Obrovský prínos žien v agropotravinárstve

Ženy zohrávajú v poľnohospodárstve a potravinárstve mimoriadne dôležitú úlohu. Sú zárukou precíznosti, tvorivosti, jemnosti, ale aj dobre vykonanej namáhavej práce. Na Medzinárodný deň žien si preto chceme uctiť a poďakovať všetkým ženám pracujúcim v chlebovom odvetví za ich trvalý prínos v tomto sektore.

Podľa Zelenej správy, ktorú každoročne vydáva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, sa v roku 2022 počet žien zamestnaných v poľnohospodárstve v porovnaní s počtom mužov medziročne zvýšil rýchlejším tempom. Zamestnanosť mužov sa v porovnaní s rokom 2021 zvýšila o 1,1 tis. osôb (+ 3,3 %) a žien o 0,5 tis. osôb (+ 4,0 %). Napriek tomu bol podiel žien v poľnohospodárstve len na úrovni 27,4 %.

V potravinárskej výrobe tvoria ženy väčšinu, presnejšie 50,9 %. Najpočetnejšiu skupinu v celej potravinárskej výrobe predstavujú ženy vo veku 40-44 rokov.

Aj na vedúcich pozíciách v agropotravinárstve ženy pomalými krokmi pribúdajú. Podľa dostupných dát z Eurostatu (za rok 2016) však stále len 29 % fariem v Európskej únii riadi práve nežnejšie pohlavie. O to väčšiu poctu si zaslúžia z dôvodu, že dokážu zosúladiť náročné manažovanie podniku s rolou manželky či matky.

Čísla teda nie sú nijak zvlášť lichotivé, aj preto chceme posmeliť všetky šikovné a cieľavedomé ženy, ktoré majú chuť, aby naplnili svoju víziu a pridali sa do boja o lepšiu budúcnosť slovenského agropotravinárstva. Aj u nás nájdeme viacero príkladov, ktoré lásku k poľnohospodárstvu dokazujú každý deň priamo pri práci v prvovýrobe.

„Myslím si, že nie sme lepšie a ani horšie ako muži, sme rovnoprávne. Navzájom sa však odlišujeme spôsobom a vlastnosťami, ktoré sú viac dané ženám ako mužom. Vyznačujeme sa vyšším stupňom empatie, láskavosti, komunikatívnosti, tvorivosti. Dokážeme robiť viac vecí naraz. Toto sú vlastnosti, ktoré sú dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebné pri riadení agropotravinárskej brandže. Vnesením tohto ženského rozmeru do chlebodarného odvetvia môžeme my ženy tento nám daný potenciál veľmi rozumne zúročiť v prospech celej spoločnosti,“ hovorí predsedníčka PD „SNP“ so sídlom v Sklabini a niekdajšia manažérka roka Ivica Lačná.

Veríme, že pozitívne vzory v sektore povzbudia aj žiačky a študentky na školách, aby pokračovali vo vzdelávaní so zameraním na agropotravinárstvo a následne zotrvajú v tomto náročnom, ale zmysluplnom odvetví.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce