Začal sa boj za záchranu úrody

Slovenskí ovocinári začali bojovať s jarnými mrazmi. Vo väčšine ovocných sadov sa už uplynulú noc rozhoreli ohne, ktorými pestovatelia zohrievali studený vzduch okolo rozkvitnutých stromov.

Vo viacerých ovocných sadoch sa uplynulú noc rozbehli práce, ktoré súvisia so záchranou tohtoročnej úrody. V sadoch majú ovocinári už niekoľko dní pripravenú v pohotovosti protimrazovú ochranu – protimrazovú závlahu, parafínové sviece, no najviac piecky a peletky, ktoré majú lepšiu výhrevnosť a horia aj dlhší čas. 15 kg peletiek dokáže horieť v piecke približne 6-7 hodín. Na jeden hektár sadu potrebujú pestovatelia asi 200 takýchto piecok na pelety, ktoré obsluhuje niekoľko ľudí.

Ovocinári počas uplynulej noci ešte nezohrievali vzduch na plný výkon. Pod stromami horela v priemere každá druhá svieca. Záležalo od teploty vzduchu a terénu, pre aký typ protimrazovej ochrany a mieru výhrevnosti sa rozhodli.

Ovocinári sú zatiaľ spokojní. Podarilo sa im zohriať vzduch tak, aby neklesol pod mínus dva stupne Celzia. Teplota mínus jedna je pre marhule ešte znesiteľná. Nižšia teplota by už však poškodila alebo až zničila kvitnúce púčiky stromov.

„Sme ešte len na začiatku tohto každoročného zápasu s prírodou počas jarných nocí. Úvod sme ale zvládli. Príroda je však nevyspytateľná, preto počítame aj s ďalšími mrazivými nocami. Sme pripravení zasahovať v sadoch aj v najbližších dňoch až týždňoch, aby sme čo najviac minimalizovali riziko strát na úrode. Je to pre nás mimoriadne náročné obdobie. Spotrebitelia často ani nemajú úplne presnú predstavu, čo všetko boj s mrazmi pre nás znamená. Naši ovocinári však urobia aj tento rok maximum pre to, aby vypestovali čo najviac ovocia pre spotrebiteľov,“ zhodnotil aktuálnu situáciu v sadoch predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga (únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).

Uplynulé chladné noci práve vďaka protimrazovej ochrane zatiaľ ovocné stromy teda výraznejšie neohrozili. Ovocinári ale aj naďalej budú sledovať predpoveď počasia a v prípade potreby nanovo zasiahnu. Podľa Mariána Vargu sa kvety totiž môžu poškodiť aj tak, že kvetenstvo prechladne, a to už pri mraze mínus jeden stupeň Celzia. Mrazom zasiahnuté plody sa nevyvíjajú súmerne a často sa stane, že na začiatku leta ešte pred dozretím opadnú. Niektorí ovocinári preto začínajú s ochranou stromov už pri teplote plus jeden stupeň.

Aktuálne v prírode kvitnú najmä marhule, ale už aj slivky. Nasledovať budú broskyne a čerešne. Na niektorých miestach už zakvitli dokonca aj jablone a hrušky, čo je príliš skoro. Naši ovocinári si taký skorý nábeh jari nepamätajú. Zaznamenali sme historicky najteplejší február a v niektorých oblastiach Slovenska sú ovocné stromy už niekoľko dní v plnom kvete. Dokonca miestami na juhu Slovenska už marhule aj odkvitli.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce