Svetové ceny obilnín medziročne nižšie o vyše 22 %

Index cien potravín FAO klesol vo februári o 0,7 % a zaznamenal v priemere 117,3 bodu. Pokles cien obilnín a rastlinných olejov bol výraznejší ako nárasty cien cukru, mäsa a mliečnych výrobkov. Medziročne klesla hodnota indexu o 10,5 %.

» Index cien obilnín FAO klesol vo februári o 5 % a zaznamenal v priemere 113,8 bodu. Medziročne klesla hodnota indexu až o 22,4 %. Medzinárodné ceny všetkých hlavných obilnín medzimesačne klesli. Vývozné ceny kukurice klesli najviac, keďže na trh vplývali očakávania veľkých úrod v Argentíne a Brazílii spolu s konkurenčnými cenami, ktoré ponúka Ukrajina. Pokiaľ ide o pšenicu, pokles medzinárodných cien bol spôsobený najmä nižšími exportnými ponukami v dôsledku silného exportného tempa z Ruskej federácie, čo vyvíjalo tlak na znižovanie cien z iných krajín, najmä z Európskej únie. Medzinárodné ceny ryže vo februári mierne klesli, a to o 1,6 %, keďže okrem indonézskych nákupov zostal dopyt po čerstvom dovoze vo všeobecnosti pomalý. U niektorých dodávateľov sa tiež začali žať nové plodiny.

» Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol vo februári v priemere 120,9 bodu, čo je o 1,3 % menej ako v januári. Medziročne je hodnota nižšia o 11 %. Pokles odzrkadľoval najmä nižšie svetové ceny sójového, slnečnicového a repkového oleja, čo viac než kompenzovalo mierne vyššie ceny palmového oleja. Medzinárodné ceny sójového oleja vo februári výrazne klesli, a to najmä vďaka vyhliadkam na hojnú produkciu sójových bôbov z Južnej Ameriky pri všeobecne priaznivých podmienkach zberu. Medzitým sa globálne ceny slnečnicového a repkového oleja znížili, čo odrážalo pretrvávajúcu dostatočnú dostupnosť globálneho exportu. Svetové ceny palmového oleja naopak vo februári mierne vzrástli, a to v dôsledku sezónne nižšej produkcie v hlavných producentských krajinách v juhovýchodnej Ázii.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosahoval vo februári v priemere 120,0 bodu, čo je o 1,1 % viac ako v januári. Zároveň je však hodnota indexu o 13,4 % pod svojou hodnotou spred roka. Vo februári najviac vzrástli svetové ceny masla. Aj ceny sušeného plnotučného mlieka naďalej rástli, aj keď pomalšie, a to najmä v dôsledku zvýšeného dopytu po dovoze predovšetkým z Číny. Ceny sušeného odstredeného mlieka zostali stabilné, keďže zvýšenie cien v Oceánii bolo takmer vykompenzované nižšími cenami v Európskej únii. Okrajovo sa zvýšili aj medzinárodné ceny syrov, keďže nákupný záujem z Ázie sa zmenil na kladný pri nižších zásobách v Európskej únii.

» Index cien mäsa FAO vzrástol vo februári o 1,8 % a zaznamenal v priemere 112,4 bodu. Ide o prvé navýšenie po 7 mesiacoch poklesu. Medziročne je hodnota indexu nižšia o 0,8 %. Medzinárodné cenové ponuky hydinového mäsa vzrástli najviac, nasledovalo hovädzie mäso. Nárast cien hovädzieho mäsa bol spôsobený nižšími dodávkami z Austrálie ako sa očakávalo, keďže silné dažde prerušili prepravu dobytka z hlavných producentských regiónov. Ceny bravčového mäsa medzitým mierne vzrástli v dôsledku vyššieho dopytu z Číny spolu s vyšším vnútorným dopytom v západnej Európe pri pretrvávajúcej napätej situácii v oblasti ponuky. Naopak, medzinárodné ceny ovčieho mäsa klesli v dôsledku spomalenia tempa dovozu z Číny a rekordnej produkcie po prebudovaní stáda v Austrálii.

» Index cien cukru FAO dosahoval vo februári v priemere 140,8 bodu, čo je o 3,2 % viac ako v januári. Ide o druhý mesačný nárast v rade, zároveň je index o 12,5 % nad svojou hodnotou pred rokom. Pretrvávajúce obavy z vyhliadok na nadchádzajúcu sezónu v Brazílii po dlhotrvajúcom období podpriemerných zrážok naďalej podporovali svetové ceny cukru, čím sa stupňoval aj sezónny tlak na rast. K zvýšeniu cien prispeli prognózy poukazujúce na pravdepodobný pokles výroby v Thajsku a Indii, dvoch popredných vyvážajúcich krajinách. Napriek tomu lepšie zrážky koncom februára v kľúčových pestovateľských oblastiach Brazílie a oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru obmedzili rast svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce