkam z Brazílie a Austrálie.

» Index cien cukru FAO v septembri stúpol o 9,8 % a zaznamenal v priemere 162,7 bodu. Ide o najvyššiu úroveň od novembra 2010. Nárast cien pramenil najmä z rastúcich obáv z prísnejších globálnych výhľadových dodávok v nadchádzajúcej sezóne 2023/24. Odráža to najmä skoré predpovede poukazujúce na pokles produkcie v kľúčových producentoch cukru – Thajsko a India - v dôsledku suchších než normálnych poveternostných podmienok spojených s prevládajúcou udalosťou El Niño. K zvýšeniu svetových cien cukru prispeli aj vyššie medzinárodné ceny ropy. Veľká úroda, ktorá sa v súčasnosti zbiera v Brazílii za priaznivých poveternostných podmienok v kombinácii s oslabením brazílskeho realu voči americkému doláru však obmedzila medzimesačný nárast svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce