EK rozhodla o pomoci pre pestovateľov ovocia a zeleniny

Opatrenia, ktoré 7.8.2015 schválila EK, pokrývajú široký sortiment výrobkov. Členským štátom EÚ boli pridelené referenčné objemy tovarov vypočítané na základe vývozov do Ruska v období posledných troch rokov predchádzajúcich embargu, pričom každý členský štátu dostal k dobru ďalších 3000 ton pre ohrozené tovary.
     

 

 

Dnešné rozhodnutie exekutívy EÚ nasleduje po najnovšom rozhodnutí Ruska rozšíriť svoje reštriktívne opatrenia na agropotravinárske produkty EÚ o ďalších 12 mesiacov. Eurokomisár zodpovedný za poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan upozornil, že významné opatrenia prijaté Bruselom do dnešného dňa preukázali solidaritu EÚ s farmármi, ktorých najviac postihlo ruské potravinárske embargo. "Tieto akcie zohrali tiež dôležitú úlohu pri zmierňovaní dosahov ruského zákazu. Teraz, keď bol zákaz predĺžený, musíme aj naďalej poskytovať záchrannú sieť a poskytnúť istotu výrobcom, ktorí čelia problémom v súvislosti s ruským zákazom," uviedol Hogan.

Európska komisia prvýkrát predstavila záchranné opatrenia vlani v reakcii na ruský zákaz dovozu agropotravinárskych výrobkov z krajín EÚ, čím Moskva reagovala na sériu sankcií zo strany Bruselu. Ruské protiopatrenia nadobudli platnosť 7. augusta 2014. Záchranné opatrenia EÚ mali napríklad podobu núdzových trhových zásahov pre mliekarenský sektor a rýchlo sa kaziace ovocie a zeleninu. EK sa zároveň rozhodla výraznejšie podporiť európske potraviny na tretích trhoch. V decembri 2014 EK prijala dodatočné opatrenia, ktoré platili do konca júna 2015, pričom decembrový návrh stanovil aj nové oprávnené objemy (referenčné hodnoty) niektorých druhov ovocia a zeleniny pre členské štáty, ktoré môžu byť stiahnuté z trhu.
      

V roku 2013 Rusko dovážalo 10 % svojich agropotravinárskych výrobkov z EÚ. Vlaňajšie augustové embargo znamenalo zníženie potravinárskych dovozov na 4 %, do mája 2015 sa podľa údajov EK potravinárske vývozy EÚ do Ruska zvýšili na 5-% úroveň.

 

Zdroj: TASR

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce